Analiza

IEȘIREA DIN IMPASUL GUVERNĂRII PE CRIZĂ și degrevarea agendei electorale a anului 2024: Forțarea de alegeri anticipate? Sau simplu șantaj de agendă electorală?

Scris de 366

Marcel Ciolacu a declarat, duminică seara, la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis ar trebui ca, în luna mai a anului viitor, să numească premierul propus de social-democrați. În cazul în care nu va face acest lucru, președintele Partidului Social Democrat spune că vor avea loc alegeri anticipate. ”Părerea mea că în acel moment România va intra într-o zonă de instabilitate politică şi vom merge la alegeri anticipate”.

Anticipate? Din 1991 aud cuvântul acesta, dar nu am reușit să particip la așa ceva. Că de fiecare dată s-a defectat ceva, au interenit înțelegeri, mecanismul politic este greoi șamd. S-au ”anticipăpat”.

Aacum, cu ocazia noului spectru de ”anticipate”, avem următoarea situație: PSD stă cu mult mai bine decât PNL în sondajele de opinie. Și nu știm cum va evolua criza declanșată de doi ani de beznă a minții politice care a pus deja economia mondială pe butuci în pandemie, la care se adaugă costurile răzbiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina. Putem doar presupune că vor fi costuri politice majore pentru a se putea gestiona această criză și că anul 2023 nu va fi deloc ușor nici pentru populație, nici pentru politicieni: Populația va suferi de foame – și prin populație denumim aici cele aproape 4 milioane de gospodării de români aflate la limita subzistenței, cel mai probabilul bazin electoral al AUR, nu pe cei care au cumpărat, într-o singură zi de Black Friday, în valoare de 450 de milioane de lei, fleacuri la fel de scumpe ca în alte zile.

Politicienii: de ”foame de imagine”. Populației îi va cârâi mațele de foame, politicinilor le vor scârțâi sondajele.

Ori, fără sondaje favorabile, nu există acces la guvernare, la resurse, la rezervorul de funcții publice – armata politică a fiecărui partid suferă și mârâie. În politică nu există dragoste, există doar ”ţi-am dat, dă-mi”!

Așa că nu este de mirare ce a declarat, duminică seara la Antena 3, Marcel Ciolacu, președintele PSD, cu ochii pe sondajele recente și cu scadența unei facturi de trecere prin criză, imprevizibil de estimat în costuri (mai ales cele politice, că cele economice vor putea fi surmonatate din vorbe: OSĂ se primească, OSĂ fie bine, OSĂ trecem și peste asta, mai puneți o haină pe voi, mai strângeți cureaua, în curând înverzește ștevia pe marginea șanțului).

Dar mai avem ceva. Istoria ”coalițiilor” de guvernare ne învață că PSD a șters-o de la guvernare de fiecare dată când a găsit un pretext politic, fix în anul premergător alegerilor generale.

Prin urmare, cum rezolvăm această ecuație cu trei necunoscute (sondaje, criză, proaste obiceiuri, dar un singur numitor comun (rămânerea la reurse)? Mai ales că necunoscutele se hrănesc (alimentează) unele pe celelalte, una dintr-alta și, împreună, creează premisele guvernării.

Deocamdată, Marcel Ciolacu i-a transmis lui Iohannis: ”Ia mai zi-ne încă o dată cântecul acela cu Ja napot kivanok Peee Seee Deee”, ”cântă-ne despre plăcuța suedeză”, mai ales acum când Suedia tocmai a anunțat că nu prea e sigură pe votul ei la susținerea aderării României în Schengen – nici n-a trecut luna de când Parlamentul României a votat o moțiune de susținere a Suediei În NATO…

În politică nu există dragoste. Există bani și funcții, acces la acestea. Iar asta se face înghițind broaște râioase, indiferent de cât de mari și buboase sunt acestea.

Anticipate nu vor fi decât dacă toți politicienii își doresc acest lucru. S-a văzut acest lucru și când a încercat Klaus Iohannis să le forțeze în 2019, după ce și-a numit ”sicăorbanul” ca prim premier. S-a văzut de fiecare dată, din 1991 încoace. Nu se pot face, că mecansimul de declanșare este mai greoi și mai halitor de timp decât licitația la metroul lui Boc. Deci anticipatele sunt doar un pretext numai bun de folosit pentru fuga de la guvernare.

Asta în cazul în  care Klaus Iohannis crede că mai poate resuscita scroafa moartă din coteț (PNL), forțând plecarea PSD de la guvernare și aruncând vina pe ”necesitatea” asocierii cu Ciuma Roșie, ”binele comun, înaintea celui personal”, ”nu am avut încotro”, ”Patria” – mă rog, chestii. Și-atunci își încoardă trollerul la PSD și se preface că Ciucă este în continuare premier.

Asta și cu largul concurs al PSD care va începe să ceară de la PNL să aplice de la guvernare tot ce i se cere. Să danseze ca ursul pe ritmul tobei: ”pensii” – ”reglementare”, ”pensii” – ”salariul minim”, ”pensii” – ”impozitare progresivă”, ”pensii” – ”legile justiției”, ”pensii”- ”legea achizițiilor” – șamd.

Prin urmare: anticipate, nu; Șantaj politic, da.

Fuga de la guvernare: mai mult ca probabilă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 4 hours Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 6 hours Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 9 hours Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 11 hours In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 12 hours In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 12 hours Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
 • Acum 13 hours Eveniment
  Profesori clujeni, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Națională
 • Acum 16 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre arestarea lui Bădălău: ”Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu și-aş dori ca România să se unească cu R. Moldova: Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Vocea ta

Minciuna, Tupeul și Primarul

de Szakats Istvan “Într-o lume în care e atât de multă dezinformare”… “nu trebuie să […]

TOP CITITE