Din oras

În Cluj, punctele de colectare selectivă a deșeurilor sunt mai ”smart” decât locuitorii? Gheorghe Șurubaru: „În proporție de aproape 90%, colectarea selectivă nu se respectă”

Cu toate că edilii orașului se laudă periodic pe Facebook cu instalarea unor noi puncte de colectare selectivă ”smart” în Cluj-Napoca, gunoaiele colcăie în zona punctelor menajere, fiind plin peste tot în cartierele Clujului de deșeuri amestecate.

Prezent astăzi la o emisiune radiofonică, Gheorghe Șurubaru, city managerul orașului, a declarat că 90% dintre clujeni nu respectă colectarea selectivă, care i-ar scuti de plata taxelor percepute asociațiilor pentru ridicarea deșeurilor. În plus, clujenii nu sunt interesați nici de campaniile de conștientizare ale Primăriei.

Cu alte cuvinte, degeaba avem instalații inteligente în oraș, dacă utilizatorii nu au istețimea necesară pentru a le folosi corespunzător:

„Referitor la colectarea selectivă, aș vrea să fac câteva precizări în ceea ce privește infrastructura pusă la dispoziție de municipiu. Vreau să precizez că pe raza municipiului avem 840 de puncte gospodărești, împărțite pe cele două sectoare.

În plus, Primăria a amplasat pe străzile din municipiu 25 de sisteme de colectare inteligente. Avem, așa cum spuneați și dumneavoastră, în acest moment, aproximativ 180 de puncte gospodărești îngropate, la care am adăugat 50 și mai urmează 50 de puncte modulare supraterane, toate acestea în scopul de a îmbunătăți infrastructura oferită populației și și firmelor, pentru colectarea selectivă.

Față de această infrastructură, Primăria a mai creat un centru de colectare care funcționează în Mărăști, sub podul Fabricii. În acest moment, amenajăm încă un centru de colectare pe strada Bucium, datorită faptului că centrul vechi a trebuit să-l desființăm pentru că a demarat acest proiect. În plus, am pus la dispoziție populației, în 5 locuri din oraș, puncte mobile de colectare pentru deșeurile voluminoase, unde populația poate veni să-și depună gratuit aceste deșeuri voluminoase.

Acuma, referitor la partea de conștientizare a populației, vreau să vă spun că am demarat la nivelul Primăriei un proiect pilot în care avem 6 puncte gospodărești îngropate pe un sector și 6 pe celălalt sector. Ce înseamnă acest proiect pilot? La aceste puncte gospodărești îngropate se merge în comisie în fiecare dimineață, comisie formată dintr-un reprezentant al Primăriei, al Poliției Locale, al operatorului de salubritate și este invitat și președintele asociației la care se deplasează comisia, pentru a constata la fața locului în ce măsură se respectă colectarea selectivă.

Din păcate, trebuie să spun că, în proporție de aproape 90%, nu se respectă. Au fost de față și președinții asociațiilor de proprietari, care au constatat același lucru. Sigur, există și acele probleme, în care se spune că firma vine și colectează la un loc, indiferent dacă se colectează separat. Nu zic că nu există 100% astfel de situații. Dar, din păcate, evidența la fața locului ne-a arătat că aceste deșeuri nu erau colectate separat, astfel încât firma a trebuit să le ridice așa cum erau și să le pună la deșeuri amestecate.

Așa cum bine se știe, prin hotărâre de Consiliu, Primăria a hotărât ca acolo unde colectarea se face selectiv, populația să plătească zero lei. Adică, dacă colectăm selectiv, nu plătim nimic, pentru că, normal, firma acele deșeuri reciclabile le valorifică și o să ia de acolo bănuții pentru această procedură. Dar, dacă se constată că deșeurile sunt amestecate, tot prin HCL s-a stabilit că se plătește cu un procent de 25% în plus, de către asociații. E clar prin acest lucru că asociațiile de proprietari în primul rând ar trebui să fie interesate de colectarea selectivă, astfel încât, pe cât posibil, să plătească spre zero taxa de colectare a deșeurilor din municipiu.

Mai aș vrea să aduc în evidență un aspect referitor la conștientizare. Tot Primăria municipiului, în fiecare lună, la fiecare din cele două cinematografe ale Primăriei, respectiv în Mărăști și în Mănăștur, facem acțiuni de conștientizare a populației referitor la colectarea selectivă. Aici participă, de regulă, operatorii de salubritate, participă ONG-uri, oricine este binevenit, care poate participa la diseminarea acestor informații. La aceste întâlniri sunt invitate, de regulă, mai multe asociații de proprietari care sunt în apropiere sau sunt arondate acelui sector, tocmai în ideea de a se explica și de a se răspunde la orice întrebări referitoare la acest aspect. Vreau să vă spun că am avut întâlniri unde am avut un singur președinte de asociație. Noi, sigur, nu am pus pușca jos, continuăm să îi invităm, continuăm să insistăm să participe, pentru că o mai bună cunoaștere a legislației a ceea ce înseamnă colectarea selectivă ne ajută pe toți, până la urmă”, a declarat Gheorghe Șurubaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *