Din oras

In cate cazuri a intervenit Politia clujeana pentru protejarea animalelor

Anul trecut politistii clujeni au gestionat anul trecut 24 de cazuri care vizau protectia animalelor. Oamenii legii atrag atentia ca aceste fapte se pedepsesc aspru si solicita sprijinul cetatenilor si ii incurajeaza sa sesizeze astfel de cazuri.

“In anul 2014, Politia a fost sesizata cu privire la savarsirea a 24 de fapte in privinta carora au fost incidente prevederile Legii 205/2004 privind protectia animalelor. Dintre acestea, 21 au constituit infractiuni, iar celelalte contraventii. Pe aceasta cale, dorim sa reamintim cetatenilor faptul ca pot raspunde penal pentru crearea de suferinte animalelor. Pedeapsa prevazuta de lege pentru astfel de infractiuni este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda. Mai mult, in cazul condamnarii pentru una dintre infractiunile prevazute de aceasta lege speciala, instanta poate dispune ca pedeapsa complementara interdictia de a detine animale pentru o perioada de 5 ani”, au aratat reprezentantii IPJ Cluj.

Mai mult acestia spun ca probarea acestor cazuri este destul de dificila, de aceea este nevoie de implicare cetateneasca pana la capat.

“In urma unui apel prin care se reclama un astfel de caz, politistii se deplaseaza la fata locului pentru intocmirea actelor de constatare, solicitand totodata sprijin de specialitate Directiei Sanitar-Veterinare. In functie de constatari, se va intocmi dosar penal sau se va aplica sanctiune contraventionala. Mentionam ca probatiunea in asemenea situatii este destul de dificil de realizat, pentru a incadra astfel de fapte ca infractiuni, fiind necesare probe care sa ateste clar legatura dintre starea animalului ranit si actiunile incriminate de lege. Astfel, incurajam cetatenii sa apeleze la organele abilitate in astfel de cazuri, dar si sa vina in sprijinul acestora pentru probarea faptei”, arata reprezentantii Politiei clujene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *