In vizor

Iar vine Ikea la Cluj? Și câte ceva despre cum “universitatea agricolă” ar cam fi vaca de muls terenuri pentru extinderile Tetarom

De atâtea ori a venit Ikea la Cluj, încât atunci când chiar are să vină, dacă are să vină, nimeni nu-i va nimeri magazinul. Venitul Ikea la Cluj este sportul de vară favorit al autorităților locale clujene. În fiecare iunie, sau iulie al fiecărui început de ciclu electoral vine un Radu Moisin, sau un Alin Tișe să ne dea Ikea la tot clujeanul, de să nu o mai putem duce.

În iunie 2012 era Radu Miosin cel care umplea ziarele de venitul Ikea la Cluj.

Primarul Radu Moisin a confirmat în exclusivitate pentru (puneți voi ce nume de ziar local vreți, că în toate există informația aceasta ca exclusivitate -n.a.) această informație, spunând că unitatea va fi deschisă până la finele acestui an (vorbim despre vara anului 2012! – n.a.). „E un bun indicator foarte bun al nivelului economic, știut fiind faptul că această companie nu deschide înainte de studii de piață riguroase”, a spus primarul Radu Moisin. IKEA ar urma să creeze la Cluj-Napoca între 500 și 1000 de locuri de muncă.

Ca lucrurile să pară mai mult decât superextracalifragilistice, se arunca pe piață faptul că “reprezentanții IKEA susțin că sunt în prospecție pe piața din România, iar Clujul este unul dintre orașele vizate”. Asta deși, reprezentantul oficial afirmase doar că:

„Încă nu am stabilit care va fi următoarea locaţie din România: este interesant şi Bucureştiul, dar şi celelalte orase cu peste 300.000 de locuitori din ţară. În momentul de faţă suntem în continuare în faza de prospectare pentru a găsi cea mai potrivită locaţie pentru următorul magazin. Ce va pot spune cu siguranţă este că lucrăm la asta, avem un Land Acquisition manager începând din mai 2010, care cu asta se ocupă: prospectează piaţa, caută terenuri, a spus Oprişan.

Încă de acum o lună Alin Tișe s-a apucat să ne vorbească din nou despre “venirea unei noii companii în parcul industrial Tetarom III, unde va investi 30 de milioane de euro într-o fabrică în care va produce componente în domeniul mobilei” – și al mass media locală să presupună că este vorba din nou despre Ikea. Că după pățania din 2012, cu minciuna spusă grosolan în campania electorală, acum ar cam trebui să se suflă și în iaurt cu afirmațiile incendiare. Cu toate acestea, la un post de radio, Alin Tișe declară:

“Acest investitor lucrează pentru un colos mondial al mobilei, care caută şi el teren în apropierea Clujului pentru a deschide într-o primă fază un magazin, iar ulterior este posibil să facă şi producţie”.

Pfoai, e Ikea, zic ăia de la radio. Dar Tișe nu zice nici da, nici nu. În schimb îi scapă un porumbel:

„Eu nu pot să spun asta, pot să spun că în această perioadă căutăm cu disperare un teren pe care să-l putem oferi. Nu doresc în Tetarom, pentru că am fi cerut atunci extinderea Tetarom III, cu teren de la universitatea agricolă. Se încearcă un alt amplasament, mai aproape de municipiu, mai aproape de aeroport, mai aproape de centuri, mai aproape de conexiunea cu viitoarea autostradă, şi este o mare problemă pentru că îndeosebi aceste terenuri sunt private, dar încercăm să ajutăm pentru că ne-am dori foarte mult să vină aici, în municipiu”.

Noi tocmai ce am scris un amplu material despre cum auditorii Curții de Conturi a Românei au ajuns la concluzia că USAMV Cluj-Napoca (bănuim că despre această “universitate agricolă” este vorba, că alta n-are Clujul) s-a folosit ilegal de proprietățile publice ale statului român (printre care și terenurile de la Jucu) pentru a produce niște mânării investiționale în beneficiul lui Octavia Buzoianu.

Din declarația dată cu nonșalanță de Alin Tișe, din nou președinte al CJ Cluj, constatăm că terenurile acestei “universități agricole” pot fi cerute oricând pentru “extinderea Tetarom III”. Interesant și de urmărit. Că tot încercăm să aflăm și cum și-a edificat și Chezan țeapa imobiliară „Tower” tot pe terenurile acestei „universități agricole”…

PS: Îm scrie un cititor avizat: “Nu e IKEA. Este un producător de electrocasnice ce lucrează pentru IKEA. Ăștia vor deschide la Jucu. Și sunt aproape sigur de asta. Deja acolo se construiește un parc logistic. Deci informația circulă pentru cei ce merită! IKEA o să deschidă și un magazin. Și acolo e miza cea mare (dpdv imobiliar) pentru că vor în oraș. Zona Florești e ținta lor. Muzeul Apei? Al cui este? Că umblau unii cu teodolitul pe acolo!”

Apăi, nu-i cred capabili să construiască chiar în Muzeul Apei din Cluj în zona de arie protejată a rezervelor de apă potabilă… Dar, mai știi?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *