Editorial

Împăratul e fain, dar e gol!

Scris de 126

Călătorind prin România, realizezi de ce veneticilor sau, în dialect clujean, „viniturilor”, li se pare că „e fain la Cluj!” Clujul pare, la prima vedere, o enclavă de civilizație – șicanările în trafic sunt rare, drumurile sunt mai bune, clădirile mai renovate, iar străzile nou inaugurate au un look modern.

Ca turist prin țară, după sensurile giratorii pătrate și dreptunghiulare din Constanța, după traficul dezorganizat din București, după gândacii de 3 cm din Capitală, de care te împiedici din 2 în 2 metri, Clujul pare o oază de curățenie și de ștaif ardelenesc.

Avem în Cluj mult mai puține dărăpănături în zona centrală decât în Constanța, care arată ca un oraș părăsit după pandemia din 1918. În timp ce proprietarii constănțeni și-au abandonat paraginii clădirile, fericiții posesori de clădiri în buricul Clujului le-au refațadizat de frica majorării impozitelor cu 500%. Cum însă reabilitările au fost făcute de teamă, de musai și pe fugă, rămâne de văzut cât timp va dura spoiala aplicată orașului (care e, acum, faină, într-adevăr, față de buruienile din zidurile altora!).

În Cluj, față de alte orașe mari, se desțânțărizează, desgongenizează, se dezșobolănizează mai bine. Nu te mușcă pe stradă nici șoarecii de călcâie, nici țânțarii nu te sug de sânge ca lipitorile, nici goangele nu par evadate din Jurassic Park. Clujul e relativ curat și salubru.

La Cluj, spre deosebire de București, hotelurile nu scriu pe Booking că au locuri de parcare, acestea fiind, de fapt, afară, pe trotuar (poate și fiindcă nu mai avem locuri disponibile pe trotuarele infestate de mașini). Nici nu te opresc ciobanii în trafic, pentru a îți transmite ultimele lor panseuri și cugetări: „Auzi, bre, ăsta e de fapt un Duster mai mic!” (Sandero Stepway – n.r.) La Cluj îi înjuri mai des pe cei care conduc prea încet, decât pe cei care te presează din spate să mergi mai repede. Clujenii sunt mai molcomi, mai așezați.

Toate sunt însă valabile numai în Centru, singurul în care s-a investit serios în ultimul deceniu. În Cluj s-au băgat banii în imagine și asta se vede! Și la noi colcăie gunoaiele, însă pe străzile secundare, nu pe cele principale, care dau stelele orașului, care îi permit primarului să clameze „calitatea vieții”. Buricul târgului este într-o modernizare continuă, în timp ce pentru cartiere numai se promite. Sau se reabilitează câte o stradă ”smart”, de 2 metri, care nu face diferența, însă care arată că „s-a și făcut!”

Ce nu se vede din goana mașinilor trecătorilor prin Cluj sunt lipsurile: nu avem parcuri, nu avem parkinguri, avem puține instituții culturale, nu avem locuri de agrement (aqua park, grădină zoologică ș.a.). Avem mai multe oportunități profesionale decât Sibiul ori Brașovul, însă mergem în weekend la Sibiu sau la Brașov, fiindcă în Cluj nu avem ce face. Iar sibienii și brașovenii vin la Cluj doar la festivalurile care pe majoritatea clujenilor îi agasează (prin atmosfera citadină de clubăreală până dimineața, într-un oraș în care locuitorii mai și muncesc, prin prețurile care au ajuns similare celor din Mamaia sau din Poiana Brașov, cu toate că nu suntem stațiune turistică).

E fain la Cluj, față de alte orașe care au ajuns ruine, infestate de gândaci, de șobolani, de dărăpănături, de gropi în asfalt, de meltenismul oamenilor. Dacă civilizația și modernizările din Centru ar ajunge și în cartiere, ar fi însă și mai fain! Ar fi și mai fain dacă nu ar trebui să mergem până în Sibiu pentru a vizita o grădină zoologică, până la Oradea pentru un parc acvatic, ori până la București pentru a ne plimba într-un parc adevărat! E fain la Cluj că nu avem șantiere împietrite în uitare de 10 ani, ca la Constanța, că se construiește până la capăt, fără schelete la gri sau la roșu, abandonate peste tot. Dar ar fi fost și mai fain să se fi construit cu cap și coadă, dar mai ales cu cap, nu numai blocuri între case și între blocuri, să stea riveranii la coadă în trafic o jumătate de oră în fiecare dimineață ca să poată ieși din zonele dormitor spre locurile de muncă, grădinițele, magazinele, instituțiile de care au nevoie!

E fain la Cluj fiindcă orașul, mai ales datorită întreprinzătorilor privați, s-a mișcat și se mișcă, față de alte municipii, peste care s-a așternut praful, fiindcă au stat pe loc în ultimii ani. E fain, dar, la câți bani au trecut prin bugetele publice, prin mâinile decidenților locali, se putea și mai fain! 

Puteam avea un oraș în care, pe lângă prețurile de stațiune, să avem și facilități de stațiune, un oraș din care să nu trebuiască să evadăm în weekend, acum, că parangheliile au fost interzise în contextul pandemiei de coronavirus. Pandemie care ne-a arătat că împăratul e fain, dar e gol. La Bran, în Poiana Brașov, în Mamaia, în Sibiu, e la fel de scump ca în Cluj, dar e plin. La noi, în lipsa Untold și Electric Castle, unde să „se înghesuie” lumea, turiștii, locuitorii? În poiana dintre realizări și promisiuni?



ULTIMA ORĂ

  • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
    BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
  • Acum 1 day In vizor
    Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
  • Acum 2 days Analiza
    EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
  • Acum 2 days Anchete
    EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
  • Acum 2 days PubliNews
    Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
  • Acum 2 days Rautacisme
    Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
  • Acum 2 days Eveniment
    Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
  • Acum 2 days In vizor
    Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
  • Acum 2 days In vizor
    Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
  • Acum 2 days Politica
    MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
  • Acum 3 days In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 3 days In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
  • Acum 3 days In vizor
    În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE