Focus

În plină epidemie de pestă porcină, comerțul cu suine s-a mutat în spațiul virtual

În plină epidemie de pestă porcină africană, când târgurile sunt închise, iar transportul porcilor dintr-un județ în altul este interzis, comerțul cu porci pe site-urile de vânzări este în floare. La o singură căutare pe google, apar zeci de rezultate. Luăm drept exemplu județul Bihor: aici e carantină, după ce au fost confirmate mai multe cazuri de pestă porcină. Internetul abundă, însă, în anunțuri de vânzare postate de crescători, care nu vor decât să își valorifice marfa din ogradă. Aici, vânzările de suine sunt interzise. Dar interdicția funcționează doar teoretic.

Din cauza pestei porcine certificatele veterinare pentru animale nu se eliberează. Dar cumpărătorii nu au nimic de pierdut, pentru că, după cum susțin comercianții de porci din spațiul virtual, nimeni nu face controale în zonă, să verifice transporturile de animale.

În cazul unui județ aflat sub carantină din cauza focarelor de pestă, măsurile sunt clare: târgurile se închid, comerțul porcilor este interzis, la fel și transportul animalelor dintr-un județ în altul. De asemenea, la intrările și ieșirile din județ, ar trebui să existe filtre rutiere, pentru verificarea mașinilor dedicate transportului animalelor.

Dar acest aspect nu reprezintă o piedică pentru crescătorii de porci. Internetul este mană cerească într-o asemenea situație. Cu puțin risc, porcii pot fi transportați dintr-un județ într-altul, bineînțeles, fără certificatele necesare.

Deocamdată, județul Cluj a evitat ca prin minune, infestarea cu pesta porcină. 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! Cum s-a plimbat un leș de porc, de la Sălaj la Cluj, plin de Pestă Porcina, cu largul concurs al autorităților

Județul Cluj, primul supus măsurilor de profilaxie. Intervenții în gospodăriile crescătorilor de porci

Cât de curând, rezultatele incompetenței de care au dat dovadă autoritățile în privința monitorizării și măsurilor operative de combatere a peste porcine, vor fi plătite de toți românii, care vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani pentru kilogramul de carne de porc.

Până atunci însă, comerțul s-a mutat pe internet:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *