Rautacisme

În plină pandemie, Tișe s-a apucat să asfalteze! Angajații Consiliului Județean lucrează de acasă, iar muncitorii sunt trimiși pe drumuri

Se pare că goana după imagine în rândul politicienilor locali nu a fost suspendată nici măcar acum, când întreaga lume se confruntă cu o pandemie care ar trebui să ne facă pe toți mai responsabili.

Când recomandarea specialiștilor și a oficialilor guvernamentali este să stăm în casă, Consiliul Județean condus de liberalul Alin Tișe s-a apucat de asfaltat, de săpat șanțuri și acostamente, de plombat și de burdușit drumuri județene.

În timp ce angajații Consiliului Județean Cluj lucrează de acasă, muncitorii sunt trimiși pe drumuri la asfaltat. Fiindcă 4 ani nu a avut timp să facă toate drumurile județene, Alin Tișe îngrașă drumul cu asfalt acum, când se apropie alegerile, imaginea electorală fiind probabil mai importantă decât prevenția și protejarea sănătății oamenilor.

Dacă s-ar executa doar lucrări pentru finalizarea asfaltărilor deja începute, ar fi de înțeles. Dar, în această perioadă, în care Europa stă în casă, e firesc noi să ne apucăm la Cluj să asfaltăm drumuri județene? Care este graba? Oricum, pe timpul pandemiei, oamenii trebuie să stea în case, nu să circule pe drumuri.

Printr-o informare de presă, reprezentanții Consiliului Județean Cluj ne-au anunțat astăzi că „au început lucrările de asfaltare pe două noi sectoare ale drumului județean 108C Gârbău – Aghireșu – Leghia”:

„Consiliul Județean Cluj a început asfaltarea pe două noi sectoare ale drumului județean 108C Gârbău – Aghireșu Fabrici – Aghireșu – Leghia.

Astfel, pe sectorul de drum cuprins între pozițiile kilometrice 20+340 și 23+915, lucrările de asfaltare executate într-un ritm extrem de susținut au fost deja finalizate. În ceea ce privește sectorul de drum cuprins între kilometrul 17+773 și kilometrul 18+893, asfaltarea a demarat și se află în plină derulare, urmând să fie finalizată în aceste zile.

Anterior, în cursul săptămânii trecute, Consiliul Județean a asfaltat un alt sector al aceluiași drum, în lungime de 4,1 kilometri, cel cuprins între kilometrul 23+915 și kilometrul 28+015. În perioada imediat următoare, pe toate aceste sectoare vor fi executate lucrări de realizare a șanțurilor și a acostamentelor.”

Luni, biroul de presă al CJ Cluj ne-a transmis faptul că „în scopul asigurării securității și a sănătății atât a angajaților cât și a cetățenilor cu care aceștia intră în contact, în contextul existenței riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 și ținând cont de recomandările Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a dispus următoarele măsuri:

Pentru perioada 17 martie – 16 aprilie 2020 s-a instituit munca la domiciliu pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean precum și pentru angajații instituțiilor din subordine, cu posibilitatea prelungirii perioadei. În acest scop, au fost luate măsurile care se impun, urmând a fi asigurat întreg suportul tehnic și logistic;

– Pentru a asigura continuitatea activității, cel puțin o treime din angajații fiecărui compartiment vor desfășura, în continuare, munca la sediul instituției;

Consiliul Județean recomandă cetățenilor să evite deplasarea la sediul instituției. Aceștia se pot adresa instituției telefonic, la numerele de pe site, sau să transmită solicitările pe e-mail, la adresele infopublic@cjcluj.ro, cjc@cjcluj.ro sau celelalte adrese indicate pe site. De asemenea, se recomandă evitarea depunerii documentațiilor pe suport de hârtie, preferabil fiind să fie transmise scanate.”

„Ședințele de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj se vor muta, în premieră, în online”, ne-a transmis în cursul zilei de ieri același Consiliu Județean:

Având în vedere situația actuală, din dorința de a reduce la minimum riscul legat de o posibilă contaminare cu noul coronavirus, Consiliul Județean Cluj implementează, în premieră absolută, derularea în sistem online a ședințelor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU).

Astfel, în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Județean Cluj va fi stabilit cadrul normativ pentru derularea online a ședințelor CTATU, urmând a fi modificat Regulamentul de desfășurare a acestor întâlniri astfel încât să poată fi organizate și prin internet, în sistem de tele-conferință.

De asemenea, din dorința protejării și unui ajutor reciproc, Consiliul Județean Cluj recomandă scanarea și, respectiv transmiterea pe adresa de e-mail urbanism@cjcluj.ro a tuturor documentelor aferente urbanismului și autorizării lucrărilor de construire: cererile de emitere a certificatelor de urbanism, cererile de emitere a autorizațiilor de construire/desființare, precum și orice completări sau documente legate de procesul de autorizare a construcțiilor.”

Avizarea și autorizarea construcțiilor se va face, așadar, online, pentru protejarea sănătății urbaniștilor, dar muncitorii de la drumuri sunt trimiși la asfaltat fizic, fiindcă virtual nu este posibil.

Se pare că lucrările de asfaltare a drumurilor județene nu mai suportă amânare, nici măcar în contextul pandemiei, contextul electoral fiind probabil considerat mai important. 

Tot ieri, Consiliul Județean Cluj mai anunța și finalizarea lucrărilor de asfaltare pe drumul județean 108C Gârbău – Aghireșu – Leghia și faptul că lucrările vor continua la șanțuri și acostamente, plombări și burdușiri:

„Consiliul Județean Cluj aduce la cunoștința participanților la trafic şi a locuitorilor din zonă faptul că au fost finalizate lucrările de asfaltare pe sectorul de 4,1 kilometri al drumului județean 108C Leghia. În continuare, pe acest sector se vor executa lucrări de realizare a șanțurilor și acostamentelor.

În ceea ce privește lucrările de întreținere, acestea vizează întreg sectorul de drum, în lungime de 22,45 kilometri, situat pe drumul județean DJ 108C Gârbău – Aghireșu – Leghia, între pozițiile kilometrice 5+600 şi 28+050. Acestea constau în plombări și burdușiri.

Îmbunătățirea infrastructurii acestui drum județean contribuie semnificativ la fluidizarea traficului din zonă şi la asigurarea unei circulaţii normale, în condiţii de siguranţă, spre Cluj-Napoca. Totodată, se asigură, în acest fel, o legătură rapidă între drumurile naţionale DN1 şi DN1F, căile principale de acces spre judeţele Bihor (DN 1), respectiv Sălaj (DN 1F).”

Care sunt, așadar, măsurile luate de Consiliul Judetean Cluj în contextul decretării Stării de Urgență? Angajații de la birou stau acasă pentru a își proteja sănătatea, iar muncitorii sunt trimiși să sape și să asfalteze drumurile județene. Drumuri care trebuiau asfaltate de mult, nu acum, în plină pandemie de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *