Justitie

În mai 2021 aflam de la DNA că un auditor de la Cluj a luat șpagă un ponton de 28.000 de lei. Atât de bine s-a făcut acționarea în justiție, încât aflăm azi că ”fapta nu există”

În mai 2021, DNA STS Cluj dădea semne de viață și anunța că a trimis în judecată, ”în stare de libertate, a inculpatului ISAI GHEORGHE, la data faptei auditor public extern la Camera de Conturi Cluj – Curtea de Conturi a României, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.  Alături de acesta a mai fost trimis în judecată și un om de afaceri, cel despre care procurorii susțin că l-ar fi mituit pe  auditor. ”

CITEȘTE ȘI: Un auditor de la Cluj a luat șpagă un ponton de 28.000 de lei. Gheorghe Isai trebuia să întocmească la Turda un raport mai ”blând”

Din rechizitoriul DNA STS Cluj aflam (cu oroare, mvai,așaceva se-ntâmplă în România?):

”Inculpatul Isai Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”.

În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei.
Cu titlu de exemplu, în raportul de control în care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.847.305 lei, se făcea referire, printre altele, la decontarea unor articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, situație care ar fi impus sesizarea organelor de urmărire penală.

Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză care, la vremea respectivă, era administratorul unei societăți comerciale, membră a asocierii care adjudecase inițial realizarea obiectivului menționat anterior.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Și au trecut peste doi ani în care justiția clujeană s-a opintit să aplice justiție, dreptate și adevăr.

Numai că, în România, adevăru-i că se cam fură, dar, în mod cert,faptele nu prea există. Așa că, vineri 25 august, 2023, am aflat că DNA STS Cluj a primit rechizitoriul în bot de la justiția clujeană.

”În baza art. 396 alin. (7) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din C. proc. pen., Achită inculpatul Isai Gheorghe, – sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 din C. pen. rap. la art. 5, 6 şi 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 alin. (1) din C. pen. – fapta nu este prevăzută de legea penală.
În baza art. 397 alin. (4) rap. la art. 2502 din C. proc. pen., Dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa procurorului din data de 12.07.2018, emisă în dosarul nr. 38/P/2016 al P.Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, asupra bunului mobil, ponton”, se arată în încheierea Tribunalului Cluj.
Să primești mită un ponton nu e mită. ”fapta nu este prevăzută de legea penală”. Dacă erau bani, nu ponton, probabil era mită și se mai judeca cauza măcar până la prescrierea faptelor. Iar chestia cu ”foloase necuvenite” probabil că nu a fost menționată în rechizitoriu (deși face corp comun cu definiția penală a mitei), așa că judecătorii au judecat după materialul procurorilor, adică o capră a judecat o varză.