Rautacisme

În loc să găsească sarea care a oprit lucrările, studiul geotehnic pentru podul Porțelanului detaliază istoria zonei, de acum 200 de milioane de ani

Lucrările la podul Porțelanului din Cluj-Napoca s-au blocat pentru că, numai după câteva luni de la începerea șantierului, s-a descoperit în sol un zăcământ de sare, zăcământ despre a cărui existență ar fi trebuit să se știe de la bun început, de când s-a realizat studiul geotehnic anexat studiului de fezabilitate (studii pentru care s-au dat degeaba banii publici).

Podul Porțelanului e închis de 8 luni, nu se mai lucrează, se caută soluții. Soluții care ar fi trebuit căutate înainte ca Primăria să le blocheze clujenilor inutil accesul la această cale de circulație intens tranzitată.

Ziar de Cluj v-a prezentat pe larg cum s-a realizat studiul geotehnic ce și-a ratat obiectivul – acela de a defini exact natura solului pe care urma să se construiască noul pod rutier Porțelanului.

Citiți aici despre unicul foraj realizat pentru un pod care are minimum două „picioare”, nu doar unul:

Sarea care a blocat lucrările: studiul geotehnic de la podul Porțelanului sare peste forajele necesare

Ce nu s-a făcut v-am arătat în articolul de mai sus. Să vedem însă ce s-a făcut, pentru ce a plătit Primăria bani publici, ce anume conține studiul geotehnic ce se întinde pe 51 de pagini:

În loc să foreze în perioada contemporană terenul, să le spună proiectanților pe ce sol urmează să fundeze acum noul pod, realizatorii studiului geotehnic, firma aflată în procedură de faliment pe rolul instanței de judecată, Formin S.A., ne prezintă pe larg istoria zonei, de acum 200 de milioane de ani și până în prezent.

Vă redăm doar un fragment halucinant din paginile cu detalii istorice demne de un curs universitar:

„În Depresiunea Transilvaniei nu există indicii care să ateste prezența Basarabianului superior și a Kersonianului. Faptul că peste Basarabianul inferior urmează Meoțianul duce la concluzia că Basarabianului superior și a Kersonianului le corespunde o lacună stratigrafică. Astfel cu depozitele meoțian-ponțiene se încheie suita depozitelor Depresiunii Transilvaniei.”

Nu există indicii care să ateste prezența Primarianului superior și a Viceprimarianului pe Meoțianului 3, sediul municipalianului, ceea ce duce la concluzia că Primarianului inferior și Viceprimarianului le corespunde o lacună administrativă. Astfel, cu studiile meoțian-bocciene-tarțiene se încheie lucrările la podurile Porțelaniene din Cluj-Napoca, Depresia Transilvaniei.

În timp ce Primăria plătește studii geo care ne prezintă istoria și geografia din vremea dinozaurilor, șoferii vremurilor noastre sunt văduviți de un pod care a fost închis acum 8 luni aiurea-n tramvai, pentru cine știe câte milioane de ani, dacă tot se vorbea, încă din faza studiului de fezabilitate, în termenii unor asemenea perioade istorice.

Foto dinozaur: gokid.ro; Print screen: Studiul geotehnic privind condițiile de teren din amplasamentul podului Porțelanului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *