Reportaj

În dreptul casei deteriorate a Doinei Cornea nu există nici măcar o plăcuță memorială. Trotuarele străzii care îi poartă numele sunt sufocate de mașini

Cu toate că Primăria Cluj-Napoca a cumpărat casa Doinei Cornea, pentru a o transforma în casă memorială, în prezent pe strada Doina Cornea poți găsi casa disidentei anticomuniste doar căutând pe Google la ce număr se află sau întrebându-i pe vecini. Nu există nici măcar o plăcuță memorială  în dreptul casei Doinei Cornea, pe strada care îi poartă numele din iulie 2020.

Prin Hotărârea 855 din 15 decembrie 2020, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat cumpărarea de către municipalitate a casei Doinei Cornea, de pe fosta stradă Alba Iulia nr. 16. Prin HCL a fost aprobată cumpărarea curții și casei la prețul de 283 000 de euro, Primăria exercitându-și astfel dreptul de preemțiune.

Casa de cărămidă este în prezent crăpată, iar țiglele de pe acoperiș sunt deteriorate. Curtea este năpădită de bălării. Practic, fosta casă a Doinei Cornea, un monument al luptei anticomuniste, este mâncată de paragină, fiind actualmente într-o stare avansată de degradare.

În contractul de vânzare-cumpărare aprobat prin HCL 855, se specifică faptul că „scopul pentru care vânzătorii înstrăinează și cumpărătorul dobândește dreptul de proprietate asupra imobilului este acela de a înființa Casa Memorială Doina Cornea, urmare a exercitării dreptului de preemțiune al municipiului, potrivit HCL nr. 652/2020.

Pentru îndeplinirea acestui scop cumpărătorul va face demersurile pentru schimbarea destinației imobilului, din locuință privată în acela de Casă Memorială Doina Cornea.”

În prezent, în dreptul casei Doinei Cornea nu există nici măcar o plăcuță memorială. Poate și pentru că în contractul de vânzare-cumpărare încheiat de Primărie cu moștenitorii imobilului se specifică:

„Predarea-primirea imobilului va fi făcută în termen de maxim un an calendaristic de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, prin proces-verbal de predare-primire.”

În același contract, se mai precizează și faptul că vânzătorii transmit cumpărătorului dreptul de proprietate asupra imobilului, iar „bunurile mobile aflate în imobil nu sunt vândute cumpărătorului, ci rămân în proprietatea vânzătorilor.”

Primăria, așadar, nu și-a negociat bine interesele: pe de o parte, dacă a cumpărat imobilul pentru a îl transforma în „Casa Memorială Doina Cornea”, ar fi fost mai potrivit să conserve și bunurile din interiorul imobilului, iar, pe de altă parte, termenul de predare-primire de un an calendaristic este unul mult prea lung.

Casa nefiind predată încă este supusă degradării încă un an de zile. Acoperișul deteriorat poate însemna infiltrații de apă care, coroborate cu pereții deja fisurați, pot duce la costuri suplimentare de renovare peste un an.

În plus, mai există și costuri simbolice – memoria Doinei Cornea nu este cinstită cum se cuvine. Cei care vizitează strada cu atâta însemnătate istorică găsesc casa doar dacă fac muncă de detectiv.

În contractul de vânzare-cumpărare se precizează faptul că „plata va fi efectuată în maxim 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului” și că „subscrisul cumpărător”, adică Primăria, se obligă să aducă „imobilul în stare de folosință corespunzătoare cerințelor funcționale specifice unei case memoriale”.

Adică, Primăria trebuie să le plătească moștenitorilor (Leontin Horațiu Iuhas, Alexandre Ioan Albert Combes, Julie Maria Marguerite Combes, Toma Oliver Combes) în termen de 5 zile contravaloarea imobilului, însă aceștia trebuie să îl predea într-un an. În plus, Primăria se obligă să renoveze casa după primire. Bună afacere! Cel puțin, pentru vânzători.

„Am semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru casa memorială Doina Cornea, care reprezintă o formă de respect pentru disidentul Doina Cornea, dar mai ales pentru generațiile viitoare de a avea un reper pentru  ceea ce a însemnat dictatura comunista.

Vom consolida și întreține casa și o vom transforma în casă memorială. Vom lucra cu Fundația Doina Cornea, după ce aceasta va fi constituită legal”, a declarat primarul Emil Boc, citat de Știri de Cluj, în 22 decembrie 2020.

În 11 martie 2021, cei care doresc să vadă casa Doinei Cornea, pentru a-i aduce un omagiu, nu au nici măcar o plăcuță memorială care să le semnaleze care dintre casele de pe stradă e cea în care disidenta anticomunistă a locuit o mare parte a vieții. Din motivele enunțate mai sus. Vinovată e Primăria, care nu și-a negociat cum trebuie interesele.

Ziar de Cluj a fost astăzi pe strada Doina Cornea, fosta Alba Iulia. Dacă în trecut mașinile Miliției și Securității stăteau în poarta casei Doinei Cornea, acum, la toate porțile stă câte o mașină-două:

„Casa Memorială Doina Cornea”, în prezent, fără măcar o plăcuță memorială:

Așa ne respectăm trecutul, acesta este prezentul, așa ne va fi viitorul. O paragină spoită fain, a la Cluj, în politicianisme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version