Din oras

Imagini de pe șantier în vremea coronavirusului: lucrările la Podul Traian continuă, mai mult pe șezut, chiar în timpul pandemiei

Pandemia de Coronavirus este un prilej numai bun pentru continuarea lucrărilor pe șantierele patriei clujene. În timp ce, oficial, clujenii sunt invitați să STEA ÎN CASĂ, alți clujeni robotesc, mai mult pe șezut, pe șantierele care forfotesc de utilaje și praf. Într-o vreme de panică, în care cei mai fricoși, sau poate ascultători, încearcă să-și limiteze ieșirile în oraș, pentru a nu se expune riscului de a se infecta cu virusul ucigaș COVID-19, alți clujeni sunt mobilizați pe șantiere. E o perioadă prolifică pentru domeniul reparații publice și construcții, tocmai din cauza faptului că trotuarele neîncăpătoare pentru pietoni de odinioară, permit acum desfășurarea utilajelor și tehnicii necesare continuării lucrărilor specifice de șantier. 

Așa continuă asfaltarea drumurilor județene, finalizarea fără de finalitate a lucrărilor de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (Pata Rât), dar și pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, chiar în inima orașului:

la ambele capete ale Podului Traian, marți, se lucra nevoie mare, mai mult pe șezut, cu câțiva muncitori și utilaje de ultimă generație în vreme de coronavirus. 

Despre faptul că acest pod, modernizat recent ca la carte, a intrat iar în „reparații” de întreținere și re-re-modernizare, Ziar de Cluj scria încă din primele zile ale lunii martie.

CITEȘTE ȘI: După o modernizare ca la carte, Podul Traian este din nou în reparații

Ei bine, primele etape au presupus doar împrejmuirea unei căi de acces pe Podul Traian. Și cam atât. S-au scurs vreo 4 săptămâni de când angajații se mobilizau unul pe celălalt pentru a ieși la muncă. Câtă vreme, probabil, specialiștii din administrația locală au efectuat niscaiva studii și analize temeinice, aici nu s-a mișcat nimic. 

Da’ nimic.

Acum, după decretarea stării de urgență de către președintele Iohannis, șantierele liberale ale Clujului au prins viață: Urgent, pe șantiere!

Cu jumătate de gură, autoritățile locale îi somează pe clujeni să stea în casă.

Cu cealaltă jumătate, au mobilizat muncitorii pe șantiere: când se lucrează mai vârtos, dacă nu acum, în plină pandemie de coronavirus, ai? Spuneți și voi!?

Informații de background

Lucrările la podul Traian au început în august 2016. Inițial, conducerea Primăriei a anunțat că lucrările vor fi gata în șase luni. Astfel, ar fi trebuit ca în februarie 2017 să avem un pod nou peste Someș, dar termenul nu a fost respectat.

Al doilea termen de finalizare a investiției a fost 1 iunie.

În primăvara lui 2017, primarul Emil Boc spunea că speră să îl prindă 1 iunie desenând pe asfaltul podului Traian. Nu a fost să fie.

Constructorul nu a respectat nici al doilea termen, așa că a apărut un al treilea termen: 30 iunie 2017.

Podul Traian a fost modernizat de SC Diferit SRL.

Inițial, licitația pentru construirea podului Traian a fost câștigată de SC Doralex/Rhid Epito/A Hid Epito, cu o ofertă financiară de aproape 5,9 milioane lei.

Rezultatul a fost contestat de SC Diferit SRL, a cărei ofertă financiară a fost de aproximativ 6,5 milioane lei. Contestația a fost admisă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, astfel că SC Diferit SRL a fost declarată câștigătoare.

Aceeași firmă, Diferit SRL, este antrenată acum în modernizarea străzii Regele Ferdinand, un șantier care a început în august 2019 și urmează să se încheie înainte de festivalul Untold din 2020. De asemenea, firma Diferit SRL este angajată de către Primărie în reabilitarea străzii Tipografiei, unde după 4 licitații fără oferte, singura firmă câștigătoare a fost declarată Diferit SRL. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version