In vizor

În județul Cluj tot mai multe firme intră în insolvență. Doi avocați, practicieni în insolvență, explică adevăratele motive care duc firmele spre insolvență

În România afacerile sunt pedepsite cu insolvența. Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă este într-o continuă creştere de la an la an, însă anul acesta datele făcute publice de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului arată o scădere față de anul trecut. În primele 10 luni ale anului 2018 numărul firmelor care au intrat în insolvență a scăzut cu -4,33%.

Cu toate acestea, Clujul nu a participat la scăderea numărului firmelor care au intrat în insolvență, ba mai mult, a crescut numărul acestora. În județul Cluj, în anul 2017 în primele 10 luni au intrat în insolvență 198 de firme. Anul acesta, tot în primele 10 luni, numărul firmelor intrate în insolvență în județul Cluj a crescut considerabil, ajungându-se la 257 de firme intrate în insolvență.

Doi avocați clujeni explică de ce tot mai multe firme intră în insolvență și care este cea mai mare cauză. Avocatul practician în insolvență, Dragoș Giura spune că ANAF-ul este pionul principal, deoarece a devenit tot mai agresiv la recuperarea creanțelor.  

„Raportarea aceasta vine pe două cauze principale. Prima dată trebuie să ne uităm care sunt creditorii. Sunt firmele mai mici care sunt sufocate în special de către ANAF care a devenit tot mai agresiv în recuperarea creanțelor și a condus tot mai multe societăți în ultima perioadă la insolvență. Sunt și firmele cu expunere mai mare, cu creditări din partea instituțiilor financiare care au tot rostogolit creditele, le-au refinanțat, le-am recreditat și au ajuns la punctul la care nu le-au mai fost prelungite aceste linii de credit și au intrat în insolvență. Firmele au evoluat proporțional, atât cele mari cât și cele mici ca număr și înregistrează într-adevăr o ușoară creștere, dar nu a ajuns la apogeu. Adevărata criză poate va veni în 2019, poate mai târziu, totul depinde de creditare. Un al doilea aspect foarte important este faptul că a crescut ROBORUL, s-au înăsprit condițiile de creditare, atât pentru persoane fizice cât și juridice și automat nu mai circulă capitalul atât de ușor”, spune Dragoș Giura.

Codruța Țico, practician de insolvență, spune că una dintre cele mai mari cauze ale insolvenței este programul Start Up, dar și forța de muncă extrem de scăzută.

„Eu consider că una dintre cauzele care duc firmele spre insolvență este programul START UP de anul trecut. Sunt foarte mulți care au investit o parte din bani, o parte i-au luat împrumut, au mai luat credite bancare bazându-se pe faptul că le va trece proiectul și probabil nu a trecut. Aceasta fiind o categorie. O altă categorie cred că sunt cei care nu își calculează foarte bine partea de costuri în ceea ce privește serviciile pe care le prestează respectivele bunuri pe care le vând. Aici mă refer la partea de costuri în ceea ce privește angajații deoarece la modificările legislative din ultima perioadă (referindu-ma aici la contribuții) este foarte greu să ții pasul. Un alt motiv pe care l-am observat din practică, cei care intră în insolvență sunt cei care au rapoarte de inspecție fiscală. 99% din rapoartele de inspecție fiscală se finalizează cu insolvență. O altă cauză care influențează numărul mare al insolvențelor este lipsa acută de forță de muncă de pe piață, mai ales pe zona noastră. Efectiv te trezești că nu ai cu cine să lucrezi. Nu neaparat de intrare în insolvență, ci de blocare și de stopare a activității respective”, spune Codruța Țico. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *