Analiza

În maternitățile de stat, depresia post-partum este ignorată. Prin ce traume trec mămicile în spital

Maternitățile din România nu au psihologi, deși mămicile au nevoie de consiliere emoțională după ce nasc. Există situații când femeile nasc prematur și stau în maternități câteva săptămâni, perioadă în care trec prin traume sufletești mari. Ce spun mămicile și psihologii cu privire la necesitatea existenței unor psihologi în maternități.

O mămică din Cluj-Napoca ne povestește experiența traumatizantă prin care a trecut imediat după naștere, când personalul de la maternitate nu a lăsat-o să își vadă copilul timp de câteva zile.

“Am stat trei zile în Terapie Intensivă, timp în care nu mi-am văzut copilul. Eram un pachet de nervi, hormoni şi frustrare şi nimeni nu a fost capabil să îmi spună o vorbă bună. O infirmieră m-a pus într-un scaun cu rotile, după miezul nopţii, şi m-a dus în faţă unui geam, prin care mi-am putut vedea fiul. Femeia aceea a fost singura care a arătat o doză de empatie, şi a mai şi refuzat „atenţia” pe care am încercat să i-o ofer. Mi-ar fi fost de un real ajutor un psiholog, căci chiar m-am simţit pe marginea prăpastiei. Nu e de mirare rata atât de mare a depresiilor post-partum. Deşi se declară pro-alăptare, sistemul de stat ridică între mamă şi copil mai multe bariere decât va puteţi imagina, iar singura lor grijă e să nu le moară pacienţii, nu să plece fericiţi şi sănătoşi din spital. Acum, judecând la rece, şi după ce am apelat la un psiholog pentru a-mi regăsi rapid echilibrul, consider că acest gen de consiliere este obligatoriu, atât imediat după naştere, cât şi în primele cel puţin şase luni”, ne spune Casandra P., care a trecut printr-o situație asemănătoare majoritatea mamelor post-partum.

Nașterea se poate transforma într-o traumă pentru mame. Multe dintre ele, la prima sarcină nu sunt ajutate cu consiliere emoțională, fiind lăsate în voia sorții să aștepte uneori ore întregi sau zile până își văd copilul nou-născut. Altele dintre ele nu sunt inițiate pentru a fi pregătite pentru lucrurile ce le așteaptă să treacă. Am stat de vorbă cu un psiholog care în același timp este proaspătă mămică, care a trecut printr-o depresie post-partum, și a realizat că lipsa psihologilor în maternități este foarte simțită printre paciente.

„E clar că contextul nașterii chiar dacă este un fenomen foarte natural și a existat de când e lumea, odată cu evoluția și dezvoltarea tehnologiei am vrut să cunoaștem foarte multe lucruri și pe principiul cu cât cunoaștem mai multe lucruri cu atât ne dăm seama că nu știm multe dintre lucrurile prin care trecem, pe deoparte. Pe de altă parte suntem destul de îngrijorați de pierderi, orice pierdere poate să fie extrem de traumatică și atunci ce a făcut tehnologia a fost că ne-a ajutat de-a lungul timpului să pierdem tot mai puțini copii. Pentru că știm că rata mortalității odată cu trecerea timpului a scăzut foarte mult din cauza medicinei. Și atunci înseamnă cțteva aspecte care duc la a trăi emoții negative când vine vorba de sarcină și de faptul că în sine evenimentul poate să fie intrepretat de anumite ca fiind să zicem ușor traumatic” ne spune psihologul Raluca Anton.

Studiile arată cu undeva la 15% din femei suferă de depresie post-natală, ceea ce înseamnă că un psiholog este binevenit în maternități.

„Într-adevăr ce arată studiile este că, undeva rata depresiei post-natale este în jur de 13%-15%, ceea ce este destul de mare, dacă stăm să ne gândim că 15 dintre 100 de femei fac depresie post-natală, e destul de mult. Desigur intensitatea poate fi diferită. Asta poate să vină din faptul că de cele mai multe ori componenta emoțională nu este luată în calcul când vine vorba de naștere. Este foarte bine gândită și calculată din punct de vedere medical, însă nu luăm în calcul faptul că pe de o parte sunt o grămadă de hormoni care se eliberează în momentul respectiv, și care poate duce la diverse dificultăți emoționale, și mai mult decât atât dacă vorbim de primul copil, acolo responsabilitatea este extrem de mare, și asta din nou poate să fie o tensiune emoțională foarte mare.
Sunt studii foarte recente care arată că ajutorul emoțional, sarcina, cât și în timpul nașterii au efecte extrem de benefice, nu doar asupra sănătății emoționale a mamei, cât și a capacității de a conecta cu copilul, în consecință sănătatea emoțională a copilului este cumva indirect modelată de sănătatea emoțională a mamei”, adaugă psihologul Raluca Anton.

Dacă în maternități nu există psihologi, care să le ajute pe tinerele mame, există programe special gândite de mămici pentru mămici. Doula este un astfel de program care a apărut recent de câțiva ani pe piața din România, înființat de psihologul Raluca Niculescu. Acestă școală urmărește pregătirea unor tinere cu experiență sau fără pentru a oferi supor emoțional mamelor în devenire, inclusiv și post-partum.

“Acum e drept că în ultimii ani a fost o oarecare deschidere în clinicile private pentru acest concept de Doula. Sunt în Cluj câteva fete care sunt formate în suportul emoțional din timpul travaliului și din timpul nașterii. Asta înseamnă că sunt clinici private care, în timpul nașterii și al travaliului, acceptă această persoană specializată în Doula să o ajute pe mamă. Iar studiile arată că într-adevăr, nu doar că trăirea emoțională a mamei este foarte bine controlată și gestionată, și tot ce înseamnă momentele de la primul contact cu copilul. Pe de altă parte știu câteva centre care fac tot felul de intervenții de-a lungul sarcinii astfel încât să existe o pregătire cât mai mare asupra a ceea ce urmează să se întâmple post natal.
Ar fi foarte util să existe psihologi în maternități din perspectiva evenimentelor traumatice care pot să apară. Știm că există un număr mare de copii care se nasc prematur. Mamele care nasc prematur petrec o perioadă foarte lungă în spital, de la două-trei săptămâni până când copilul poate să fie externat”, spune Raluca Anton.

Spitalele de stat duc lipsă de psihologi și psihoterapeuți pentru grupuri de suporturi emoționale, atât pentru maternități cât și pentru alte sectoare ale medicinei, Oncologia. Am vorbit cu psihologul Paul Chetreanu, care are o experiență de mai bine de zece ani despre această problemă.

„Nu știu dacă nu este obligată maternitatea să aibă așa ceva. În spitale nu intră atribuția asta de psihoterapeut sau să facă grupuri de suporturi cu zona asta de maternitate. Spitalul de cel mai multe ori recomandă, și la zona oncologică și la zona de maternitate în caz că apare depresia asta post-partum. Se recomandă, dar nu intră în atribuțiile spitalului să aibă chestia asta cu psihologi. Cine are psihologi este foarte bine, cine nu… Așa e sistemul la noi.Medicina tratează fizic nu psihologic, de aceea în străinătate sunt clinici care acoperă această parte. Maternitățile sunt obligate să scoată copilul sănătos, și să nu moară nimeni, deci acesta este interesul lor, de acolo apare depresia aceasta post-partum”, spune Paul Chetreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version