Din oras

În Clujul sufocat de trafic, autoritățile analizează Planul de (I)mobilitate urbană 2021-2030, cu accent pe spații pietonale și bicicletă

Scris de 165

După o dezbatere publică pentru metrou+tren metropolitan anunțată cu doar câteva ore înainte de desfășurare și prea puțin transparentă, Primăria Cluj-Napoca urmărește să aprobe un nou Plan de mobilitate pentru zona metropolitană a Clujului, „împreună cu actorii urbani locali”, proiect care să fie axat însă pe „provocări reale”

Autoritățile urmează să aprobe Planul de mobilitate urbană durabilă Cluj-Napoca, pentru perioada 2021-2030, conform căruia Zona Metropolitană Cluj-Napoca va trebui să se axeze pe reducerea emisiilor de carbon/promovarea mijoacelor de transport „prietenoase cu mediul”, precum și pe îmbunătățirea calității vieții din punct de vedere al mobilității urbane.

Sunt luate în calcul asemenea aspecte precum accesibilitatea, calitatea aerului ori digitalizarea sistemelor, potrivit Planului de mobilitate urbană durabilă (PMUD) Cluj-Napoca, care se află în analiza reprezentanților Primăriei. 

PMUD-ul 2021-2030 este pregătit pentru aprobarea consilierilor locali în condițiile noului plan strategic 2021-2027:

„În contextul pregătirii noului cadru strategic multianual de programare 2021-2027, dar și în contextul noilor tendințe de dezvoltare a mobilității urbane, municipiul Cluj-Napoca și zona sa metropolitană au nevoie de un proces integrat de planificare”, se arată în proiectul anunțat public de administrația locală. 

Deși dezbaterea publică în privința realizării metroului și trenului metropolitan a fost realizată pe repede-nainte, acum autoritățile clamează „transparența” și implicarea actorilor publici:

Vineri, 15 octombrie, exact cu o săptămână în urmă, în mare secret, Primăria Cluj-Napoca anunța o dezbatere publică pe tema trenului metropolitan și a metroului.

Anunțul, însă, a fost publicat cu doar câteva ore înainte de desfășurarea propriu-zisă a așa-numitei dezbateri publice. 

CITEȘTE ȘI: Bătaie de joc! Primăria anunță dezbaterea publică pentru metrou cu câteva ore înainte. În plus, e programată vineri după masă

„Un proces integrat de planificare, realizat prim metode transparente și participative împreună cu actorii urbani locali, bazat pe probleme și provocări reale”, se mai arată în documentația privind Planul de mobilitate urbană durabilă Cluj-Napoca 2021-2030. 

PMUD-ul promovează mersul pe jos și bicicleta, dar și prioritizarea mijoacelor de transport cu emisii de transport reduse ori zero. 

Din păcate, clujenii au ajuns să semnaleze pe grupurile de socializare civică starea proastă a trotuarelor, adică infrastructura pietonală deficitară. 

CITEȘTE ȘI: În Cluj ca la nimeni – Tipuri de trotuare de toată jena – FOTO

Chiar dacă Primăria susține municipiul Cluj-Napoca este orașul cu cele mai multe autobuze electrice din România și în primele 10 orașe din Uniunea Europeană, rețeaua de troleibuze din Municipiul Cluj-Napoca nu s-a extins din 1987, în pofida PMUD care prevedea, încă din 2015, extinderea rețelei și ‘troleibuzificarea’ traseelor 9, 24, 35, 46B și 50, acestea cumulând în ora de vârf 38 de autobuze diesel. 

CITEȘTE ȘI: Mobilitate Cluj-Napoca: În ora de vârf, operează numai 63 troleibuze din totalul de 132 existente. Cel puțin 26 de autobuze diesel euro III încă circulă uzual, retragerea/înlocuirea acestora nefiind o prioritate

Mai mult, după cum se arată pe grupul de mobilitate urbană, „flota de autobuze electrice este folosita parțial doar, aproape jumătate dintre vehicule staționând în ora de vârf.

Dintre cele 41 de autobuze electrice Solaris Urbino, maxim 22 circulă în total în același timp pe traseele 27, 33, 41, 44, 45, 47 și 53.”

CITEȘTE ȘI: Eco-mobilitatea Clujului scârțâie din toate șuruburile: „Flota de autobuze electrice este folosită parțial doar, aproape jumătate dintre vehicule staționând în ora de vârf…”

PMUD-ul a fost elaborat de consorțiul format din companiile de consultanță și planificare Civitta Strategy & Consulting SA și TTL Planning SRL, cu supervizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj. 

Cele 5 obiective ale PMUD Cluj-Napoca 2021-2030 sunt:

Îmbunătățirea eficienței serviciilor și infrastructurii de transport

Reducerea necesității de transport motorizat și a consumului de energie prin activitățile de transport

Asigurarea unui nivel optim al accesibilității în localitate/zone metropolitane/periurbane

Asigurarea unui mediu sigur pentru populație

Accesibilitate pentru toate categoriile de persoane, inclusiv cu dizabilități.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de mobilitate urbană durabilă Cluj-Napoca 2021-2030 se află în analiza autorităților până în data de 5 noiembrie 2021. 

 

featured image: captură mobilitatecluj-napoca/facebook.comULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 3 days In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE