In vizor

În an electoral, Tișe îi scapă clujeni de deșeuri: Gunoaiele de la Pata Rât vor deveni o amintire. Deșeurile de la CMID, transformate în energie

După ce primarul Emil Boc se lăuda ca a găsit soluția salvatoare pentru a scăpa de gunoaiele de la rampa temporară, iată că și președintele CJ Cluj, Alin Tișe, are o soluție, de această dată fiind vizate gunoaiele din CMID.

Alin Tișe se lauda azi într-o conferință de presă că „gunoiul de la Pata Rât va fi o amintire”. Consiliul Județean tocmai ce a încheiat un contract prin care deșeurile reziduale rezultate după procesare în halele CMID vor fi transformate în energie electrică.

„Gunoiul de la Pata Rât va fi o amintire. Este impropriu spus gunoiul de la Pata Rât, deoarece Pata Rât înseamnă altă rampă, nicidecum Centrul de deșeuri. Pata Rât însemna vechea rampă a Clujului pe care noi am închis-o de câțiva ani și acolo deja este iarbă și copaci, nu mai există gunoi. Mai există rampa temporară unde Primăria Cluj-Napoca încă are depozitate gunoaie temporar. Acest centru de deșeuri nu este la Pata Rât și este gestionat de Supercom. Printr-un proces chimic gunoiul va fi transformat în gaz și gazul va fi transformat în energie. Vor fi valorificate energetic circa 25.000 de tone de deșeuri reziduale pe an, iar energia rezultată va fi de aproximativ 18.000 de megawati pe an, cam de 10 ori consumul pe care îl are azi Consiliul Județean plus Cluj Arena și plus anumite instituții aflate în subordinea Consiliului”, potrivit lui Tișe.

Gunoiul de la rampa temporară a Primăriei nu va fi procesat cu noua instalație de la CMID

Alin Tișe susține că nu este nevoie ca deșeurile de la rampa Primăriei gestionată de RADP să ajungă în noua stație care le transformă în energie electrică, deoarece Primăria deja are în derulare un proiect care va rezolva problema gunoaielor până la sfârșitul anului.

Din declarațiile președintelui Tișe, gunoaiele rampei temporare nu vor ajunge în această stație și asta pentru că Primăria are un alt proiect prin care va elimina deșeurile din această rampă.

„Vom putea în sfârșit să facem și bani din gunoi. Vorbim de mulți ani despre acest lucru și într-un final sper să se întâmple. În primă fază va fi procesat gunoiul produs de județul Cluj, dar în măsura în care va fi nevoie și instalația va produce energie, stația va putea fi extinsă și cantitatea de gunoi procesată va fi și mai mare. Sperăm ca în această toamnă, dacă nu la începutul anului viitor să avem această stație funcțională și să demarăm acest proces de transformare a gunoiului în energie.  Gunoiul de la rampa temporară poate fi procesat aici, dar cred eu că până la finele anului Primăria va rezolva problema rampei temporare în acel proiect care este în curs de derulare. Putem face o colaborare, dar dacă pe când terminăm noi stația nu mai e gunoiul, nu mai avem ce procesa. Dacă primăria își termină și procesează acest gunoi nu mai avem ce noi ce procesa”, a mai declarat Alin Tișe.

Citește și:

Primăria va desemna oficial RADP să scape de gunoaiele de la rampa temporară

Alegerea soluției, contestată chiar de unele persoane din Consiliul Județeam

Într-un articol publicat de stiripesurse în luna noiembrie, se menționa faptul că modul în care s-a ajuns la această soluție de valorificare a deșeurilor ridică mari suspiciuni, pornind de la destinatarul și câștigătorul, “parcă” prestabilit, al licitației, până la viabilitatea soluției tehnice.

Anumite surse din Consiliul Județean menționează că nu soluția tehnică a fost adaptată solicitărilor instituției, ci caietul de sarcini a fost creat special pentru a veni în întâmpinarea soluției sus-numitei, deținută de societatea Waste Powertech SRL (CUI 37935689) din județul Mureș, o companie fără rezultate remarcabile, dar cu legături puternice de afaceri cu grupul de companii Jidvei, prin Green System Technology SRL (CUI 45528244), pentru care „ar fi trebuit să conceapă soluții de valorificare a biomasei în scopul producerii de energie electrică”, după cum am aflat pe surse, fără însă a exista vreun rezultat tehnic palpabil în acest moment.

Citește mai mult:

Experimente cu deșeuri pe banii clujenilor

De altfel, Ziar de Cluj vă prezenta un calcul simplu prin care rezulta că doar pentru golirea primei celule a CMID ar fi nevoie ca acea stație să lucreze mai bine de 10 ani, asta fără să fie luat în calcul faptul că județul Cluj produce aproape 200.000 de tone de deșeuri anual. Astfel că mai durează până ce gunoiul devine o amintire.

Citește și:

LUATUL DEȘEURILOR CLUJULUI LA O FRECȚIE: Minciuni de PR de la CJ Cluj la achiziția unei instalații de dezintegrare moleculară. OSĂ se stingă Soarele de la câtă energie va furniza CMID

 

Exit mobile version