Analiza

IEȘIREA DIN IMPASUL GUVERNĂRII PE CRIZĂ și degrevarea agendei electorale a anului 2024: Forțarea de alegeri anticipate? Sau simplu șantaj de agendă electorală?

Marcel Ciolacu a declarat, duminică seara, la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis ar trebui ca, în luna mai a anului viitor, să numească premierul propus de social-democrați. În cazul în care nu va face acest lucru, președintele Partidului Social Democrat spune că vor avea loc alegeri anticipate. ”Părerea mea că în acel moment România va intra într-o zonă de instabilitate politică şi vom merge la alegeri anticipate”.

Anticipate? Din 1991 aud cuvântul acesta, dar nu am reușit să particip la așa ceva. Că de fiecare dată s-a defectat ceva, au interenit înțelegeri, mecanismul politic este greoi șamd. S-au ”anticipăpat”.

Aacum, cu ocazia noului spectru de ”anticipate”, avem următoarea situație: PSD stă cu mult mai bine decât PNL în sondajele de opinie. Și nu știm cum va evolua criza declanșată de doi ani de beznă a minții politice care a pus deja economia mondială pe butuci în pandemie, la care se adaugă costurile răzbiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina. Putem doar presupune că vor fi costuri politice majore pentru a se putea gestiona această criză și că anul 2023 nu va fi deloc ușor nici pentru populație, nici pentru politicieni: Populația va suferi de foame – și prin populație denumim aici cele aproape 4 milioane de gospodării de români aflate la limita subzistenței, cel mai probabilul bazin electoral al AUR, nu pe cei care au cumpărat, într-o singură zi de Black Friday, în valoare de 450 de milioane de lei, fleacuri la fel de scumpe ca în alte zile.

Politicienii: de ”foame de imagine”. Populației îi va cârâi mațele de foame, politicinilor le vor scârțâi sondajele.

Ori, fără sondaje favorabile, nu există acces la guvernare, la resurse, la rezervorul de funcții publice – armata politică a fiecărui partid suferă și mârâie. În politică nu există dragoste, există doar ”ţi-am dat, dă-mi”!

Așa că nu este de mirare ce a declarat, duminică seara la Antena 3, Marcel Ciolacu, președintele PSD, cu ochii pe sondajele recente și cu scadența unei facturi de trecere prin criză, imprevizibil de estimat în costuri (mai ales cele politice, că cele economice vor putea fi surmonatate din vorbe: OSĂ se primească, OSĂ fie bine, OSĂ trecem și peste asta, mai puneți o haină pe voi, mai strângeți cureaua, în curând înverzește ștevia pe marginea șanțului).

Dar mai avem ceva. Istoria ”coalițiilor” de guvernare ne învață că PSD a șters-o de la guvernare de fiecare dată când a găsit un pretext politic, fix în anul premergător alegerilor generale.

Prin urmare, cum rezolvăm această ecuație cu trei necunoscute (sondaje, criză, proaste obiceiuri, dar un singur numitor comun (rămânerea la reurse)? Mai ales că necunoscutele se hrănesc (alimentează) unele pe celelalte, una dintr-alta și, împreună, creează premisele guvernării.

Deocamdată, Marcel Ciolacu i-a transmis lui Iohannis: ”Ia mai zi-ne încă o dată cântecul acela cu Ja napot kivanok Peee Seee Deee”, ”cântă-ne despre plăcuța suedeză”, mai ales acum când Suedia tocmai a anunțat că nu prea e sigură pe votul ei la susținerea aderării României în Schengen – nici n-a trecut luna de când Parlamentul României a votat o moțiune de susținere a Suediei În NATO…

În politică nu există dragoste. Există bani și funcții, acces la acestea. Iar asta se face înghițind broaște râioase, indiferent de cât de mari și buboase sunt acestea.

Anticipate nu vor fi decât dacă toți politicienii își doresc acest lucru. S-a văzut acest lucru și când a încercat Klaus Iohannis să le forțeze în 2019, după ce și-a numit ”sicăorbanul” ca prim premier. S-a văzut de fiecare dată, din 1991 încoace. Nu se pot face, că mecansimul de declanșare este mai greoi și mai halitor de timp decât licitația la metroul lui Boc. Deci anticipatele sunt doar un pretext numai bun de folosit pentru fuga de la guvernare.

Asta în cazul în  care Klaus Iohannis crede că mai poate resuscita scroafa moartă din coteț (PNL), forțând plecarea PSD de la guvernare și aruncând vina pe ”necesitatea” asocierii cu Ciuma Roșie, ”binele comun, înaintea celui personal”, ”nu am avut încotro”, ”Patria” – mă rog, chestii. Și-atunci își încoardă trollerul la PSD și se preface că Ciucă este în continuare premier.

Asta și cu largul concurs al PSD care va începe să ceară de la PNL să aplice de la guvernare tot ce i se cere. Să danseze ca ursul pe ritmul tobei: ”pensii” – ”reglementare”, ”pensii” – ”salariul minim”, ”pensii” – ”impozitare progresivă”, ”pensii” – ”legile justiției”, ”pensii”- ”legea achizițiilor” – șamd.

Prin urmare: anticipate, nu; Șantaj politic, da.

Fuga de la guvernare: mai mult ca probabilă.