Din oras

În Clujul în care calitatea lucrărilor publice e la fel ca cea a vieții, adică mediocră, primarul Boc declară: „Te duci, dală cu dală, copac cu copac, bancă cu bancă, te duci și verifici, nu e chiar așa!”

În Clujul în care calitatea lucrărilor publice e la fel ca cea a vieții, adică mediocră, primarul Boc a declarat astăzi că, în cadrul procedurilor riguroase de recepție, „te duci, dală cu dală, copac cu copac, bancă cu bancă, te duci și verifici”, după care lucrările de proastă calitate se remediază, iar după ce se remediază, dacă se strică din nou, se repară în garanție.

Toate bune și frumoase, așadar, numai că, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa! Ziar de Cluj și-a făcut un obicei din a face „recepția” lucrărilor publice după inaugurările oficiale și chiar și la un timp după (un an, doi), pentru a vedea cum au fost date în folosință investițiile din bani publici, în ce stare, și cum se conservă în timp. De cele mai multe ori, am constatat grave deficiențe: parkingul Negoiu, de pildă, a fost inaugurat la stadiul de semifinisat, adică neterminat, stadiu în care e și astăzi. Fiindcă prezenta ample infiltrații și crăpături, a fost reparat (mai bine spus, spoit), dar infiltrațiile și crăpăturile au reapărut la scurtă vreme.

Citiți și:

Parkingul Negoiu e o peșteră horror, la doi ani după ce a fost inaugurat neterminat

Parkingul Negoiu, inaugurat semifinisat, reparat și renovat anul trecut cu circa 30 000 de euro, e tot crăpat și plin de infiltrații

Și alte parkinguri din Mănăștur, inaugurate să dea bine înainte de alegeri, au fost din start pline de infiltrații, de spoieli și de deficiențe de construcție. Câteva exemple:

Primăverii 8, al treilea parking electoral declarat finalizat de Emil Boc, are infiltrații de apă și e neterminat

Parkingul Primăverii 20, declarat finalizat înainte de alegeri, e neterminat și executat cu vicii de construcție

FOTO – Parkingul de campanie electorală Mogoșoaia 9, finisat în bătaie de joc, declarat finalizat neterminat, are deja infiltrații

Nu mai vorbim despre strada Regele Ferdinand, mândria Clujului, unde rampele de la trecerile de pietoni au fost „modernizate” fără a se respecta normativele de accesibilitate, unde reprezentanții Clubului de Cicloturism „Napoca” declarau, despre pistele verzi de biciclete: „În campionatul național de bătaie de joc, Clujul vrea pe podium”. Nu mai vorbim că remedierile postmodernizare au fost realizate la fel ca modernizarea. Citiți și:

Diferit a spart strada Regele Ferdinand acum 9 zile, pentru remedieri postmodernizare, și încă nu a conchis să toarne asfalt peste groapa săpată

Lucrări „de mântuială” cu fonduri europene: proaspăt modernizată, strada Ferdinand este spartă din nou

Ca să mai dăm doar încă un exemplu, deși mai avem și altele în tolbă, în cartierul Mărăști, strada ”smart” Molnar Piuariu a fost atât de bine modernizată, încât, după mai puțin de 2 ani de zile de la inaugurare, pe bănci nu a mai rămas nici urmă de vopsea:

Cluj-Napoca: prima stradă smart din România a fost neîntreținută (str. Molnar Piuariu)

Exemplele pot continua. Ideea e că, luate la pas, dală cu dală, bancă cu bancă, lucrările publice ale Primăriei nu trec „recepția” și inspecția de durată și de calitate a presei. Poate că suntem noi prea exigenți, poate că sunt alții prea delăsători și prea ușor de ochi închizători…

Întrebat dacă lucrările la Bulevardul 21 Decembrie se finalizează în data de 1 mai, primarul Emil Boc a declarat astăzi utopic:

„Da, e gata! Acuma se toarnă, pentru pistele de biciclete, ce se toarnă acolo, covorul acela asfaltic specific pistelor de biciclete, marcajele o bună parte sunt făcute, se lucrează la detalii, e o lucrare care se termină la timp și este bine că firmele își respectă angajamentul pe care-l au și-și fac treaba. (…)

21 Decembrie e o stradă modernă, europeană, care va schimba fața orașului, după ce va fi gata. În 30 aprilie este termenul de a declara la Primărie: am încheiat lucrarea! După care începe procedura de recepție: Și-apăi te duci, că nici celelalte străzi nu sunt recepționate, nici strada Napoca, nici Piața Blaga  nu e recepționată complet, pentru că mai sunt lucruri de remediat. Și acolo te duci, dală cu dală, copac cu copac, bancă cu bancă, te duci și verifici, nu e chiar așa! După care comisia de recepție le dă un termen să remedieze, vine înapoi și verifică, după are o garanție, lucrurile sunt mai complicate. Acum e perioada de finalizare, când tu ai declarat încheierea lucrării. După care, recepția e etapa care urmează imediat după.

Noi nu încheiem recepția până când nu se remediază toate lucrurile care, repet, comisia formată din specialiști merge pe teren și spune, vede, observă, uite, aveți problema asta, trebuie să remediați, să fie ca la carte făcut!

Pentru că le-am spus, în orașul ăsta, măi oameni buni, nimeni nu vă cere o apă plată, dar vă cerem calitate! Respectați calitatea și la timp lucrările! Dacă asta faceți, suntem cei mai buni prieteni! Și la curățenie, și la străzi, și la orice altceva! Dar țineți minte chestiile astea: nu vă cere nimeni nimic, dar faceți lucrări de calitate! Iar dacă nu vă țineți de treabă, nu mai aveți ce căuta la Cluj!

Lista rușinii am început-o, o continuăm! Durează procedurile judiciare, ca să declari pe cineva inapt pe infrastructură trebuie să îl treci prin 2 filtre de instanță de judecată, care pot dura și ani de zile. Dar, asta e! Le urmărim și pe alea, ne ținem și de ele, la capătul drumului acolo se ajunge! Dar e frustrant pentru noi că, de multe ori, trebuie să discutăm cu… nu le putem împiedica să participe la licitație până nu există această decizie validată definitiv de instanță, dar asta nu înseamnă că noi nu le aplicăm penalități de întârziere, nu înseamnă că nu îi punem pe lista rușinii în continuare, dacă e cazul! Acum au început să se mai dea pe brazdă firmele care vin la Cluj, o bună parte! Am observat un plus calitativ, așa, per ansamblu! Au văzut că nu se glumește la Cluj! Că i-am dat afară și am reziliat ba la Turnul Pompierilor, ba la chestiuni care au fost de proiectare la nu știu care obiective, când nu am mai acceptat și le-am reziliat contractul, la alții le aplicăm penalități de întârziere la sânge, cum sunt și cei de la Baza Sportivă La Terenuri!”

Exit mobile version