Sanatate

În plină pandemie, nevoia de sânge e dublată de criza echipamentelor de protecție: Riscul de a opri activitatea este major

„Donează sânge, fii erou” pare a fi mai mult decât un îndemn, mai mult decât o bravură în plină pandemie. Criza de sânge este dublată de o altă criză: cea a echipamentelor de protecție. Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj se confruntă cu o gravă penurie a celor mai simple produse medicale de protecție, precum măștile, combinezoanele, vizierele și botoșeii.

Atenție! Centrul de Transfuzii din Cluj este unul REGIONAL, iar nevoia de sânge este dublată de una suplimentară, care în mod obișnuit nu ar fi trebuit să existe: lipsa echipamentului de protecție. 

Despre cum decurg lucrurile în alte centre de transfuzii din țară este, însă, greu de închipuit, dacă în Cluj, acolo unde toate asociațiile și firmele se solidarizează pentru a da o mână de ajutor, iar statul, autoritățile locale și județene se dovedesc a fi neputincioase, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj se confruntă cu o lipsă acută a echipamentelor de protecție?!

Recent, după instituirea stării de urgență, Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj lansa un alt apel public, unul vital: donatorii erau invitați să participe la salvarea de vieți, pentru asigurarea nevoii de sânge. Iar presa locală semnala că donatorii formează cozi pentru a dona, chiar dacă Clujul e în plină pandemie și sub stare de urgență. 

Cum s-a donat până acum, fără produse medicale de protecție, e greu de imaginat…

Iar aceasta în condițiile în care, chiar după instituirea stării de urgență, oficialii guvernamentali asigurau populația în mod public că „Totul va fi bine” sau „Avem de toate”. 

Desigur, în condițiile în care în farmacii măștile, mănușile de protecție și soluțiile dezinfectante lipseau și lipsesc cu desăvârșire. 

De fapt, aceste produse de protecție nu doar că rămân inaccesibile cetățenilor, dar lipsesc din sistemul medical. Contrar asigurărilor autorităților centrale și locale, medicii din Cluj, dar și din țară au prins curaj, spunând lucrurilor pe nume: de la banalul spirt medicinal, la botoșei și mănuși, viziere și combinezoane – toate acestea lipsesc. Iar medicii din prima linie înfruntă coronavirusul cu mâinile goale, la propriu. 

Prin urmare, într-un asemenea context dificil, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj a lansat recent un al doilea apel, la fel de vital, pentru a acoperi lipsa echipamentelor de protecție: 

 „Facem un apel public prin care lansăm rugămintea să fim ajutați și noi cu echipamente de protecție, atât pentru personalul centrului, cât și pentru donatori.

Avem nevoie ca lumea să-si aducă aminte și de noi în această perioadă dificilă și să-și îndrepte o parte din atenție și către Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

Riscul este major, acela de a opri activitatea în cazul în care unul din personalul centrului se îmbolnăvește de COVID-19”, se arată pe pagina oficială de socializare a CRTS Cluj. 

Astfel, CRTS Cluj are nevoie urgentă de 2000 de măști, 400 de combinezoane, 30 de viziere și 5000 de botoșei. 

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat luni că în cel mult două săptămâni vor exista pe piață produse biocide și măști pentru populație „la prețuri normale”, adăugând că se va interveni „în forță” dacă unii producători nu vor respecta anumite reguli și vor specula acest moment.

Prin urmare, România va fi „echipată” împotriva pandemiei de COVID-19 la o lună după instituirea stării de urgență de către Președinte, la o lună distanță după ce „ciuma galbenă”, după cum a fost supranumită la noi infecția cu virusul ucigaș, a făcut zeci de victime, victime ținute ascunse de Guvernul liberal (vezi cazul Suceava), victime în rândul cadrelor medicale, nevoite să plătească cu propria viață incompetența autorităților. 

 

 

 

sursa foto: crtscluj/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *