Din oras

În ce stadiu se află modernizarea Turnului Pompierilor, la un an și jumătate de la încheierea concursului de soluții

Anul trecut, în luna februarie, s-a încheiat concursul de soluții pentru modernizarea Turnului Pompierilor, aflat într-o stare avansată de degradare. Un grup de arhitecți din Cluj au fost desemnați câștigători, urmând ca Primăria să asigure finanțarea pentru proiectare și lucrări. Deși a trecut un an și jumătate de la desemnarea câștigătorilor, monumentul istoric se află în aceeași stare, iar ritmul în care se derulează întreg procesul de reabilitare este unul foarte lent. 

Până când Turnul Pompierilor va intra în circuitul turistic, vor mai trece câțiva ani buni, potrivit celor mai recente declarații ale primarului Emil Boc. Cu toate că termenul de modernizare a acestui monument istoric este de doi ani, Primăria Cluj-Napoca nici măcar nu are finanțarea necesară. 

“La Turnul Pompierilor, termenul este de 24 luni și s-au depus documentații pentru obținerea fondurilor europene”, a declarat primarul Emil Boc, în urmă cu câteva zile.

Cu alte cuvinte, durata de realizare a lucrărilor este de doi ani. Anul trecut, în urma aprobărilor indicatorilor tehnico-economici, s-a estimat o valoare a investiției de aproximativ 10,2 milioane lei, fără TVA. 

Odată cu modernizarea Turnului Pompierilor, ar urma să fie modernizată și strada Tipografiei. La dezbaterea publică de săptămâna trecută, despre reamenajarea străzilor Ferdinand, Emil Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei, Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei, a declarat că lucrările la aceste străzi ar putea începe în vara anului 2019, dacă nu vor exista contestații la licitații. 

Potrivit proiectului de hotărâre referitor la aprobarea indicatorilor tehnico-economici, se propun următoarele lucrări de intervenție: ferestrele vor fi executate din tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan, se va recondiționa poarta existentă și grilajul metalic ornamental, ușile interioare vor fi pline cu foi din inox luciu oglindă, piramida de sticlă va fi înlocuită cu un nou segment, alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360 de grade asupra orașului, va fi montat ascensor.

„La exterior, turnul va fi finisat cu tencuieli pline de epocă, la zidărie de 3,5 cm, cu mortare de asanare. Zugrăvelile exterioare pentru fațade, de calitate superioară, pe bază de silicați, aplicate în două straturi, culoare crem și alb. De asemenea, vor fi reabilitată strada Tipografiei, pe tronsonul străzile David Ferenc Frederic Joliot Curie. Se va monta instalație de supraveghere video și instalație de detecție și semnalizare a efracției cu autoprotecție contra vandalismului și sabotajului. Se va monta sistem de iluminat arhitectural, realizat pentru a pune în evidență și să accentueze arhitectura, finisajele și volumetria clădirii”, mai este menționat în proiect.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Din această incintă de apărare s-a mai păstrat astăzi doar turnul și o porțiune de zid, fiind folosită de pompieri pentru supravegherea orașului, până în secolul XX, de unde și numele de Turnul Pompierilor. O perioadă, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care apoi a încetat să mai funcționeze din lipsă de finanțare. 

În 2015, Turnul Pompierilor a fost deschis publicului pentru o zi în cadrul unui eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un joc de lasere. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version