Editorial

Impresia ca suntem cei mai buni. Cum se minte Clujul pe el insusi, cu largul nostru concurs

Scris de 3,378

Sa zicem ca mi-ar putea fi mai bine in profesia asta daca as zice ca toti: ca Clujul e fain, rupt din Rai, ca totul e perfect, ca micile probleme (care nu sunt mici deloc) pot fi trecute cu vederea.

M-ati aplauda, m-ati admira mai dihai, uite, ba, cat de tare e Alexa asta. Dar nu o fac.

Fiindca rolul meu nu este sa plac, nu trebuie sa ma casatoresc cu cititorii mei. Rolul meu este sa deschid minti, chiar si cu forcepsul, rolul meu este sa aduc perspective noi peste prejudecatile tale, cititorule.

O prejudecata ce ne face super rau, eronata si adoptata de 99 la suta din clujeni fara ca ei sa aiba cunostinte si informatii reale despre subiect, este aceea ca Clujul este ceva lider economic, ca suntem imediat dupa Bucuresti miezul din dodasca, ba ca, daca ne “inervam”, ii spargem in 2 ani pe bucuresteni. Nimic mai fals.

Voi, cei care beti cafea cu 22 de lei la Starbucks nu vreti sa credeti ca in acest oras exista peste 60 000 de clujeni care isi duc viata cu greu de pe o zi pe alta, doborati de scumpetea potentata de restul celor care castiga enorm in comparatie cu ei. Sunt cei care stau in cartierele marginase de gen Iris sau Bulgaria (nu ca ar fi paria societatii), sunt cei care trag de chenzina si de biletul de troleu si care nu se mai descurca cu acest oras in care bubuie preturile la imobiliare, servicii si mancare, in care nu se mai gaseste forta de munca.

Sunt cifre verificabile, nu ca vorbeste Alexa.

Dar cea mai trista cifra care le da peste nasuc clujenilor ingalati ce cred ca orasul asta e nestemata economica a Romaniei vine de la Comisia Nationala de Prognoza care arata intr-o ultima lucrare ca Produsul Intern Brut pe Cap de Locuitor generat de un clujean este anul acesta fix jumatate din cat produce un bucurestean si, mai trist, ca PIB-ul produs de un clujean – adica 12.682 euro – duce Clujul pe locul 4 in clasamentul REAL al economiei romanesti, in spatele Timisului si Constantei.

Da, deci nu Alexa zice, da? Iata situatia:

1. Bucuresti – 27.189 euro

2. Timis – 13.698 euro

3. Constanta – 13.608 euro

4. Cluj – 12.682 euro

5. Brasov – 11.908 euro

 

Sustinatorii regionalizarii si/sau despartirii Transilvaniei de Romania mai primesc si ei o veste proasta: Transilvania se dezvolta bine economic, DAR este sub media nationala a PIB pe cap de locuitor. 

Imaginati-va doar o secunda, atat, doar o secunda, cum ar arata topul Clujului daca Banca Transilvania, Mol Romania, Terapia, Emerson, Rondocarton si electrogrup s-ar muta putin la Bucuresti cu sediul social si fiscal?!

Spun asta de 10 ani si nu ma asculta decat putini: Clujul este prost administrat, in ciuda resurselor imense. Emil Boc in cei azi maine 16 ani a cheltuit nesabuit si fara rezultate, a vopsit gardul spre admiratia fanilor sai superficiali. Emil Boc nu a facut investitii corecte, nu a facut proiecte europene in ultimii 6 ani, nu a stimulat mediul de afaceri, nu a viabilizat marginile Clujului ca sa deschida front de lucru pentru imobiliari si pentru a scadea pretul pamantului. Alin Tise si Uioreanu, ca presedinti de CJ, si-au batut joc de judet. Tise nu are niciun proiect major, e inconjurat doar de falimente si insolvente, e drept, are milioane de lei in contul personal, dar judetului ii merge rau – infrastructura slaba, zero strategie turism, zero proiecte majore europene.

Acum e totul fain in capul vostru, al clujenilor orbiti, e Untold, e vara, e soare, fetitele sunt goale, dar nota de plata va veni in cativa ani, deja se incarca pe casa de marcat a prostiei administrative: chirii extrem de scumpe, foarte putine locuinte noi construite, putine terenuri pe care se mai pot construi proiecte majore, pretul pe metru patrat construit la vanzare merge spre 1600 euro si va atinge 2000 euro/mp, aglomeratie si lipsa de solutii, parcari putine, infrastructura educationala slaba cu crese si gradi si scoli putine, infrastructura spitaliceasca slaba si invechita.

In plus, “pe partea economica”, taind jos BT, Electrica, Mol, Emerson, Clujul sta extrem de slab pe partea de business mare si pe partea de productie. Noi nu avem firme mari, gigantice in oras, asa cum are Timisul cu Continental, Alba cu toata pleiada de giganti din automotive, asa cum are Sibiul. Noi nu mai avem productie in acest oras decat foarte putina, fiindca ne-am distrus dupa 1989 TOTUL.

Va spun sincer, ma doare in cot daca comunistul de Boc va mai candida inca un mandat, ma doare in cot ca sunteti orbi si sustineti vopsitul gardului nevazand leopardul. Puteti sa il si impaiati pe Boc in scaunul de primar al Clujului. Tineti insa minte: Clujul e locul 4 la capitolul putere economica, iar asta e o realitate pe care nu o mai puteti ascunde nici cu 10 Untolduri si nici cu 100 de osanale la curul lui Boc.

Impresia ca suntem cei mai buni e doar o impresie. Cifrele “vorbeste”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 40 mins In vizor
  EXTRACALIFRAGILISTIC! Cică Boc nu a întrunit majoritatea necesară în Consiliul local controlat de el și astfel nu a cumpărat sediul BCR… Măi, să fie, l-au sfidat ”pinguinii” și ”focile” sale?
 • Acum 1 hour Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 2 hours Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 4 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 4 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 6 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 8 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 9 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 23 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 1 day Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
TOP CITITE