Politica

În An Centenar, UDMR vrea AUTONOMIE SPECIALĂ și solicită adoptarea unui proiect de lege în regim de urgență

O propunere legislativă pentru implementarea prevederilor referitoare la minoritățile naționale din Rezoluția de la Alba Iulia reprezintă noul demers înaintat de Uniunea Democrată Maghiară din România. Astfel, formațiunea politică a depus, luni, în Parlament, un proiect pentru „transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Acesta prevede posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine „un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă”.
 
Parlamentarii UDMR invocă drept fundament al inițiativei legislative alineatul 1 al punctului III al Rezoluției care stipulează:
 
”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.
 
În acest context, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgență a prevederii legislative care să asigure minorităților naționale:
 
Reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european.
 
Reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale.
 
La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât şi la nivel local.
 
Modul de administrare autonomă a vieții culturale, învățământului şi culturii minorităților naționale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităților naționale din România.
 
Posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă şi care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.
 
UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează conviețuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluția adoptată la Adunarea Națională de la Alba Iulia.
 
Kelemen Hunor susține că Rezoluția de la Alba Iulia este considerată baza Unirii, astfel că și punctele din cuprinsul documentului ar trebui luate în serios.
 
Mai mult, președintele UDMR are pretenția ca parlamentarii români să sprijine această inițiativă legislativă:
 
„Noi așteptăm de câțiva ani, din partea majorității, a politicienilor români, să existe o inițiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluției de la Alba Iulia pot fi puse în legislația românească.
 
Totuși, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică și o națiune care are încredere în sine și care tratează corect minoritățile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă și la Rezoluția de la Alba Iulia.
 
Dacă această Rezoluție este baza Unirii, atunci și acele puncte trebuie luate în serios.
 
Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie, dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societății românești și a nu exista discuții, ci să îl depunem după această dată.
 
Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziție, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlament.
 
Aștept o susținere din partea tuturor forțelor politice din Parlament”, a declarat pentru Mediafax președintele UDMR, Kelemen Hunor.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version