Analiza

În primele trei luni ale acestui an, Clujul s-a situat doar pe locul IV la nivel național, în Timiș fiind încheiate mai multe tranzacții imobiliare

În clasamentul celor mai multe tranzacții imobiliare, în primele trei luni ale acestui an, Clujul a pierdut locul III național (și I în provincie), pe care îl ocupa în același interval al anului trecut. De data aceasta, Timișul a fost județul care a luat fața Clujului, după ce, în trecut, și Brașovul a reușit să ne depășească.

Totuși, în martie 2022, la Cluj s-au vândut mai multe imobile decât în martie 2021, ceea ce arată o piață imobiliară autohtonă încă sănătoasă, în ciuda șocurilor pandemiei, războiului din Ucraina și în pofida prețurilor colosale care se practică în orașul cu „cea mai scumpă calitate a vieții” locative.

Datele statistice ale lunii martie

Potrivit datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în martie 2022, la Cluj s-au vândut 4035 imobile – 1239 unități individuale, 1059 terenuri intravilane fără construcții, 1327 terenuri intravilane cu construcții, 19 terenuri extravilane neagricole și 391 terenuri extravilane agricole.

În martie 2021, la Cluj s-au vândut 3917 imobile – 1227 unități individuale, 1127 terenuri intravilane fără construcții, 1325 terenuri intravilane cu construcții, 11 terenuri extravilane neagricole și 227 terenuri extravilane agricole.

Anul acesta, așadar, au fost vândute cu 118 mai multe imobile față de martie 2021. Chiar dacă asta nu arată o explozie a vânzărilor, indică o tendință pozitivă, de creștere în continuare a pieței imobiliare.

Clasamentul național

În primele trei luni ale acestui an, Clujul s-a situat pe locul IV la nivel național, ca număr de tranzacții imobiliare încheiate (9011). Timișul a depășit Clujul la mustață, cu 9080 proprietăți vândute. Pe locul II a fost Ilfovul, cu 11 435 tranzacții, iar pe locul I Bucureștiul cu 32 536. Brașovul, un competitor deja „tradițional” al Clujului, a ocupat în luna martie doar locul V național, cu 8377 tranzacții încheiate.

În intervalul ianuarie-martie 2021, județul Cluj ocupa locul III pe podiumul național al vânzărilor, cu 9502 tranzacții.

Pe locul I se situa Bucureștiul, cu 27185 imobile vândute, pe II Ilfovul, cu 13168 tranzacții. Brașovul ocupa locul IV, cu 9197 contracte de vânzare-cumpărare finalizate, iar pe locul V era Timișul, cu 7954 tranzacții.

Clujul, Brașovul și Timișul se luptă, de la începutul pandemiei, pentru interesul investitorilor care au început să realizeze că, în țară, sunt și alte zone, în afară de capitala țării și a Ardealului, unde se pot face investiții imobiliare profitabile. În timp ce Clujul câștigă detașat, lună de lună, în clasamentul național al prețurilor, competiția pentru cele mai multe vânzări este adjudecată, lunar, când de un județ, când de altul.

Exit mobile version