In vizor

În Cluj este criză de bucătari și ospătari calificați. Care sunt cauzele?

Ospătarii și bucătarii calificați sunt greu de găsit în Cluj-Napoca, așa că au de suferit atât clienții localurilor, cât și proprietarii afacerilor din domeniul alimentației publice. În aceste condiții, patronii angajează chiar și persoane necalificate. Lipsa de experiență a angajaților se vede și se poate ajunge la situații în care clienții se gândesc de două ori înainte să revină într-un local unde servirea lasă de dorit. Statisticile spun că un român din trei pleacă nemulțumit dintr-un restaurant din cauza lipsei de ospătari și bucătari cu pregătire. 

„Nu vor să lucreze. Preferă să stea pe banii părinților. Personalul calificat este aproape inexistent. Cei care totuși au o calificare, au doar o diplomă, o diplomă care nu le folosește la nimic. Calificarea e degeaba fiindcă nimeni nu le învață nimic. Nu au habar de nimic. Și mereu întreabă cât îi voi plăti. Nu își pun problema de ce știu ei să facă pentru banii pe care îi primesc. Toată lumea are pretenții, dar nimeni nu știe nimic. Și astfel ajungem să luăm pe oricine, să îi învățăm de la zero, dar și astfel de oameni sunt greu de găsit”, a explicat Leon Lung, managerul unui local clujean. 

Deși în județul Cluj există școli profesionale care pregătesc ospătari și bucătari, absolvenții nu se angajează în domeniu. Ei se orientează spre locuri de muncă mai bine plătite. 

„Dintr-o clasă de 30 de elevi știu meserie cam 75%, dacă nu mai mult. Dar mai bine stau acasă pe banii părinților. Asta este situația. Nu vor să lucreze. Sau se pregătesc în alimentație publică și merg să lucreze în construcții. Eu le cer ținuta ospătarului sau a bucătarului, sunt curați, dar nu știu de ce nu vor să lucreze. Chiar am avut surpriza să fie foarte buni, mă bazam pe ei, îi duceam la evenimente și au mers să lucreze în construcții”, a declarat Mihai Andriescu, coordonator al secției de Alimentație Publică din cadrul Grupului Școlar „Vlădeasa” din Huedin. 

Nici cursurile de pregătire profesională nu merg mai bine. Dacă la școlile profesionale sunt totuși elevi, la cursurile de calificare nu se înscrie aproape nimeni. 

„Datorită fluctuației pe piața forței de muncă și a faptului că nu sunt oameni pe care să îi angajezi și nu există oameni calificați pe care să îi angajezi, în momentul în care își găsesc de lucru fără calificare, evident că nu vor fi interesați să își dezvolte abilitățile. Ei se duc și dobândesc niște competențe non-formale, deficitare și nu pot face față unui job într-un restaurant de 3 sau de 4 stele. A dobândi neformal o abilitate nu înseamnă a avea competență desăvârșită în domeniu. Și de aici vine nemulțumirea patronilor. Patronii nu au ce facă. Nu angajează personal necalificat fiindcă nu există. Și ei nu vin la cursuri de calificare. Nu au ce face”, a spus Camelia Bakri, manager în cadrul firmei ARINI, care se ocupă cu cursuri de calificare. 

Dacă în alte domenii, angajatorii se oferă să plătească din buzunarul lor cursurile de perfecționare, în alimentație publică acest lucru este inutil, din cauza fluctuației de personal. Oamenii vin și pleacă, iar patronii nu au motive să investească în pregătirea profesională a angajaților. 

„Nu prea sunt oameni care să aplice pentru cursurile de bucătar-ospătar fiindcă patronii lucrează și fără muncitori calificați. Este foarte mare fluctuația. În general firmele nu doresc să plătească cursuri de calificare fiindcă știu că cei care se angajează nu vor rămâne mult”, a spus Ovidiu Nagy, formator în cadrul fundației APT, care se ocupă de cursuri de specializare.

sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version