Focus

În 10 zile se lansează anunțul licitației pentru studiul de prefezabilitate al metroului în Cluj-Napoca

Scris de 411

Nicio apariție publică a primarului Emil Boc fără promisiuni legate de metrou. Joi dimineața, la ședința de Consiliu Local, edilul șef a anunțat că în curând va fi lansat anunțul public pentru studiul de prefezabilitate pentru metrou. Această investiție ar urma să fie realizată în următorii 20 de ani, costurile fiind estimate la 1,7 miliarde euro.

În următoarele 10 zile ar urma să fie lansat anunțul pentru licitația pentru studiul de prefezabilitate în cazul metroului.

“Suntem foarte aproape să lansăm studiul de prefezabilitate. Sper ca în prima parte a lunii noiembrie, în primele 10 zile, să fim în măsură să lansăm studiul de prefezabilitate. Pentru investiții mai mari de 75 milioane de euro este nevoie și de studiu de prefezabilitate și apoi studiu de fezbilitate. Am lucrat aproape 1 an la pregătirea documentației, colegii mei au fost la București să vadă cum este făcut metroul de acolo”, a declarat Emil Boc.

Primarul consideră că acum este mult mai ușor de făcut un metrou decât în trecut datorită evoluției tehnologiei.  

”Metroul viitorului nu va mai fi ca astăzi, vor fi mecanisme electrice, deci va fi mai ușor de făcut și cu costuri mai reduse. E mai simplu să construiești un metrou de la zero decât să îl modernizezi pe cel vechi. În acest stadiu suntem cu ceea ce nepermite bugetul acum”, a precizat Boc.

În vară, primarul spunea că linia de metroul va avea 17 kilometri, se va întinde pe distanța Florești – Aeroport, costurile estimate, înainte de lansarea studiului de prefezabilitae fiind de 100 milioane euro/kilometru.

“Stațiile trebuie să fie create la 1 kilometru distanță, cam acesta este standardul, dar se poate vedea în funcție de aglomerație și alte repere, dar standard este cam de 1 kilometru. Viteza de circulație variază de la 80 km/h între stații până la o viteză medie în funcție de timpul cât se stă în stații, la 30-35 km/h”, spunea Boc, în vară.

Anul trecut, primarul declara că va dura aproximativ 10-15 ani construirea metroului în Cluj-Napoca.

“Mulți spun că aceste planuri sunt futuriste, că sunt gogoși, că sunt poveşti. Nu va putea fi evitată această discuție. Clujul merge în această direcţie. Nu o facem noi, o va face altcineva. Va trebui făcută la un moment dat. Astăzi nu avem resursele financiare să putem porni, dar facem studiile de prefezabilitate, fezabilitate, proiectare, după aceea se va trece la faza pregătirii schemei financiare pe 25, chiar 30 de ani. Prima dată faci un tronson și apoi altul, astfel încât în 10 – 15 ani să ai un metrou realizat la Cluj. Cred că nu trebuie evitată discuţia asta. La 400.000 de locuitori nu îți trebuie metrou, dar când ai trecut de 500.000 spre un milion sunt oraşe care îşi asigură mobilitatea urbană prin metrou. Studiul de prefezabilitate îți spune dacă este nevoie de un metrou, iar apoi treci la contractarea împrumutului, la  proiectare și execuţie. Execuția este acum mult mai facilă pentru că s-au inventat atâtea mijloace de lucru în subteran și se lucrează mult mai uşor, fără atâtea complicaţii ca la suprafaţă. Dacă te uiti la Londra sau la New York, au 3 nivele de metrou. Cu Tamisa în spate au reuşit să facă 3 nivele de metrou”, spunea Boc, în septembrie 2017.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 8 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 8 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 9 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 12 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE