Justitie

Iată, Ziar de Cluj a avut dreptate. Alina Bica nu va fi extrădată, la fel ca și clujeanul Ioan Bene

Momeala era bună. În primăvară, autoritățile române anunțau că au prins doi infractori în Italia: pe fosta șefă a DIICOT – Alina Bica și pe afaceristul clujean Ioan Bene. Anunțul arăta că cei doi urmează să fie extrădați și aduși în penitenciaele din România pentru condamnările pe care le au. Însă, Italia nu i-a cedat. Noi am scris despre asta în luna aprilie. S-a adeverit tot. 

Zilele acestea, magistrații italieni au respins extrădarea fostei șefe DIICOT, Alina Bica, anunță Antena3. Este al treilea refuz de extrădare, conform sursei citate.

Presa italiană a relatat în această vară că Alina Bica este în Italia de aproximativ un an, fiind consultant legal pentru companii din zona Brescia.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost dată în urmărire internațională în noiembrie 2019, după ce instanța supremă i-a respins apelul, menținând condamnarea de 4 ani de închisoare.

Ea a fugit din țară înainte să fie condamnată, în vara anului 2018. Ulterior, în octombrie 2018, s-a aflat că a fugit în Costa Rica, unde a și stat o perioadă, inclusiv în penitenciarul din Costa Rica, alături de Elena Udrea, de unde a fost eliberată în decembrie 2018, după ce a formulat contestație față de formarea completurilor de 5 judecători iar instanța supremă din România a decis, la acea vreme, suspendarea executării pedepsei de 4 ani de închisoare până la soluționarea dosarului.

Citește și: Ioan Bene, greu de extrădat 3. Deși a fost arestat în Bari, noi știm ce se va întâmpla cu el

Bene a rămas și el acolo…

Autoritățile din Italia au respins cererea de extrădare formulată de reprezentanții Statului Român. Ioan Bene are achiziționată o propietate în sudul Italiei, unde își va executa sentința dată de Curtea de Apel Cluj. Conform procedurii, avocații intalieni contractați de Ioan Bene vor susține recunoașterea sentinței din România în fața unui judecători specializat din Italia. Magistratul va deduce din pedeasă perioada de arest preventiv și arest la domiciliu executată deja de afaceristul clujean, urmând să trasforme executarea restului de pedeapsă în regim de arest la domiciliu. 

 

Decizia de respingere a cererii de extrădare a fost pronunțată de Tribunale di Taranto. Potrivit surselor, propietatea deținută de Ioan Bene este situată la câțiva kilometri de orașul în care a fost judecată cererea de extrădare. 

La sfârșitul lunii februarie, Ioan Bene s-a predat autorităților italiene explicând că este condamnat definitiv de către Curtea de Apel Cluj pentru infracțiuni de corupție. 

Completul de judecători format din Valentin Chitidean și Claudia Ilieș au stabilit ca Ioan Bene să execute 3 ani și 8 luni de închisoare pentru dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la spălare de bani.

Între timp, Ziar de Cluj a scris în exclusivitate despre o altă sentință, pronunțată în 23 martie într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani de la București. Decizia aceasta nu este definitivă, însă judecătorul de fond l-a condamnat pe Bene la încă cinci ani de închisoare. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version