Din oras

In 2014, in Cluj-Napoca mai sunt elevi care locuiesc in frig si invata la lumina lumanarii

In timp ce majoritatea clujenilor cauta cadoul ideal pentru Craciun si isi fac planuri de sarbatori, sunt sute de familii care traiesc in conditii inumane. O familie numeroasa, cu sase adulti si sase copii, traieste din mai putin 700 de lei intr-un adapost improvizat langa Depozitul de Filme din Cluj. Nu au electricitate si nici lemne cu care sa se incalzeasca.

Intr-o cladire darapanata de langa Depozitul de Filme locuiesc trei familii amarate. Mai precis, este vorba de trei surori, impreuna cu familiile lor. Doua dintre ele au patru, respectiv doi copii (sunt patru baieti, de 5, 7, 9 si 12 ani si doua fetite de 6 si 8 ani), iar in ciuda conditiilor grele in care locuiesc, cei care sunt suficient de mari frecventeaza scoala. In prag de sarbatori, ei nu isi doresc jucarii sau tablete, ci o soba functionala, cat de veche, precum si lemne de foc.

De situatia lor au aflat si Cristian, Daciana si Georgiana, cei trei tineri care au ajutat la inceputul saptamanii 108 familii din Pata Rat. Ioana Andreea Moldovan este o clujeanca cu suflet mare, care le-a povestit in ce conditii traiesc si s-a ocupat de colectarea donatiilor si i-a tinut pe donatori la curent cu starea celor sase. Asa s-au strans ajutoare si i-au vizitat cat au putut, insa situatia este atat de grava incat au nevoie de mult mai mult ajutor.

„Din pacate copilasii se chinuie la scoala pentru ca nu au bani de rechizite, de fondul scolii si cele necesare. Cu toate acestea, urgente sunt lemnele de foc.  Noi am strans bani, le-am dus ce s-a putut, alimente neperisabile, haine. Le vom duce si noi lemne, dar e sezonul rece si se termina repede. Mai mult, intr-una din incaperi nu exista nicio soba, nu au cum sa se incalzeasca”, povesteste Cristian.

Din cei sase adulti, doar unul are un loc de munca stabil. Tatal celor patru frati lucreaza ca sudor la un atelier de prelucrare a metalelor si lucreaza sub 700 de lei. La randul lor, cele trei surori lucreaza ca ziliere ori de cate ori cineva e dispus sa le dea de lucru. Daca nu era suficient ca se chinuie sa razbeasca de pe-o zi pe alta, in conditii inumane, fara curent sau caldura, cele trei amilii vor fi evacuate anul viitor din acest spatiu. Singura lor speranta este ca acest lucru sa nu se intample pana la primavara.

In cele trei incaperi in care locuiesc mai stau un batran, un om bolnav si alti oameni ai strazii care merg ocazional pe acolo. Nu au cum sa ii refuze, mai ales ca si ei stau abuziv in incaperile respective.

Pentru ca sa le asigure copiilor hrana, oamenii tin pui de gaina in casa, iar cand cresc ii muta intr-un spatiu improvizat afara. In rest, spala cum pot hainele, in timp ce scolarii se chinuie sa invete la lumina lumanarii si sa spere ca intr-o buna zi vor avea o viata putin mai usoara.

Sursa foto: Facebook Cristian Abrudan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *