In vizor

În centrele de zi ale DGASPC Cluj, rezidenții diagnosticați cu COVID-19 au fost izolați LA COMUN cu cei negativi: „Ni se încalcă dreptul la sănătate. Ne poate periclita viața”

Un tânăr rezident într-unul dintre centrele DGASPC Cluj a decis să inițieze o petiție prin care să atragă atenția asupra faptului că în aceste centre toți rezidenții au fost izolați la comun, atât cei diagnosticați pozitiv cu COVID-19 ci și ceilalți, care nu au luat virusul.

Tânărul, beneficiar major în cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj-Napoca, aflat cu măsură de protecție specială, student în anul I la facultatea de Istorie și Filosofie în cadrul Universitații Babeș-Bolyai reclamă faptul că a fost ținut în carantină nejustificat, mai mult au fost obligați să stea carantinați alături de tinerii confirmați pozitiv cu COVID-19.

”Sunt în carantină nejustificat (făra niciun act doveditor-act cu parafă și semnat de la laboratorul de unde s-au făcut testele, întrucât mulți copii care au fost testați pozitiv, nu li s-a prezentat nici un act doveditor că ei ar fi pozitivi  cu noul coronavirus (SarsCov2) și nu mi se pare normal ca toți ei declarați negativ,  să fim izolați împreuna cu alți rezidenți pe locație, deoarece ne poate periclita viața, ni se încalcă dreptul la sănatate (suntem supuși unor riscuri de natură socio-psiho-mentale și fizice). Vă aduc la cunostință faptul că autoritațile U.T.F Gherla, împrenă cu D.G.A.S.P.C. Cluj respectiv D.S.P Cluj nu au gestionat într-un mod eficient în care să nu mă afecteze atât pe mine, cât și pe ceilalți rezidenți, ci mai degraba au ales să ne pună împreună cu cei pozitivi, întrucât consider faptul că, conform legii stardadelor minime de calitate pentru copii și tinerii aflați în sistemul de protecție specială, cât și a legii 272/2004 ne sunt încălcate urmatoarele drepturi: Dreptul la a avea o sănatate bună Dreptul la recreere Dreptul la dezvoltare Dreptul de a socializa ( simt că suntem abuzați social și psihologic nedându-ne voie să interacționam cu cei din exterior cautând ca și scuze , în același timp profitând de pandemia creata de noul CoronaVirus (SarsCov2)”, reclamă tânărul.

Tânărul acuză faptul că această situație s-a repetat în mai mult centre aparținând DGASPC Cluj, ceea ce a făcut ca tinerii să ajungă să stea în izolare chiar și șase săptămâni consecutiv. Cerința prerfect îndreptățită a tânărului este ca persoanele depistate pozitiv să fie toți carantinați în aceeași locație, ceea ce să le dea dreptul celor negativi la o viață cât de cât nromală.

”Prin urmare, am stat săptămani întregi izolați. Sunt locații care au fost în izolare 6 săptămâni la rând, ceea ce nu e normal. Consider ca suntem abuzați psihologic deoarece nu ne dă voie D.S.P-ul Cluj, Politia Gherla, D.G.A.S.P.C Cluj să iesim afara cei care sunt negativi.  Întrebarea se ridică: De ce nu există un centru separat de noi, cei care suntem negativi, iar cei pozitivi să fie carantinați într-o altă unitate de plasament sau unitate sanitară tinând cont de faptul ca nu toți suntem pozitivați cu noul CoronaVirus (SarsCov2). Suntem constienți de faptul ca traim, toți, în perioade grele, că această pandemie ne-a luat pe nașteptate, dar se puteau lua măsuri eficiente care să nu ne puna și mai mult viața în pericol pe cât era”, se întreabă tânărul.

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj privind modul în care a gestionat situațiile în care unii dintre tinerii din unitățile rezidențiale de zi destinate protecției copilului au fost diagnosticați pozitiv cu COVID-19. Vă vom furniza răapunsul lor de îndată ce îl vom primi. 

UPDATE: Atașăm răspunsul primit de la DGASPC:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *