Din oras

IMAGINEA EȘECULUI: Reciclare contra bilete CTP s-a fâsâit în nici o lună de la lansarea cu surle și trâmbițe

La nici o lună de la lansarea ”conceptului” de ”reciclare contra bilete RATUC”, un clujean din cartierul Zorilor ne explică cu imagine ce reușită de proporții a reușit, din nou, din vorbe, să produce primarul Emil ”OSĂ” Boc. Și i-a ”mulțumit” acestuia pentru că, în ”orașul de 5 răchițele”, îi amintește, zilnic, că ”trăim în România și asta ne irită tot timpul”. Știți cum e, de fapt? Sectoarele de colectare se umplu și încep să bipăie ca săfie golite. Dar cineva de la ”dispeceratul” de ascultători de bip-uri de la firma de casă a municipalității care se ocupă ”de mentenanță”, în timp ce bate un Solitaire la computer, își zice-n barbă (sau gușă): ”dă-i în spumele mării de nesătui, unul nu și-ar cumpăra bilet, toți merg la înfipt PET-ul în gaură! E a teeia oară azi” – și deconectează bipăitul. Dar, să-i dăm cuvântul clujeanului:

”De o lună de zile a implementat în Cluj-Napoca (din bani publici, evident, că doar nu din bani căzuți din cer) o campanie precum comunismul: foarte bună în teorie, dar aplicată foarte prost.

Teoretic, duci 15 ambalaje întregi (din plastic – peturi doar, sticlă și metal sau aluminiu) la această stație de reciclare, le introduci în găurile potrivite și primești un bilet cu două călătorii pentru transportul public în comun.

Iar campania se numește „Cu petul iei biletul” , având ca brainstorming discuția dintre doi absolvenți de 10 clase la o bere de 2,50 lei în unul dintre barurile Infinity (da, cele cu păcănele, pentru neconaiss-euri).

Teoretic, că practic găsești ceea ce vezi în imagine, două dintre sectoare (plastic și sticlă) nefuncționale și o grămadă de pet-uri și sticle aruncate pe jos în fața stației, din cauza că sunt pline deja recipientele și trebuie să vină cineva să le golească.

Dar de ce să facem lucrurile simple, când le putem complica? În loc să-l lase pe administratorul pieței să aibă acces și să golească recipientele atunci când sunt pline, onor.

”Excelența Sa”, Primarul Barcelonei, pardon, Municipiului Cluj-Napoca, care este peste Barcelona în visele dumnealui, acordă contractul de ”mentenanță” (pe bani mulți, evident) unei firme private (care are intrare pe ușa din spate a Primăriei, dacă înțelegeți), al cărui număr de telefon nu este afișat nicăieri în zona stației de reciclare.

Noroc că are o doamnă numărul și sună ea. Prima dată primește termen de sosire 20 de minute, nimic, a doua oară două ore. E bătaie de joc față de cetățenii plătitori de taxe și impozite, nu credeți? Pe lângă faptul că o măsură menită să reducă poluarea aduce mai multă poluare prin împrăștierea pet-urilor de către vânt până în stradă.

Curat murdar orașul dumitale, musiu! Dacă tot vreți să faceți un bine, faceți-l până la capăt. Allez, sictir!”, a reclamat clujeanul.

Acesta a precizat că, în 20 de minute, cât a așteptat acolo să vină cei care se ocupă de mentenanța sistemului, după cum au zis la telefon, ”au venit peste 50 de persoane să recicleze, unii cu mașinile din Manastur și Mărăști, dar tot degeaba”.

”Ar trebui cei de la Primărie să pună pe cineva responsabil să vină să verifice tot la două ore funcționalitatea și gradul de umplere, sau să-l lase pe administratorul pieței, care e tot angajat al Primăriei, să intervină când e cazul. E așa de greu, oameni buni?”, a conchis clujeanul.