Din oras

În lipsă de soluții pentru traficul din centru, Boc ar muta elevii din ciclul primar în cartiere

Emil Boc a anunțat săptămâna trecută că are o nouă idee pentru a decongestiona traficul din centrul municipiului Cluj-Napoca și pe care vrea să o implementeze. Astfel, pentru a nu se mai crea aglomerație pe străzile din apropierea școlilor centrale, edilul va încerca să mute elevii cliclului primar, din  zona centrală în cartiere. Șeful Inspectoratului Școlar Județean îl contrazice pe Emil Boc, afirmând ca pentru a se decongestiona  traficul de pe străzile din apropierea școlilor centrale este nevoie de schimbarea mentalității parinților, deoarece există în cartiere învățători mult mai bine pregătiți decât suplinitorii „renumitelor” din centru.

S-a format o teorie falsă susținută de către o mulțime de părinți prin care se afirmă că toți ”elevii buni” merg la școlile din centru, iar ”cei mai slabi” rămân în cartiere. Din acest motiv, lupta pentru un loc într-una dintre clasele primare ale școlilor Racoviță, Coșbuc sau Șincai este una acerbă, sute de părinți fiind nevoiți să își schimbe datele de domiciliu din actul de indentitate, pentru ca odraslele să urmeze cursurile uneia dintre aceste unități de învățământ.

Emil Boc a afirmat, la mijlocul săptămânii trecute, că se gândește la crearea unor extensii în cartiere ale acestor școli de renume, tocmai pentru ca părinții să nu mai fie nevoiți să își ducă copiii în centru, fapt ce duce de cele mai multe ori la numeroase blocaje în trafic.

”Am vorbit cu şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a găsi extensii ale liceelor Racoviţă, Şincai, Coşbuc în cartiere, ca să nu mai vină lumea în centru. Asta este ideea pe care vreau să o implementăm. Fetele mele au fost la Şcoala 10, în Zorilor, şi nu au fost probleme. Şcolile de cartier pot fi foarte bune, iar astfel s-ar termina şi cu sutele de cereri de flotant”, a afirmat Emil  Boc.

Șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus a demontat ideea  primarului Boc, afirmând că schimbarea domiciliului unuia dintre părinți cu scopul de a-și duce copilul în clasele primare la una dintre școlile de renume amintite este, de fapt, marea problemă. Din acest motiv, ca urmare a numărului tot mai mare de cereri,  sunt create noi clase, care, de cele mai multe ori, au învățători supleanți,  cu o pregătire mai slabă decât a cadrelor didactice titulare ale școlilor din cartiere.

”Pe partea de învățământ primar și gimnaziu nu este așa. Ca exemplu putem da Racoviță, un liceu care este foarte bine cotat, pe locul 3-4 în țară și primul la Cluj. În clasa a 9-a, numărul celor care provin din Racoviță este cam jumătate. Restul elevilor provin de la școlile din cartiere. Problema la care face referire domnul primar este alta. E vorba că  toată lumea se înghesuie în zona centrală, există acea chestiune legislativă cu buletinul, respectiv cu flotantul prin care pe noi ( ISJ) ne obligă să încadrăm atâți elevi câți parinți își schimbă domiciliul și ajung astfel în zona arondată. Aceea este o problemă, că înghesuitm totul în zona centrală. Lumea nu înțelege un lucru care e foarte simplu. La clasele 0-4 ceea ce contează este învățătorul. Avem învățători foarte buni și în centru, dar avem învățători foarte buni și în cartiere. Sunt foarte buni, foarte buni dar este foarte greu să le explici părinților. Lasă-ți copilul la școală în Mănăștur pentru că avem învățători foarte buni la Hațieganu, la Creangă sau în altă parte. În subconștientul omului este că dacă își aduce copilul din clasa pregătitoare la o școală în centru e foarte bine. Ei nu înțeleg că se crează o problemă la Bălcescu sau la Avram Iancu, unde sunt cadre didactice suplinitoare, pentru că există mai multe clase decât cele planificate și atunci acei învățători nu mai sunt titulari. Astfel, se întâlnesc situații în care sunt cadre mai slab pregătite în centru decât în școlile din Mănăștur sau din Gheorgheni. Este o chestiune de mentalitate și foarte complicat de schimbat”, a declarat Valentin Cuibus,  șeful ISJ.

    

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *