In vizor

În centrele de zi ale DGASPC Cluj, rezidenții diagnosticați cu COVID-19 au fost izolați LA COMUN cu cei negativi: „Ni se încalcă dreptul la sănătate. Ne poate periclita viața”

Scris de 186

Un tânăr rezident într-unul dintre centrele DGASPC Cluj a decis să inițieze o petiție prin care să atragă atenția asupra faptului că în aceste centre toți rezidenții au fost izolați la comun, atât cei diagnosticați pozitiv cu COVID-19 ci și ceilalți, care nu au luat virusul.

Tânărul, beneficiar major în cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj-Napoca, aflat cu măsură de protecție specială, student în anul I la facultatea de Istorie și Filosofie în cadrul Universitații Babeș-Bolyai reclamă faptul că a fost ținut în carantină nejustificat, mai mult au fost obligați să stea carantinați alături de tinerii confirmați pozitiv cu COVID-19.

”Sunt în carantină nejustificat (făra niciun act doveditor-act cu parafă și semnat de la laboratorul de unde s-au făcut testele, întrucât mulți copii care au fost testați pozitiv, nu li s-a prezentat nici un act doveditor că ei ar fi pozitivi  cu noul coronavirus (SarsCov2) și nu mi se pare normal ca toți ei declarați negativ,  să fim izolați împreuna cu alți rezidenți pe locație, deoarece ne poate periclita viața, ni se încalcă dreptul la sănatate (suntem supuși unor riscuri de natură socio-psiho-mentale și fizice). Vă aduc la cunostință faptul că autoritațile U.T.F Gherla, împrenă cu D.G.A.S.P.C. Cluj respectiv D.S.P Cluj nu au gestionat într-un mod eficient în care să nu mă afecteze atât pe mine, cât și pe ceilalți rezidenți, ci mai degraba au ales să ne pună împreună cu cei pozitivi, întrucât consider faptul că, conform legii stardadelor minime de calitate pentru copii și tinerii aflați în sistemul de protecție specială, cât și a legii 272/2004 ne sunt încălcate urmatoarele drepturi: Dreptul la a avea o sănatate bună Dreptul la recreere Dreptul la dezvoltare Dreptul de a socializa ( simt că suntem abuzați social și psihologic nedându-ne voie să interacționam cu cei din exterior cautând ca și scuze , în același timp profitând de pandemia creata de noul CoronaVirus (SarsCov2)”, reclamă tânărul.

Tânărul acuză faptul că această situație s-a repetat în mai mult centre aparținând DGASPC Cluj, ceea ce a făcut ca tinerii să ajungă să stea în izolare chiar și șase săptămâni consecutiv. Cerința prerfect îndreptățită a tânărului este ca persoanele depistate pozitiv să fie toți carantinați în aceeași locație, ceea ce să le dea dreptul celor negativi la o viață cât de cât nromală.

”Prin urmare, am stat săptămani întregi izolați. Sunt locații care au fost în izolare 6 săptămâni la rând, ceea ce nu e normal. Consider ca suntem abuzați psihologic deoarece nu ne dă voie D.S.P-ul Cluj, Politia Gherla, D.G.A.S.P.C Cluj să iesim afara cei care sunt negativi.  Întrebarea se ridică: De ce nu există un centru separat de noi, cei care suntem negativi, iar cei pozitivi să fie carantinați într-o altă unitate de plasament sau unitate sanitară tinând cont de faptul ca nu toți suntem pozitivați cu noul CoronaVirus (SarsCov2). Suntem constienți de faptul ca traim, toți, în perioade grele, că această pandemie ne-a luat pe nașteptate, dar se puteau lua măsuri eficiente care să nu ne puna și mai mult viața în pericol pe cât era”, se întreabă tânărul.

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj privind modul în care a gestionat situațiile în care unii dintre tinerii din unitățile rezidențiale de zi destinate protecției copilului au fost diagnosticați pozitiv cu COVID-19. Vă vom furniza răapunsul lor de îndată ce îl vom primi. 

UPDATE: Atașăm răspunsul primit de la DGASPC:

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 9 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE