In vizor

În 2021, Primăria majorează taxele, impozitele și amenzile cu 3,8%, în funcție de rata inflației

Anul 2021 aduce pentru clujeni majorări de taxe, impozite și amenzi. Primăria Cluj-Napoca a indexat valoarea acestora cu rata inflației, de până la 3,8%, după ce proiectul privind creșterea valorii taxelor s-a aflat în dezbatere publică. Astfel, în vreme ce salariile din sectorul privat au fost reduse sau rămân neschimbate, lefurile din sectorul public de activitate, dar și impozitele ori amenzile se indexează anual în funcție de rata inflației. În aceste condiții, clujenii vor fi nevoiți ca în 2021 să scoată cu câteva zeci de lei în plus pentru impozite și amenzi. 

În același timp, potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, angajaţii din instituţiile statului ar urma să aibă în 2021 un salariu lunar mediu brut cu circa 45% mai mare decât cel al angajaţilor din privat.

În noiembrie 2020, primarul Emil Boc se referea public la acest proiect de majorare a taxelor și impozitelor în noul an, susținând că valoarea acestora nu va crește în 2021, ci va rămâne neschimbată, fiind indexată doar în funcție de rata inflației:

„Primăria va păstra același nivel al taxelor și impozitelor locale și pentru anul 2021. 

Nu se va majora nicio taxă și niciun impozit local.

Conform legii, ele se vor indexa cu 3,8%, care este o obligație legală, cu rata inflației aferentă anului respectiv.

În rest, taxele și impozitele locale nu se măresc la Cluj-Napoca în 2021. Această propunere o voi face Consiliul Local”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei coferințe de presă.

Începând cu 1 ianuarie 2021, se aprobă indexarea impozitelor și taxelor locale, respectiv actualizarea limitelor amenzilor prevăzute la alin 3 și 4 ale art.493 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu rata inflației de 3,8%, se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre de Consiliu local.

Rămân valabile bonificațiile pentru cei care își vor achita impozitele până la data de 31 martie, în valoare de 10%, în cazul impozitului pe clădiri, impozitului pe teren, impozitului pe mijloacele de transport.

De asemenea, sunt menținute impozitele pe clădiri și impozitul pe teren cu 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan.

Potrivit dispozițiilor articolului 129 alin. 4 lit.c) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ: „consiliul local stabilește și aprobă impozitele și taxele locale în condițiile legii”. 

Resursele financiare constituite din impozitele și taxele locale se utilizează pentru cheltuielile publice a căror finanțare se asigură din bugetele locale. 

Proiectul de stabilire a nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2021 s-a aflat în dezbatere publică în perioada 6-23 noiembrie 2020 și poate fi consultat AICI. 

În noiembrie 2020, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) previziona un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru angajaţii de la stat în 2020 şi de 7.141 lei pentru 2021.

Spre deosebire, pentru mediul privat Comisia de Prognoză prevedea un salariu mediu brut de 4.715 lei pentru 2020 şi de 5.078 de lei în 2021, potrivit digi24.ro

În sectorul public, salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă, conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare.

Pentru sectorul privat, anul 2020 a fost unul penalizant.

Diferenţa este dată, în primul rând, de sursa banilor. Salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile financiare ale companiilor.

Primarul Emil Boc anunța că a avut discuții cu angajații din administrația locală, de la toate departamentele, astfel încât începând din 2021 la nivelul Primăriei toate taxele să se poată plăti on-line. De asemenea, edilul a solicitat ca toate avizele și autorizațiile să fie emise on-line. Potrivit acestuia, până în prezent doar 65% dintre aceste operațiuni pot fi exercitate on-line. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version