Din oras

În ciuda intervențiilor Poliției Locale, pietonii au parte de praf în ochi pe străzile orașului plin de eterne șantiere

În Cluj-Napoca, Primăria încurajează, în același timp, mobilitatea velo-pietonală și dezvoltarea imobiliară, plus șantiere eterne și vaste de infrastructură publică, rar finalizate la timp. Prin urmare, cicliștii și pietonii au parte pe străzile orașului de un teribil praf în ochi provenit de la șantierele pentru care normele de protecție a mediului sunt opționale. Lucru recunoscut astăzi de viceprimarul liberal Dan Tarcea:

„O mare parte din mizeria care este pe stradă e și de la șantiere. Au fost verificate, în ultima perioadă, în ultimele 2 săptămâni, peste 60 de șantiere și la 33 dintre ele s-au aplicat sancțiuni pentru lipsa rampei de spălare, pentru lipsa plaselor de protecție ș.a.m.d., pentru că este o sursă de murdărire a carosabilului. Intervenim cu Poliția Locală și pe lângă partea pecuniară care li se aplică li se dă și condiția să spele străzile”, a declarat viceprimarul, în cadrul unei emisiuni radio.

Potrivit raportului de evaluare a Poliției Locale pentru anul 2021, anul trecut, pe linie de Control urbanism și disciplina în construcții au fost desfășurate 616 activități preventive, împreună cu celelalte autorități cu competențe în domeniu, acțiunile vizând, printre altele, și verificarea respectării „planurilor de organizare de șantier și îndrumarea executanților pentru respectarea acestora privind existența rampelor de spălare, a plaselor de protecție, împrejmuiri”.

Pentru organizarea deficitară a șantierelor, polițiștii locali au aplicat în anul 2021 un număr de 187 de sancțiuni, în valoare de 78 500 de lei, fiind încasați 35 750 lei.

Polițiștii au aplicat și sancțiuni privind protecția mediului – „șantiere (rampă de spălare, gestionare deșeuri, murdărire carosabil)”: au întocmit 425 procese verbale de constatare a contravențiilor, amenzile date fiind în valoare totală de 246 950 lei. Au fost încasați doar 98 000 de lei.

Pe linie de protecție a mediului au fost desfășurate, în 2021, un număr de 510 acțiuni tematice care au vizat și șantierele.

Pe hârtie și declarativ, teoretic și statistic, ca de obicei, în Cluj-Napoca stăm bine. Pe teren însă practica ne omoară. Amenzile date de polițiștii locali constructorilor indisciplinați sunt infime raportat la profitul pe care îl fac dezvoltatorii care își vând apartamentele cu peste 2 000 de euro metrul pătrat util. Consecința? Mersul pe jos prin orașul care oferă „cea mai bună calitate a vieții” face piciorul frumos, dar le umple pietonilor ochii și plămânii de praf.

Exit mobile version