Anchete

Iancu Serbanescu, de la StudCard – administrator de partie la Baisoara, patron de terasa in centrul Clujului si organizator de festivaluri. Pe bani publici

Ziar de Cluj continua seria articolelor in care sunt prezentati lideri sau fosti lideri ai organizatiilor studentesti din Cluj, care au reusit sa deruleze, cu sprijinul finantarilor publice, adevarate business-uri in diferite domenii. Iancu Serbanescu, cel care a infiintat in 2006 StudCard, este un tanar care a reusit sa deruleze afaceri in domenii ca organizarea de evenimente, cu finantare publica. Printre altele, Iancu Serbanescu este administratorul Partiei Buscat Resort din Baisoara, de anul acesta a infiintat  Terasa La Palat din curtea Muzeului de Arta (Palatul Banffy), dar este, in continuare, seful StudCard. Iancu Serbanescu organizeaza, de anul trecut, Festivalul International de Stand-Up Comedy (FISC), finantat de Ministeru Tineretului si Sportului, dar si de Consiliul Judetean Cluj. Tot el gestioneaza si  Transilvania Music Event, un festival organizat de o firma de-a lui si care primeste, anual, finantare publica, prin Consortiul Studentilor din Romania.

Iancu Serbanescu este cunoscut in Cluj-Napoca ca cel care infiintat Consortiul Studentilor din Romania si a implementat proiectul StudCard – primul card studentesc din oras, care in 2008 a ajuns si in randul studentilor din Targu Mures. Despre Serbanescu s-a scris de-a lungul vremii, fiind multe voci care il acuzau ca foloseste in scop personal veniturile StudCard. Anul trecut, StudCard s-a unit cu OmniPass, celalalt card studentesc din Cluj-Napoca, iar astfel cele doua entitati detin monopolul pe aceasta piata studenteasca.

Serbanescu nu mai este student de multi ani – a absolvit Facultatea de Medicina Dentara, unde tatal lui, Alin Serbanescu, este profesor universitar  – insa deruleaza, in continuare, proiecte prin intermediul Consortiului Studentilor din Romania. Cu ajutorul acestuia, Serbanescu obtine finantari publice, fie de la Ministerul Tineretului si Sportului, Consiliul Judetean Cluj sau Primaria Cluj-Napoca, pentru evenimente pe care le deruleaza.

Unul dintre ele este Festivalul International de Stand Up Comedy (FISC).

FISC este organizat din 2013, iar anul trecut festivalul a primit finantare atat din partea Ministerului Tineretului si Sportului, cat si din partea Consiliului Judetean Cluj. De la minister, finantarea a fost de 38.250 de lei, obtinuta prin Consortiul Studentilor din Romania, iar de la Consilul Judetean Cluj, de 10.000 de lei. Un total de 48.250 de lei finantare din bani publici.

Consiliul Judetean Cluj a alocat, si anul acesta, 9.000 de lei pentru organizarea FISC 2014, prin Asociatia Management ++.

Un alt eveniment organizat de Serbanescu si finantat din bani publici este Transilvania Music Event.

Pentru organizarea acestui festival de muzica, Serbanescu si-a infiintat si o firma, in 2005,  denumita Transilvania Events SRL. Prin aceasta societate se organizeaza, practic, evenimentul Transilvania Music Events, in colaborare cu Consortiul Studentilor din Romania. Evenimentul beneficiaza de finantare publica in fiecare an.

Spre exemplu, anul acesta Consortiul Studentilor din Romania a cerut de la Primaria Cluj-Napoca 100.000 de euro, pentru organizarea festivalului Transilvania Music Event. ONG-ul controlat de Iancu Serbanescu a obtinut, insa, 75.000 de lei pentru organizarea evenimentului. Festivalul este, in realitate, un weekend de petreceri organizate in Cluj-Napoca, cu artisti precum Grasu XXL, Smiley sau BUG Mafia.

Transilvania Music Event este un festival organizat, de cinci ani, de Consortiul Studentilor din Romania. An de an, ONG-ul a solicitat si a primit finantare de la bugetul local, pentru organizarea evenimentului. Festivalul a fost trecut, din 2014,  in lista proiectelor regionale, alaturi de alte evenimente deja consacrate, cum este TIFF sau Toamna Muzicala Clujeana.

Potrivit descrierii proiectului, organizatorii isi propun ca anul acesta sa fie promovate minim trei formatii locale “prin concertarea in deschiderea artistilor consacrati”, dar si “incurajarea si sustinerea debutului a minim 15 tineri cu aptitudini in sfera muzicala”.

De cateva luni, Serbanescu administreaza si Terasa La Palat, din curtea Muzeului de Arta din Cluj-Napoca.

Cu o firma inregistrata de mai putin de un an, cu sediul in Baisoara, Iancu Serbanescu, fondatorul StudCard si Sorin Buiac, directorul proiectului s-au inscris si au castigat licitatia pentru organizarea terasei culturale in curtea Muzeului de Arta din Cluj-Napoca.

Licitatia pentru atribuirea spatiului a avut loc la inceputul verii si s-a prezentat doar o singura firma, cea a lui Serbanescu si a lui Sorin Buiac, SC Turism Development SRL.

Firma a fost infiintata la sfarsitul lunii iulie, 2013, are sediul in comuna Baisoara si este administrata de cei doi sefi de la StudCard.

“Este afacerea noastra privata, nu are legatura cu StudCard”, a precizat din capul locului Iancu Serbanescu, pentru Ziar de Cluj.

Acelasi Serbanescu este si administratorul partiei private din Baisoara, Buscat Resort.

Partia Buscat Resort a fost inaugurata in 2011 si a fost construita pe terenul proprietate a Composesoratului Muntele Baisorii. Partia a fost construita si este administrata de SC Drisco SRL, iar unic asociat la aceasta societate este Silvasan Liana Valy, medic stomatolog din Cluj-Napoca. Administratorul societatii este nimeni altul decat Iancu Serbanescu.

SC Idei Reale SRL este o alta firma in care Iancu Serbanescu a fost asociat, alaturi de Vasile Pascu Penciu si Carmen Cojocari. Activitatea societatii a fost intrerupta, intre timp. Firma a adimistrat Campus Pub, un bar de pe strada Clinicilor nr. 35, din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *