In vizor

În Chinteni se va construi o nouă școală, însă nu sunt elevi care să umple nici clădirile existente

Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni, a anunțat în data de 3 octombrie pe Facebook semnarea contractului de finanțare pentru construirea unui proiect care pentru comuna pe care o conduce poate fi definit drept megaloman, supradimensionat inutil: „Construire școală gimnazială și cantină S+P+E, Grădiniță S+P, Sală de sport D, inclusiv dotări”. Valoarea contractului este de 22 113 787 lei, iar termenul de execuție e de 24 de luni. Obiectivul este finanțat de Fondul de Dezvoltare și Investiții.

„Construirea noii şcoli, în localitatea Chinteni reprezintă o altă realizare importantă a comunităţii noastre.

S-au făcut eforturi considerabile, de-a lungul mai multor ani, pentru ca acest proiect să prindă contur. Am avut în vedere necesitatea construirii unei şcoli moderne, de talie europeană.

E adevărat, puteam edifica până acum  o şcoală cu trei –patru clase, dar eu sunt adepta proiectelor mari, care să dăinuie peste timp.

Nouă şcoală are săli mari, mobilier,  calculatoare în fiecare clasă, bucătărie dotată corespunzător.

Consiliul Local Chinteni a înţeles pe deplin importanţa unui astfel de proiect şi a aprobat, în unanimitate, achiziţionarea terenului în suprafaţă de 2448 mp, aflat în imediata vecinătate a Şcolii Chinteni, pentru ca acest obiectiv de investiţii să poată fi realizat”, a explicat primarul Lucia Suciu, pe pagina sa personală de Facebook.

Ziar de Cluj a arătat de ce nu era nevoie de o nouă clădire pentru elevii din comuna Chinteni – pentru că există deja o școală modernă și încăpătoare în Deușu, un sat ce aparține de comună (situat la 6 km de centrul comunal), a cărei clădire a fost lăsată în paragină, elevii de ciclul gimnazial de aici fiind mutați în Chinteni, unde școala funcționează într-un edificiu improvizat parcă într-o casă particulară.

Citește și: Megalomanie în Chinteni: Lucia Suciu construiește o nouă școală mare, deși există deja una, lăsată să moară

În condițiile în care există în comuna Chinteni o infrastructură școlară suficient dimensionată pentru numărul de elevi – de la un an la altul tot mai puțini – ne-am pus întrebarea de ce era „nevoie” de o nouă clădire?

Era nevoie de o nouă clădire pentru școala din Chinteni?

Ziar de Cluj le-a solicitat reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj situația statistică a elevilor din comuna Chinteni înscriși în acest an școlar – numărul de elevi de clasele I-IV și V-VIII și la ce școli din comună învață aceștia. I-am întrebat pe oficialii ISJ și care sunt școlile din comună care funcționează în prezent, ce școli sunt închise și ce clase funcționează în cadrul Școlii Deușu, de când nu mai există în cadrul acestei școli clasele V-VIII și din ce motiv s-a decis ca elevii de clasele V-VIII din Deușu să meargă la școala din Chinteni.

Datele statistice primite din partea ISJ Cluj ne confirmă bănuielile. Cu siguranță, nu era și nu este nevoie de o nouă clădire școlară pentru elevii din comuna Chinteni.

În cadrul Școlii gimnaziale Chinteni, comuna Chinteni, învață în acest an un total de 140 de elevi, distribuiți pe cicluri de învățământ astfel:

Gimnazial – 63 de elevi

Primar – 50 de elevi

Preșcolar – 27 de elevi

În Școala primară Deușu, comuna Chinteni, învață 36 de elevi, distribuiți astfel:

Preșcolar – 18 elevi

Primar – 18 elevi

În Școala primară Feiurdeni, comuna Chinteni, învață, în total, 25 de elevi:

În ciclul primar: 16 elevi

În preșcolar: 9 elevi

Ce înseamnă aceste date? Pentru 201 de elevi sunt necesare maximum 8-10 săli de clasă. Aceste săli de clasă există în clădirea Școlii Deușu, unde ar putea încăpea toți elevii din comună. Există la Deușu săli bine dotate, băi modernizate și o curte unde s-ar putea relaxa în pauză sau unde ar putea face educație fizică toți cei 201 elevi.

În clasele V-VIII în comuna Chinteni învață în prezent 63 de elevi.

În clasele I-IV învață 84 de elevi.

În preșcolar sunt acum doar 54 de elevi.

Ce ne spune asta? Că numărul elevilor din comuna Chinteni este în scădere. Doar 54 de elevi vor trece din preșcolar în învățământul primar, unde erau până acum 84 de elevi. Quod erat demonstrandum.

„În ceea ce privește  informații privind desființarea si funcționarea anumitor clase, vă rugăm să vă adresați unității de învățământ”, ne-au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Adică, Chinteniul decide modul în care își administrează clasele și infrastructura școlară. 140 de elevi au fost înghesuiți într-o clădire subdimensionată din centrul comunei, când exista o clădire încăpătoare și modernă în Deușu, unde au fost lăsați să învețe doar 36 de elevi.

Școala Deușu:

Școala Chinteni:

Pe Facebook, Lucia Suciu a fost întrebată de o amică virtuală ce se va întâmpla cu școala din Deușu. „Intră și această clădire în renovare, iar după se continuă activitatea”, a fost răspunsul doamnei primar.

Toate bune și frumoase! De unde, însă, elevi, care să umple vechile clădiri și noua școală?

În cazul construirii acestei noi clădiri școlare vorbim despre o bună administrare a comunei, despre grijă față de nevoile reale ale comunității, despre risipă de bani publici, despre un exercițiu electoral sau despre o gonflare a orgoliului personal? Aceasta este întrebarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *