Reportaj

În Cluj-Napoca, internetul a "omorât" magazinele de închiriat filme

Odată cu apariția torrentelor de descărcare de pe internet, magazinele de închiriat filme pe casete video sau DVD au dispărut. După o zi de căutare prin tot orașul, cu mare dezamăgire am realizat, că nu se mai găsește nici un magazin de închiriat filme pe DVD. Toate au dispărut treptat, odată cu invazia pirateriei.

Magazinele clujene care s-au încăpățânat să le ofere cinefililor varianta legală de a viziona un film sunt pe cale de dispariție. În urmă cu câțiva ani, în oraș existau 15 magazine de acest tip, astăzi nu mai găsim nici unul. Cel mai vestit dintre ele era Hollywood Music & Film, de pe strada Avram Iancu din centru.

Am încercat să-l contactăm pe fostul proprietar, să vedem ce s-a întamplat cu toate DVD-urile care au rămas, dacă le-a vândut sau au fost împărțite prietenilor. Din păcate nu a fost de găsit, așa că am mers la adresa locului, unde nu am găsit nimic. Decât o altă firmă în același spațiu.
A dispărut ca și cum nu ar fi existat, ca un scenariu rupt dintr-un film.

Aceste afaceri a apărut în România după 1995, însă boom-ul a fost înregistrat în anii 2001-2002, apoi au început să șchiopăteze începând cu anul 2008, în toată țara, nu doar în Cluj.
Pirateria a fost principalul dușman al afacerii de închiriere a filmelor, urmată de criza financiară care i-a îndemnat pe oameni să descarce gratuit filmele de pe internet. La ora actuală, putem găsi pe internet filme pentru toate gusturile, și din toate categoriile, desigur piratate ilegal.

Lipsa magazinelor de închiriat filme pe DVD, cel mai mult o simt cinefilii care sunt adevărați colecționari de casete, dvd-uri, cu filme vechi și românești. Printre ei se numără oameni care colecționează DVD-uri și pentru copertele ambalajului.
„Când mergeam la magazinele de închiriat filme, era un sentiment de evadare în altă lume. Lumea Hollywood. Faptul că nu erau atât de accesibile, de piratat, ne făcea mai mult să apreciem un film bun, și să vedem și alte laturi ale producției, cum ar fi coperta de pe DVD, un afiș, sau prezentarea de pe spatele ambalajului. Acuma din păcate s-au pierdut aceste aspecte. Mai merg la Oser, acolo este un domn care mai închiriază DVD-uri. Paradox căci filmele românești nu prea sunt pe internet ca să le piratăm”, ne spune Dragoș, un cinefil clujean.

Legea Drepturilor de autor în România a apărut de abia în 1996, însă puțini au și respectat-o. O mare parte din vină o poartă și autoritățile române care nu întreprind demersuri pentru a stopa și pedepsi pirateria.
Însă în România, mai ales într-un oraș ca și Clujul, un Silicon Valley a României, este foarte greu să face față pirateriei. Pentru că devenim foarte inventivi atunci când vine vorba de a achiziționa ceva pe gratis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version