De cartier

În orașul de cinci stele, clujenii încă mai merg la WC în fundul curții. Câte locuințe nu au toaletă în casă

Aproximativ jumătate din populația României este racordată la rețeaua de canalizare și aproximativ 30% din populația României are toaletă în curte. Aceasta înseamnă că aproximativ 2,9 milioane de locuințe din totalul de 8,84 milioane au toaletă în curte.

Raportat la regiuni, Transilvania stă cel mai bine în ceea ce privește racordarea locuințelor la rețeaua de canalizare. În Regiunea Nord-Vest, aproximativ 47% din populație este racordată la rețeaua de canalizare, în Regiunea Centru, peste 57% este racordată, iar în Regiunea Vest, aproximativ 54% beneficiază de sistemul de canalizare. La polul opus se află Regiunea Nord-Est, cu 33% din populație racordată la canalizare și Regiunea Sud-Muntenia, cu aproximativ același procent.

Cluj-Napoca, un oraș plin de multinaționale, universități și spitale de top încă mai există locuințe care nu sunt racordate la rețeaua de apă curentă și canalizare, deci oamenii se spală la lighean și merg la WC în fundul curții. Potrivit datelor transmise de Direcția Județeană de Statistică Cluj, 133.964 de locuințe sunt legate la rețeaua publică de apă curentă și 702 au apă curentă în casă în sistem propriu, iar 445 de locuințe nu au apă curentă.

Cele 445 de locuințe fără apă curentă sunt situate pe străzi de la periferia orașului, unde nu au ajuns lucrările de canalizare și nici de asfaltare. De exemplu, pe străzile Dealul Fânațelor, Valea Fânațelor, Fânațelor și Elicei oamenii așteaptă asfalt și canalizare de ani buni, dar cu toate acestea impozitele trebuie plătite cu regularitate, în caz contrar sunt amendați.

În perioada 1997 – 2016, Compania de Apă Someș SA a desfășurat câteva proiecte cu fonduri europene pentru extinderea rețelei de apă, canalizare, stații de epurare. În 2002, s-a încheiat un proiect de 38 milioane dolari prin care au fost reabilitați 46 de kilometri de aducțiuni și rețele de apă, s-a extins cu 5,8 kilometri rețeaua de apă și au fost reabilitați 65,6 kilometri de colectoare și rețele canal. S-a modernizat stația de tratare Gilău și stația de epurare Someșeni.

În 2010, s-a încheiat un alt proiect care a durat șase ani și a costat 63,5 milioane euro. S-au reabilitat 32 de kilometri de rețele de apă, s-a extins rețeaua de apă cu 34 de kilometri, s-au reabilitat 24 de kilometri de colectoare și rețele canal, s-a extins cu 48 de kilometri rețeaua de canal; s-au mai făcut rețele noi și în câteva sate din județ și s-a modernizat stația de tratare Gilău.

Un alt proiect cu fonduri europene s-a încheiat în 2015 și a fost în valoare de aproape 200 milioane euro. S-a desfășurat în opt orașe din Cluj și Sălaj, printre care și Cluj. În total, 310 kilometri de rețele de apă și canalizare au fost modernizate sau extinse.

În perioada 2017 – 2023 se desfășoară un alt proiect cu fonduri europene, în valoare de 350 milioane euro, cu lucrări pentru aducțiuni, rețele de apă noi și reabilitări și canalizare, în Cluj și Sălaj. În total sunt vizați peste 1.600 kilometri de rețea.

 

 

 

Foto: banatul-azi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *