Eveniment

În Florești, se va deschide o casă pentru victimele violenței domestice

În contextul creșterii numărului de persoane care sunt victime ale violenței domestice, în Florești se va deschide un centru pentru consilierea și găzduirea persoanelor din această categorie. Proiectul este realizat de Consiliul Județean Cluj și face parte dintr-un program național care prevede înființarea de astfel de centre în fiecare județ și municipiul București.

„Nevoia dezvoltării de servicii integrate de locuințe protejate pentru transferul la o viață independentă a victimelor violenței domestice rezultă din datele statistice la nivel național privind numărul de cereri de emitere a ordinelor de protecție aflate pe rolul instanțelor judecătorești care sunt în creștere de la an la an, fapt ce relevă nevoia de protecție a victimelor violenței domestice”, scrie în proiectul de hotărâre de Consiliu Județean privind înființarea acestui centru.

Pentru realizarea acestui centru a fost necesară identificarea și alocarea unui spațiu pentru Locuința Protejată. Astfel, a fost identificată Casa de tip Familial Apolodor situată în localitatea Florești, str. Horea, nr.551. Această locație se află în proprietatea Județului Cluj și în administrarea DGASPC și a funcționat ca serviciu social până în anul 2017, dată de la care nu a mai fost licențiată, fiind închisă.

Proiectul care se desfășoară în toată țara se numește “VENUS– Împreună pentru o viață în siguranță!” și, în ansamblul său, are ca și scop prevenirea și combaterea fenomenului violenței domestice, prin crearea și dezvoltarea unei rețele naționale inovative integrate de locuințe protejate pentru transferul la o viață independentă al victimelor violenței domestice și derularea unor campanii privind prevenirea și combaterea fenomenului violenţei domestice.

biectivul specific prevazut de Proiect este reducerea numărului de victime ale violentei domestice prin deschiderea a 42 locuințe protejate în scopul transferului la o viață independentă al victimelor violenței domestice și derularea unor campanii privind prevenirea și combaterea violenței domestice.

În cadrul rețelei naționale inovative integrate de 42 de locuințe protejate (1 locuință la nivel de judeţ + municipiul Bucureşti) se vor furniza servicii integrate pentru persoanele beneficiare din cadrul locuințelor protejate, după caz: cazare temporară, servicii de consiliere psiho-socio-medicală, consiliere juridică, continuarea/reintegrarea în sistemul de educație, furnizarea de măsuri de ocupare, consiliere, formare, reinserție/ acompaniere socio-profesională în vederea inserției/reinserției socio-profesionale, măsuri de acompaniament etc., în concordanţă cu nevoile specifice ale victimelor violenței domestice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *