Din oras

In Cluj, cainii au voie doar in padure si doar cu botnita. Cine sunt functionarii care au decis asta

Trei oameni din Primaria Cluj-Napoca au incropit un nou regulament, care trebuie sa inlocuiasca o Hotarare de  Consiliu Local veche de 18 ani, pentru accesul si plimbarea cainilor in municipiul Cluj-Napoca. In baza regulamentului scris si gandit de ei, accesul cu caini pe spatiile verzi e interzis, inclusiv in zona verde din jurul blocurilor, la fel si in mijloacele de transport in comun. Mai mult, stapanul nu are voie sa-si cheme “zgomotos si repetat” cainele daca nu vrea sa riste o amenda de pana la 400 de lei.

In timp ce in orice alta tara civilizata e voie sa intri cu cainele la metrou, in tramvai, in parcuri dichisite, restaurante cu pretentii si hoteluri cu multe stele, in Cluj, asa cum scrie in noul regulament, plimbarea cainilor se poate face liber in padurile Faget, Hoia si Lombului. Dar si aici exista o hiba: in cazul in care vor fi lasati liberi, cainii vor purta botnita, cu exceptia celor de talie mica.

Ziar de Cluj vi-i prezinta pe cei trei angajati ai Primariei Cluj-Napoca, toti platiti din bani publici, care au gandit si conceput noul regulament mai mult impotriva decat pentru detinatorii de caini.

Carmen Maria Patras lucreaza la Compartimentul Juridic din cadrul Primariei Cluj-Napoca. Are un teren in Tauti, dobandit in 2007, si o casa tot aici, construita anul trecut. Masini, are doua – o Dacia Logan si un Ford, dar si peste 16.000 e euro si 5.000 de lei in conturi. Toate, dintr-un salariu anual de aproximativ 30.000 de lei pe an.

Raul Florin Lola, desi semneaza regulamentul ca angajat al Primariei, nu si-a mai completat declaratia de avere din 2012. Pe atunci, functionarul public avea un teren in oras, un apartament si o masina Dacia Logan. De la ATE Bank Romania SA, Lola mai castiga aproape 18.000 de lei.

Minodora Fritea, sefa Politiei Locale, are un teren intravilan, casa si spatiu comercial pe Valea Chintaului. Doamna Fritea are si doua masini, un Renault din 2005 si un Volkswagen din 2003. Anul trecut, sefa Politiei Locale a incasat de la Primarie peste 51.000 de lei, adica 4.250 de lei pe luna.

Ce au cei trei in comun? Realizarea unui proiect care ii intriga pe cei mai multi detinatori de patrupede.

Proiectul prevede interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.

Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Un aspect interesant din proiect este interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale cainelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante”. Amenda pentru asta este intre 200 si 400 de lei.

Tot atat ar trebui sa scoata din buzunar si cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, ori nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea, cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.

Amenda poate ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

Varianta propusa de Politia Locala poate fi consultata AICI.

„Regulamentul privind accesul, circulatia si plimbarea cainilor cu stapan pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca”, propus de Politia Locala a fost afisat pe site-ul Primariei, iar cei care doreau, puteau trimite sesizari si observatii pana la data de 6 iunie. In momentul de fata, proiectul ramane inca in sertare, sar e pe cale sa devina obligatoriu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version