Analiza

În regia Guvernului Orban, în sălile de teatru se joacă în septembrie doar piesa „Habarnam și miniștrii săi”

Guvernul României a adoptat în ședința de luni, 31 august, Hotărârea de Guvern prin care sunt stabilite condițiile în care pot fi deschise teatrele, de la 1 septembrie: „organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori”.

Teatrul lui Habarnam, în regia Guvernului Orban

Noua stagiune bate la ușă și, teoretic, Guvernul a dat liber la spectacole, în anumite condiții. Practic, însă, când se vor redeschide teatrele? Nimeni nu știe! În ce condiții? Nu se știe! Ce se va alege de instituțiile teatrale? Nu știm!

Ce știm (sau ce putem specula că știm):

Teoretic, Teatrul Național Cluj, de exemplu, și-ar putea redeschide porțile pentru 464 de spectatori în Sala Mare (care are o capacitate maximă de 928 de locuri) și pentru 50 de spectatori în Studioul Euphorion (care are aproximativ 100 de locuri capacitate maximă). Numai că scaunele sunt lipite unele de altele, ceea ce înseamnă că, pentru a se păstra distanța laterală de 1,5-2 metri între spectatori ar trebui ca între ei să fie lăsate câte două scaune libere. Plus un rând liber față-spate, fiindcă spectatorii nu pot fi puși spate în spate, distanțați numai pe lateral. Și astfel se ajunge la 2-300 de spectatori în Sala Mare și la 15-20 în Studio Euphorion.

În plus, interacțiunea dintre actori, în spațiu închis, în cadrul spectacolelor cu o amplă distribuție, ar putea fi interzisă sau contraindicată. O distribuție extinsă ar presupune contacte fizice între mulți actori și în cadrul repetițiilor, ceea ce ar spori riscul transmiterii noului coronavirus. Așadar, și repertoriul de spectacole ar trebui modificat radical, eventual spre monodramă. Iar spectacolele cu un singur personaj ar putea fi mai puțin atractive pentru public.

Stagiunea teatrală 2020-2021 ar fi început, în mod normal, în a doua parte a lunii septembrie. În condiții de pandemie însă, acum, la începutul lunii septembrie, nu se știe exact nimic despre viitoarea stagiune. Teatrele din Cluj depind, ca număr de spectatori, și de școli și de universități, mai ales de studenții care nu se știe încă exact în ce număr vor reveni la Cluj.

Dacă încasările din bilete vor fi la limita de avarie, datorită restricționării numărului de locuri sau chiar fiindcă spectatorii vor fi retincenți la a mai participa la spectacole în spații închise, nu se știe nici dacă vor mai exista fonduri pentru premiere, pentru montarea de noi spectacole. Oricum, și până acum, premierele erau rare, iar de acum încolo am putea revedea numai vechile spectacole, doar pe cele care au în distribuție puțini actori (chiar unul singur).

Sălile de spectacol au rămas închise pentru public în luna septembrie

Deocamdată, Teatrul Național Cluj nu are programat niciun spectacol pentru lunile septembrie sau octombrie. Teatrul Maghiar de Stat are programate în septembrie 5 spectacole pe scena amplasată în curtea teatrului, de pe malul Someșului. În condițiile în care toamna își va arăta mai ploios și friguros colții, și desfășurarea acestora ar putea fi afectată. Tot în aer liber, Opera Maghiară are programate în luna septembrie 6 spectacole-concert. Și Opera Națională Română are programate pentru luna septembrie numai spectacole în aer liber. Cristian Avram, marketing manager în cadrul instituției, a precizat, pentru Ziar de Cluj:

„Ținând cont că ordinul comun al Miniștrilor Culturii și Sănătății a fost semnat aseară și tot aseară am putut vedea măsurile finale pe care trebuie să le luăm pentru prevenirea contaminării cu noul Coronavirus SARS-CoV-2 nu s-a decis încă nimic legat de data reînceperii activității cu public la sediul nostru. O decizie în acest sens nu poate fi luată până nu există o consultare cu Teatrul Național Cluj-Napoca, alături de care împărțim clădirea.

Până în data de 13 septembrie Stagiunea estivală – Opera Summer Hub 2020 continuă la Cluj Innovation Park, iar după această dată, în funcție de deciziile Consiliilor de Administrație ale celor două instituții, vom anunța public spectacolele programate la sediu.”

Regizorul Gabor Tompa, directorul Teatrului Maghiar din Cluj, a declarat, pentru scena.ro, în 26 august, că nu crede deloc în cifrele oficiale:

„În primul rand, nu cred în cifrele «oficiale» de nici un fel… La Covid acestea sunt mai mult ca probabil umflate! În majoritatea orașelor și județelor din țară, spitalele numite «Covid» stau goale, iar bolnavilor cronici li se refuză tratamentul și operația. Inclusiv tratamentul bolnavilor de cancer! (La ortopedia veche din Tg. Mureș au fost 6 pacienți în 4 luni, la urologie 11 operații (altminteri zilnic sunt peste 20!), spitalul de recuperare Polaris de langa Cluj, practic s-a desființat în lipsă de pacienți.) Este inadmisibil.

Eu poate ca sunt norocos, dar nu cunosc pe nimeni din cele câteva mii de cunoștințe, care să fie infectat. Oricum – cu cât este mai «periculos» teatrul, decât bisericile unde se țin slujbe la o mie de credincioși sau plajele supra-aglomerate?

Pe de altă parte, în țările înconjurătoare, cât și în majoritatea țărilor europene, s-au reluat sau se vor relua foarte curând spectacolele în sălile de teatru. Am urmărit de exemplu spectacolul de deschidere a Festivalului de la Salzburg, extraordinarul spectacol cu Electra de Strauss în regia lui Warlikowski, cu 850 de spectatori în sala de 2200 de locuri, așezati zig-zag, în stilul tablei de șah. La concertul cu symphonia a patra de Beethoven însă, au fost 400 de spectatori pe tot atâtea locuri! Și nu purtau măști. Pe 2 August am prezentat la Gyula – în Ungaria, numai 30 de km de Arad! – premiera cu piesa lui Andras Visky, Porno. În sala studio, 110 locuri, 110 spectatori, măștile au fost recomandate, nu și impuse… Acum, trupa – alături de cei de la Satu Mare și Tg. Mureș se află la Festivalul de la Kisvárda, cu același spectacol. La Budapesta se joacă de pe 19 august cu săli arhipline. Dar se joacă în săli în Portugalia, Slovenia, Serbia, Anglia, Austria, Germania, Cehia chiar și în Italia, unde Scala va deschide în septembrie. Cu măsuri de protecție și precauție, civilizat, dar nu exagerat.

Ce se întamplă la noi? De ce teatrele se află din nou pe ultimul loc, ca niște purtători ai «ciumei negre»? Reluarea spectacolului în sălile de teatru este un imperativ care nu mai suportă amânare! Virusul nu va dispărea și va trebui să înceteze propagarea imaginii lui, ca «unicul» pericol care paște omenirea! Aici media ar trebui să se spovedească zilnic… Tot ce a supraviețuit în istoria omenirii – pe care unii, acum dincolo de Ocean, vor mereu s-o anuleze complet, a supraviețuit exclusiv prin cultură! Restul e… minciună.”

Mai temerari decât colegii lor de la Teatrul Național, reprezentanții Teatrului Maghiar de Stat Cluj ne-au informat că activitatea în cele două săli de spectacole ale instituției va fi reluată începând cu luna octombrie:

„În luna septembrie Teatrul Maghiar de Stat Cluj continuă încă seria spectacolelor organizate pe malul Someșului.

Ne vom relua activitatea în cele două săli de spectacole începând cu luna octombrie, programul lunii următoare urmează să fie publicat pe site-ul teatrului în curând.

Ceea ce privește măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus, vom implementa toate condițiile publicate în Ordinul nr. 1495/2020 din data de 01.09.2020 referitor la activitățile instituțiilor de spectacole și/sau concerte”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Csep Zoltan, directorul de programe al Teatrului Maghiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version