In vizor

În Cluj, medicina modernă se face în clădiri dărăpănate

În Cluj-Napoca, neurochirurgia se face la cel mai înalt nivel, într-o clădire dărăpănată. Neurochirurgul Ștefan Florian spune că tehnicile inovative sunt practitate în condiții de țară subdezvoltată.

„Noi la Cluj funcționăm într-o clădire care a fost terminată în 1903. Ca atare oridecâte ori și oricât am încercat tot nu putem spune că suntem o clădire modernă despre care putem spune că suntem o clădire modernă care să corespundă dpdv funcțional și al cerințelor actuale ale neurochirurgiei. Există perspectivă construcția spitalului regional de urgență care are prevăzut și un departamanet de neurochirurgie. Dar până atunci avem nevoie de o îmbunătățire a activității”, a spus neurochirurgul Ștefan Florian. 

Renumitul neurochirurg susține că are de ani întregi planuri de dezvoltare a centrului de neurochirurgie din Cluj, dar lipsește implicarea autorităților. 

„Suntem în 2017. Cred că din 1903 până în 2017 a trecut destul timp și în special din 2001 de când am devenit șeful secției de neurochirurgie din Cluj prin eforturile pe care le-am făcut, prin tote memoriile, proiectele, dezvoltările pe care le-am introdus în plan tehnologic, dar și al contrucțiilor cred că am arătat că putem face mult, dar am putea face și mai mult, am putea ajuta și mai mult locuitorii acestei regiuni”, a explicat Ștefan Florian.

Din păcate, și în ceea ce privește situația aparaturii medicale, există numeroase impedimente. Ștefan Florian cere de ani de zile un neuroangiograf sau un sistem de neuronavigație, tehnici care ar ajuta la o mai bună precizie în timpul diagnosticăii și operațiilor. Le-a avut însă doar la nivel de promisiuni.

„Nu este normal ca la București să existe 6 neuroangiografe pentru a diagnostica afecțiunie cerebro-vasculare și la Cluj să nu existe niciunul, deși de decenii mă zbat ca să obținem așa ceva”, a adăugat neurochirurgul. 

Profesorul Florian spune că în Cluj sunt diagnosticate și tratate prin tehnici inovative cazuri grave, iar dotarea clinicii cu aparatură de ultimă generație ar fi atât în ajutorul pacienților, dar și al neurochirurgilor tineri. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *