Analiza

Impozitul pe gospodărie va hăitui cetățeanul și va crea 35.000 de spioni fiscali

Ce înseamnă concret impozitul pe gospodărie și cum ne va schimba viața, ne explică economiștii clujeni. Guvernul vrea să ne hăituiască prin spioni fiscali, plătiți din banul public? Vom umbla disperați să justificăm fiecare cheltuială făcută? Are și părți bune acest impozit, creația actualului Guvern?

Acest sistem de impozitare, care se va aplica la nivel global începând cu data de 1 ianuarie 2018, este aceeași Mărie dinainte de anul 2005 dar cu o pălărie nouă și mai sofisticată. Sistemul fiscal vechi va reveni sub forma impozitului pe gospodărie. Impozitul se va plăti însă doar un an mai târziu, în luna mai. 
Persoanele fizice vor avea la dispoziție câteva luni să își contorizeze cheltuielile, să strângă fiecare bon de cumpărături, pentru a putea să și-l deducă apoi din impozit. Declarația fiscală pentru fiecare gospodărie va fi completată de un consultant fiscal, nu de cetățean. Prima întrebare care se pune este dacă statul îți va da cu o mână și îți va lua cu cealaltă, prin acest sistem de impozitare?

”Evident că da, doar că între cele două momente se întâmplă două lucruri: în momentul acesta oamenilor li se reține lunar impozitul pe venit – mă refer strict la impozitul pe venit de pe fluturaș – dar atunci angajatorul o să îți vireze banii total în cont. Dar automat vine la pachet cu un beneficiu și o pierdere. Va trebui să îți aduni banii pentru impozitul care se plătește anul viitor începând cu luna mai, după ce-l declari. Aceasta e partea proastă. Partea bună e că vei beneficia de niște reduceri la impozitul respectiv, în funcție de deductibilități: aici intră partea cu educația, cărți, deduse din suma respectivă, urmând ca doar pe diferența care rămâne să plătească impozitul pe venit – cursuri, rechizite, asigurări de sănătate etc. Automat statul va ști că aproximativ 10% va trebui să se întoarcă către el. Tu vei plăti automat 10% dacă nu îți deduci niște cheltuieli. Dacă vrei să le deduci va trebui să îți numeri bonurile, să ai o aplicație unde să îți ții gestionarea banilor”, ne-a explicat economistul Eusebiu Burcaș.

Oamenii vor fi hăituiți din cauza impozitului pe gospodărie

Economistul și profesorul Radu Nechita este total împotriva acestei măsuri și spune că ea e o scuză ieftină pentru asasinarea cotei unice. “Este o idee care va ucide unul dintre puține lucruri bune care au fost făcute în România după revoluție și anume cota unică. Este un sistem care va genera costuri imense. Va genera o luptă de lobby pentru a-ți pune propriul serviciu sau produs pe lista deducerilor fiscale și practic România va fi ocupată de o armată de 35.000 de spioni fiscali. Sunt 7 divizii.

Un număr imens de oameni care vor avea interesul ca un sistem absurd, îmbârligat, complicat să persiste și după ce toată lumea își va da seama că este greșit. De exemplu, în SUA, sistemul acesta cu rate de impozitare este pus în practică de un cod fiscal care are peste 70.000 de pagini. Către așa ceva ne îndreptăm. În loc să simplificăm lucrurile, în loc să transformăm România într-o țară a simplității administrative, noi vom hăitui oamenii în fel și chip și vom crea încă 35.000 de posturi de bugetari care vor fi bine plătiți”, a declarat Radu Nechita. 

Tendința este ca cetățeanul să aibă autonomie decizională cât mai mică

Economistul susține că tendința guvernanților este ca votanții să aibă o autonomie decizională cât mai mică.

”Nu poate fi în beneficiul românilor să creezi un corp profesional care să aibă interesul să mențină un sistem complicat. Eu vreau un sistem fiscal în care să nu fie nevoie de consultanți fiscali. Dacă mie îmi trebuie un om care să facă o facultate că să-mi explice mie cum îmi completez raportările fiscale, înseamnă că e un sistem absurd și stupid. Deci, e concepția elitistă că oamenii sunt tâmpiți și trebuie să îi învățăm noi pe ce să își cheltuie banii. Se contestă raționalitatea oamenilor, o acceptăm doar când votează.

O dată la 4 ani ei sunt raționali, patrioți, înțelepți după care ei trebuie să aibă o autonomie decizională cât mai mică. Dacă se poate să primim pe cartelă totul. Să nu facem nimic fără aprobare. Este despre control și constituirea unei tagme de privilegiați. Îi vor primi ca să îi dea înapoi. Francezii au o expresie: se aurește, se îndulcește pastila. În momentul când s-a introdus impozitarea progresivă aveau cote de sub 5%. După ce se va introduce acest sistem, ratele de impozitare vor crește în mod evident”, a spus Radu Nechita.

Vom umbla să adunăm hârtii ca să justificăm toate cheltuielile

Deși angajații vor fi scutiți de impozitul pe venit, viața nu se va simplifica. Economiștii clujeni evidențiază atât latura pozitivă a acestei măsuri fiscale cât și problemele care vor apărea.  

“E o soluție de rezervă pentru Guvern în cazul în care scapă de sub control deficitul bugetar. Dar în același timp poate fi și o îmbunătățire a fiscalității. Treaba aceasta presupune o schimbare majoră de mentalitate și la cetățean, dar și la fiscalist. Vor trebui să se acomodeze cu ideea că sunt parteneri și se pot ajuta în folos comun.

Va fi dificil, mai ales pentru cei de la Ministerul de Finanțe să devină consultanți pozitivi. Cetățenii cu venituri mici și foarte mici vor scăpa de taxe la buget și de formalitățile necesare. Până acum pentru plata dividentelor, CAS-ului, alte plăți, obligația de colectare și de vărsare era a companiilor care erau angajatori sau distribuitori de dividente.

De data asta va fi o birocrație transferată dinspre stat spre cetățeni. Oamenii noștri nu sunt obișnuiți. Este și nu este în avantajul populației. Cei care vor avea venituri mici nu vor avea de făcut formalități, cei cu venituri de la 2000 de lei în sus vor avea mult mai multe formalități și responsabilități. Inclusiv penale, dacă legea penală cu privire la nedeclararea veniturilor rămâne în vigoare. Tendința va fi să plătim cu cardul și să nu mai umblăm cu cash. Va trebui ca toți să ne adunăm hârtiile și să ne justificăm și cheltuielile”, a explicat economistul Iosif Pop. 

“În momentul acesta informațiile pe care le avem sunt parțiale. Se mai discută. Dar impactul va fi destul de puternic asupra gospodăriilor”, a precizat și Eusebiu Burcaș.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *