In vizor

În Cluj-Napoca e mai bine să fii copac, decât om – Arborii au tomograf, în timp ce spitale de renume nu dețin nici măcar un CT sau un RMN

Primăria Cluj-Napoca a cheltuit aproape 30.000 euro pentru cumpărarea unui tomograf care analizează sănătatea copacilor. În tot acest timp, spitale mari din oraș nu au nici măcar un computer tomograf sau un RMN și își trimit bolnavii pe la alte unități sanitare. În cele mai fericite situații, pacienții așteaptă două-trei luni să prindă o examinare gratuită. Cei mai năpăstuiți trebuie să plătească sume care variază între 300 și 900 lei, la privat.  

Primăria Cluj-Napoca a cumpărat un tomograf pentru evaluarea stării de sănătate a copacilor din oraș. Aparatul a costat 28.500 euro, licitația a fost atribuită, în 15 decembrie 2017, firmei Dynamic Instruments din București. Pe de o parte, inițiativa este lăudabilă, dacă luăm în calcul faptul că în ultimii ani au fost tăiați mulți arbori, fără ca autoritățile să își justifice cu argumente clare acțiunea, demers care a stârnit nemulțumirea clujenilor. Pe de altă parte, această achiziție mai bine ar fi rămas în umbră și să nu fie promovată pe rețelele de socializare de către conducerea Primăriei, nu de alta dar mai sunt probleme mari în oraș pe care administrația publică locală nu le-a rezolvat și nu era cazul să se laude acum cu un tomograf pentru arbori.

“Protejarea spațiilor verzi va fi astfel intensificată și se vor evita tăierile unor arbori sănătoși. În urma testărilor se va întocmi o hartă la nivel de oraș cu arborii care prezintă un potențial pericol și urmează să fie tăiați sau toaletați. Acest tomograf conține un set de aparate care, prin utilitatea lor, detectează părțile în descompunere din interiorul trunchiului, identifică putregaiul timpuriu, ajută la stabilirea precisă a geometriei trunchiului arborelui în momentul realizării tomogramei și oferă date tehnice cu privire la stabilitatea arborelui la nivelul rădăcinii și rezistenței acestuia la vânt, furtuni, vijelii etc”, a scris viceprimarul Dan Tarcea, pe Facebook.

Dacă Primăria are grijă de copaci și îi analizează “la sânge”, unele spitale de renume din oraș nu au nici măcar un CT sau RMN. Acesta este al doilea motiv pentru care mai bine ar fi tăcut conducerea Primăriei în legătură cu tomograful pentru arbori.

Institutul Inimii, unul dintre cele mai mari și renumite spitale din județ și din Transilvania nu are nici CT, nici RMN.

“Pe partea de CT și RMN, avem nevoie de astfel de aparate și lucrăm acum la partea de achiziție. Noi avem acum trei angiografe, din care două sunt vechi de peste 12 ani și unul venit de doi ani, printr-un proiect sub egida Academiei Române. Pacienții care au nevoie de CT sau RMN sunt trimiși la alte spitale sau laboratoare de imagistică, noi fiind în contracte cu mai mulți furnizori de astfel de servicii”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Florin Crișan, managerul Institutului Inimii.

Anul acesta, Institutul Inimii ar putea să cumpere totuși măcar un aparat de investigații imagistice.

“Cel puțin unul dintre aparate sperăm să fie achiziționat anul acesta, deși este prea devreme pentru că pe partea de sănătate, bugetele vin undeva prin 1 aprilie și avem idee ce se întâmplă pe investiții după data de 1 aprilie. Noi avem adresate solicitări către Ministerul Sănătății, Consiliul Județean și suntem în faza de a lega un parteneriat pe fonduri elvețiene pentru achiziționarea unui RMN”, a mai spus Florin Crișan.

Nici Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal nu are niciun CT, nici RMN. Pacienții sunt trimiși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

“Nu avem nici CT și nici RMN. Problema este că și dacă am avea aceste aparate, noi nu avem circuitele necesare și este foarte dificil să facem astfel de circuite din cauză că ne alfăm la etajul trei, unde este și mansardă”, a precizat Ovidiu Antal, managerul Institutului de Transplant Renal.

Prețul pentru un RMN este undeva la 3,5 – 4 milioane lei, iar un CT costă aproximativ 2 milioane lei.

Institutul Oncologic are și CT și RMN, dar aparatele sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de pacienți.

“În momentul de față, avem un CT și un RMN. Pe partea de CT, efectuăm undeva la 25 de examinări pe zi, 50% dintre acestea fiind pentru pacienții în ambulator, iar pe partea de RMN facem cam 5 examinări pe zi, 60% din pacienți fiind din ambulator. În condițiile acestea, avem un timp mediu de așteptare pentru partea de CT de 3 luni și pentru partea de RMN de o lună. În ambulator tratăm aproximativ 100.000 de pacienți pe an”, a declarat Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic.

Potrivit conducerii institutului, spitalul mai are nevoie de aparate de tipul CT și RMN, dar infrastructura actuală nu mai permite achiziția unor aparate noi.

La Spitalul Județean Cluj, anul trecut erau liste de așteptare care variau de la o săptămână pentru pacienții internați până la două luni pentru pacienții tratați în ambulator. La laboratoarele de analize din oraș, pacienții spun că de obicei plătesc pentru o analiză CT sau RMN din cauză că banii alocați de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj se epuizează rapid. Prețurile pentru o astfel de analiză variază de la 300 la 900 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version