
Sistemul Informatic Unic Integrat folosit în sistemul medical nu funcţionează de la începutul lunii, ceea ce afectează foarte tare activitatea medicilor de familie și a farmaciștilor. Deși suntem în plin sezon de viroze, când timpul de așteptare în cabinete sau farmacii ar trebui să fie cât mai redus, pacienții ajung să stea la cozi deoarece nu le pot fi eliberate rețete.
„Este o indiferenta, ignoranta totală la adresa tuturor: medici, asigurați, furnizori! Sa umbli cu laptopul nonstop sa încerci noaptea, dimineata la 6 în wekeend: raportări, validări, facturi, etc este nimic altceva decât umilință supremă!”, se plânge un medic.
Un alt medic susține că dacă nu poate fi verificată calitatea de asigurat al unei persoane și ei îi consultă sau la eliberează rețete, sunt apoi buni de plată.
„De la inceputul lunii februarie PIAS este nefuncțional și deși este ordin al CNAS privind validarea consultațiilor, noi medicii nu putem verifica calitatea de asigurat sau card emis. CNAS trebuie sa înțeleagă ca nu numai validarea serviciilor este o problema reala ci și calitatea de asigurat, iar dacă pacientul este neasigurat și noi nu putem verifica suntem pasibil de plata consultatiei și a rețetei, reclamă un alt medic.
SIUI-ul, sistemul informatic al CNAS, a început să meargă tot mai greu în ultimele săptămâni, iar de la 1 februarie a mers așa de prost incât CNAS a fost nevoită să recunoască oficial că sistemul este offline. Sistemul a ajuns la rate de erori de până la 100% pe anumite intervale orare din timpul zilei.
Incapacitatea CNAS de a pune la dispoziția furnizorilor de servicii medicale un sistem informatic funcțional are efecte negative în sistemul de sănătate:
- nu se poate verifica în platforma CNAS dacă pacientul are sau nu card de sănătate emis (în cazul în care pacientul se prezintă fără card), și astfel nu se pot acorda servicii medicale în relație cu CAS. Pacienții pot merge la sediul CAS Cluj pentru a primi o dovadă a faptului că nu au card de sănătate emis, însă și angajații CAS Cluj folosesc același sistem informatic nefuncțional.
- nu se poate verifica dacă un pacient e asigurat sau nu (dacă pacientul tocmai ce a făcut demersuri pentru a fi asigurat). Astfel nu se pot acorda servicii medicale în relație cu CAS, iar pacientul este pus pe drumuri la sediul CAS Cluj pentru a primi o adeverință care să ateste starea de asigurat, însă și angajații CAS Cluj folosesc același sistem informatic nefuncțional.
- nu se pot elibera rețete electronice online, ceea ce înseamnă că, în cazul rețetelor pe 60 sau 90 de zile, medicamentele nu pot fi eliberate fracționat din farmacie pe câte 30 de zile, ci trebuie cumpărate toate odată.
- nu se pot valida serviciile medicale efectuate.
- nu se pot trimite raportările aferente activității lunii ianuarie, nu se pot descărca deconturile, nu se pot trimite facturile.
- nu se pot debloca / activa cardurile de sănătate și astfel nu se pot acorda servicii medicale.
- nu se pot genera serii și numere noi de rețete electronice blocând astfel o mare parte din activitatea cabinetelor.”, au transmis medicii de familie din Cluj într-un comunicat.
Medicii clujeni au ajuns la capătul răbdării după ce situația aceasta se perpetuează deja de ani de zile. Este o sursă continuă de stres deoarece pe lngă riscul de a plăti din buzunarul propriu o consultație a unui pacient neasigurat, mai sunt nevoiți să stea nopțile să valideze serviciile medicale efectuate în timpul zilei.
,,Răspunde cineva pentru prejudiciile aduse medicilor, pacienților și farmaciștilor? NU. CNAS a legiferat situația de funcționare offline, în care anumite filtre de validare se ridică, în rest fiecare pion din sistem să se descurce cum poate, CNAS nu își asumă nimic. Medicii și farmaciștii, acordând anumite servicii pe proprie răspundere, se pot afla apoi puși să platească pentru orice eroare aparută din cauza nefunctionalității SIUI.
Considerăm anormală situația care se perpetuează de ani de zile, în care, din cauza incapacității CNAS de a pune la dispoziție un sistem informatic funcțional, medicii sunt nevoiți să:
- valideze noaptea serviciile medicale efectuate în timpul zilei,
- valideze noaptea rețetele electronice prescrise în timpul zilei,
- trimită noaptea pe serverul CAS raportări, să descarce deconturi, să trimita factura,
- refuze acordarea serviciilor medicale atunci când nu pot verifica starea de asigurat,
- refuze acordarea serviciilor medicale atunci când nu pot verifica dacă pacientul are sau nu card de sănătate.
De ani de zile auzim că „se va repara”, „se va face”, „se va planifica”, „se va schimba”. Până atunci, CNAS nu face decât să umilească medicii și pacienții din România.”, au mai transmis revoltați, medicii clujeni.
Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă solicită autorităţilor competente să ia măsuri urgente pentru remedierea problemei şi să ofere soluţii alternative pentru a asigura continuitatea actului medical fără penalizări pentru furnizorii de servicii medicale şi pacienţi. Ne adresăm pacienţilor şi îi rugam să înţeleagă dificultăţile prin care trecem în aceste zile şi care ne afectează în egala măsură.
Medicii fac apel la pacienţi, dacă au nevoie de servicii medicale să se prezinte cu documentele necesare (card de sănătate, reţete anterioare, adeverinţe de asigurat etc.).
”Eliberăm reţetele off-line şi vă solicităm înţelegere referitor la timpii de ridicare a acestora. Vă solicităm înţelegere referitor la timpii de aşteptare în cabinetele medicale din cauza duratei mari de semnare şi validare a consultaţiilor şi serviciilor medicale. Solicitam farmaciile sa ajute pacienţii în eliberarea prescripţiilor medicale în sistem off-line urmând ca, în conformitate cu procedurile legale, sa fie validate ulterior”, au mai transmis medicii.