Focus

Iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni nesemaforizate: un proiect din 2015, care va acoperi în 2018 doar 20 de zebre

Încă din 2015, pe agenda Primăriei figura propunerea de iluminare suplimentară a zebrelor nesemaforizate din municipiu. Potrivit nomenclatorului stradal din același an, dintr-un total de 1.175 de străzi, 639 de treceri de pietoni înregistrate erau nesemaforizate. În prezent, în Cluj-Napoca există o singură zebră iluminată suplimentar, în cartierul Grigorescu. Conform proiectelor de hotărâre propuse în cadrul ședinței de CL care va avea loc miercuri, urmează să fie supra-iluminate 20 de zebre, iar termenul de realizare este de 17 săptămâni. Costul total va fi de 565.000 de lei.

Zonele care urmează să fie incluse în acest proiect sunt: 

strada Lunii, în dreptul hotelului Golden Tulip; strada Lunii, intersecţie cu Eugen Ionesco; strada Peana, intersecţie cu Primăverii; strada Câmpului, la Kaufland; bulevardul 1 Decembrie, în dreptul podului Iuliu Haţieganu; strada Pasteur, la intersecţia cu Viilor; podul Locomotivei, la Autogara Beta; strada Bucegi, la numerele 4, 9 şi 12; strada Dâmboviţei, intersecţia cu strada Tribun Vlăduţiu; Calea Turzii, în apropiere de strada Bună Ziua; strada Constantin Brâncuşi, intersecţia cu Axente Sever;   strada Bucium, în dreptul staţiei CTP; strada Primăverii, în dreptul staţiei CTP Sirena; strada Liviu Rebreanu, intersecţia cu Albac; strada Albac, la Piaţa Hermes; strada Mamaia, la podul Elisabeta; strada Fântânele, intersecţia cu strada Petuniei; strada Mirăslău, în faţa magazinului Profi.

Pe fiecare parte a trecerii de pietoni va fi montat câte un stâlp cu aparat de iluminat; stâlpii se vor monta înaintea trecerii de pietoni din direcţia de deplasare a traficului, iar aparatele de iluminat se vor îndrepta către pietonii aflaţi pe trecere, se arată în referat.

Municipalitatea intenționează să ilumineze suplimentar toate cele 640 de treceri de pietoni. 

O propunere de acest fel a fost făcută încă din aprilie 2015 de fostul consilier local PNL, Ioan Bâldea, iar în septembrie 2017, unele publicații naționale anunțau că municipiul Cluj-Napoca este primul oraș din țară unde toate zebrele vor fi supra-iluminate. 

Iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni pe timpul nopții îmbunătățește vizibilitatea și siguranța tuturor participanților la trafic. Conform Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, în perioada 1 ianuarie 2007 – 26 martie 2018, în Cluj-Napoca au avut loc 940 de accidente rutiere în care au fost implicați pietoni. Aceștia se aflau în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni, cauza principală a accidentelor fiind ,,neacordarea de prioritate de trecere pietonului angajat regulamentar în traversarea străzii”.

Cu toate aceste accidente, autoritățile abilitate nu au făcut o centralizare a celor mai periculoase zone din oraș din punctul de vedere al siguranței pietonilor.

Dacă necesitatea supra-iluminării a fost semnalată pentru prima dată de un clujean (se întâmpla în anul 2013), idee propusă ulterior de consilierul local, Ioan Bîldea (2015), iar în 2018 sunt vizate initial 20 de zebre pentru includerea în proiect, oare de câți ani este nevoie pentru toate cele 640 de treceri de pietoni?!

CITEȘTE ȘI: Sute de accidente, pe trecerile de pietoni din Cluj-Napoca și zeci de morți. Statistici cu zonele cele mai periculoase nu există

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version