Sanatate

În 2 luni, spitalele ar trebui să primească autorizații pentru aparate performante. În realitate, durează o eternitate. Doar 2 autorizații, emise anul trecut în Cluj

Legal, autorizațiile pentru unele funcționarea unor aparate medicale performante, folosite de spitalele publice și private ar trebui emise în 2 luni. În realitate, durează mai bine de un an din cauza lipsei de personal a comisiei care transmite aceste avize. 

În urmă cu o săptămână Ziar de Cluj scria despre o situație tipic românească – aparate medicale performante stau nefolosite în spitale din cauza birocrației incredibile pentru obținerea avizelor. Punerea în funcțiune a oricărui aparat medical care funcționează cu radiații (CT, RMN etc) necesită obținerea unui aviz de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din București. Din cauza lipsei de specialiști din cadrul comisiei și a numărului mare de acte de care este nevoie, emiterea unui astfel de aviz durează de la câteva luni bune până la mai bine de un an. În tot acest timp, medicii stau și se uită la computerul tomograf din cauză că nu au aviz.

Citește și:

Aparate scumpe și performante stau NEFOLOSITE în spitalele din Cluj din cauza birocrației INCREDIBILE pentru obținerea avizelor

Legal, emiterea unui aviz ar trebui să se facă în 2 luni. Dar din cauza lipsei angajaților, poate să dureze și mai bine de 1 an. Acum, departamentul CNCAN care se ocupă de acordarea avizelor pentru aparatură are 7 posturi ocupate, deși are prevăzute 16 posturi. 

„În conformitate cu art. 13 din Normele privind procedurile de autorizare aprobate prin Ordinul președintelui CNCAN nr. 155/2018 publicat în M.O. Partea I, nr. 576/2018, procesul de evaluare a dosarelor complete de autorizare durează până la 2 luni, în funcție de complexitatea surselor de radiații și se finalizează fie cu eliberarea certificatului de înregistrare/autorizației, fie cu o scrisoare de respingere a dosarului, justificată corespunzător, în cazul în care solicitantul nu îndeplinește cerințele de autorizare”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanții CNCAN, la solicitarea Ziar de Cluj. 

Pentru instalațiile radiologice, CNCAN eliberează autorizații și certificare de înregistrare. La nivel național, în 2018, CNCAN a eliberat aproximativ 2600 autorizații și certificate de înregistrare, dintre care aproximativ 980 pentru RX – diagnostic, aproximativ  50 pentru radioterapie și aproximativ 20 pentru medicina nucleară. 

În decursul anului 2018, CNCAN a eliberat 7 autorizații de punere în funcțiune pentru unități sanitare din România. În județul Cluj, a fost eliberată autorizația de punere în funcțiune pentru 2 acceleratoare liniare medicale la SC Medisprof SRL. De-a lungul anului 2018, s-au eliberat aproximativ 70 de autorizații și certificate de înregistrare pentru spitalele din județul Cluj. 

În prezent, documentele se transmit în format tipărit, ceea ce îngreunează și mai mult toate procedurile pentru obținerea avizelor.

„CNCAN a organizat licitație pentru dezvoltarea unui sistem informatic integrat complex. Dintre principalele avantaje enumerăm: sistemul va permite transmiterea electronică a solicitărilor și a documentațiilor tehnice de autorizare/înregistrare, va avea o secțiune publică ce va permite fiecărui titular de autorizație să își vizualizeze propriile autorizații”, se mai arată în răspunsul CNCAN. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *