Din oras

Idei spectaculoase la Expozitia Absolventilor UAD: mobilier din materiale reciclate si centru multifunctional in loc de cinema

Absolventii din acest an ai Universitatii de Arte si Design (UAD) se intrec in idei si lucrari care mai de care mai uimitoare. Intre lucrarile care pot fi admirate in aceasta perioada la Expo Transilvania se afla si multe care isi propun protejarea mediului. Cinci obiecte de mobilier vechi dintr-un sat din Apuseni au fost transformate de o tanara artista intr-un adevarat spectacol vizual de recycling. 

Proiectul se numeste “Expresii textile in designul interior”. Vechile articole de mobilier din alte vremuri au fost transformate intr-un decor futurist, amestec de SF si casuta din povesti. Are la baza “ideea de recycling si este reprezentat de cinci obiecte vechi de design care au fsot reformulate cu ajutorul materialelor textile avand scopul de a le reintroduce in circuitul de utilizare, pastrandu-le functionalitatea”, dupa cum se arata in prezentarea lucrarii. 

“Designul textil are cea mai mare importanta in procesul reciclarii acestor obiecte, deoarece ofera un aspect contemporan scheletului traditional si il transforma dintr-un obiect utilitar, intr-un obiect de arta”, a aratat Maria Neag, autoarea acestuia. 

“Setul” de mobilier din materiale reciclate reprezinta, practic, lucrarea de disertatie in cadrul masteratului in Design textil al artistei. 

“Am vrut sa readuc in contemporaneitate obiectele de design vechi pe care le-am gasit intr-un sat de la munte din judetul Alba. E vorba de comuna Horea, locul in care m-am nascut. Sunt implicata personal in acest proiect. Totul a inceput cu o tema de semestru care avea la baza conceptul unui proiect bazat pe reciclarea obiectelor vechi. Am dezvoltat ideea si am ajuns la aceste scaune. Nu mai erau folosite, le-am gasit pe la satenii din Horea, mi le-au daruit cu drag. Erau curiosi ce se mai poate face cu ele”, a povestit tanara. 

Dupa reconditionarea obiectelor a urmat desenarea schitelor si aventura cautarii materialelor textile potrivite. Materialele au fost taiate in fasii si au fost arse. 

“Am cautat prin diferite magazine de textile si am incercat o groaza de materiale, ca sa testez care ard mai bine, care se vad si se potrivesc in ansamblu. Unele erau sintetice, altele naturale. Nu mai erau utilizate. In magazinele acestea raman bucati mai mici pe care nu le mai cumpara nimeni.Cum si scaunele sunt intr-un concept de reciclare, m-am gandit sa folosesc si aici ideea”, a explicat Maria Neag. 

Lipirea s-a facut cu un pistol cu silicon la cald, lucru care face aceste articole mai rezistente si durabile, pretabile chiar la folosirea in gradina, asa incat pot sta si in ploaie, si in soare. 

Studenta a lucrat cam doua luni la acest proiect. 

“Obiectele sunt de vanzare. Cred ca e o idee buna de a aduce traditionalul in epoca actuala. Multi au acasa obiecte vechi pe care nu le-ar arunca, dar nici le mai folosesc. De ce sa nu le reconditionam? E mai bine decat sa dispara. In plus, ar fi si mai ieftin decat la achizitionarea de mobila noua”, spune Maria Neag. 

Tanara urmeaza sa isi caute un loc de munca in zona designului textil interior. 

“E un serviciu care poate aduce o mare caldura ambientului si sa reflecte o parte din personalitatea proprietarului. Inca nu am decis unde sa ma stabilesc, probabil voi calatori intre Cluj si Alba Iulia”, adauga ea.

Resuscitarea unui vechi cinema, intr-un oras fara mall 

Un alt proiect spectaculos prezent la Expozitia absolventilor UAD 2015 se numeste “Reamenajarea cinematografului Dacia si transformarea acestuia intr-un centru multifunctional”. Este vorba de un obiectiv din Bistrita, orasul natal al absolventei care l-a semnat. In momentul de fata, cladirea este formata din trei sali de cinema (A, B, C), un foaier, grupuri sanitare, o casa de bilete care este si bufet de gustari. Ca multe alte cinematografe din Romania, si acesta se afla intr-o stare deplorabila, cu renovari vechi de 20 de ani. Studenta Cristina Florentina Lesan a gandit un plan complex de reamenajare cu spatiu expozitional, un asa-numit smart tv in locul vechiului sistem de casa de bilete, un loc de joaca sofisticat pentru copii, plus un Centru multifunctional 3Dartcaffe. 

“Am vrut pur si simplu sa regandesc un spatiu care exista in Bistrita, fostul cinematograf Dacia, aflat in reabilitare, dar nefunctional. Noi nu avem mall in oras si m-am gandit sa fac un centru cu mai multe functiuni, indeplineste cel putin cinci: este si cafenea, are spatiu de joaca pentru copii, teatru de papusi, cinema 3D si spatiu expozitional care, la randul lui, mai are atasate doua spatii, gandite ca separeuri de relaxare sub forma a doua cuburi mari de sticla”, a detaliat Cristina. 

Cu toate acestea, studenta nu a reusit sa vorbeasca cu autoritatile din Bistrita, fiind disponibil doar fostul directorul al cinematografului care i-a furnizat planul obiectivului. 

“Fiind inchis, nu am avut cu cine sa vorbesc”, a explicat ea. 

Artista nu a estimat calculul punerii in aplicare a proiectului care i-a luat cateva luni de munca. 

Cristina Florentina Lesan si-a finalizat cu aceasta lucrare masterul la Design in cadrul UAD. 

“Nu voi ramane la Cluj, am o slujba la Bistrita, in invatamant. Probabil voi continua sa fac si design, in paralel”, a mai spus ea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *