Din oras

Hotii fura cirese din Palocsay cu sacii, autoritatile se fac ca ploua

In fiecare an, in pietele din Cluj, la colt de strada sau in statiile mari de autobuz, se vand sute de kilograme de cirese culese din livezile Palocsay. In fiecare an, hotii devin mai indrazneti, fructele dispar mai repede, iar pomii sunt mai agresati. Culegatorii nu tin cont de crengi, pe care le taie si rup fara niciun sentiment de vinovatie, in timp ce autoritatile locale stau cu mainile in san si paseaza responsabilitatea de la una la alta.

In ultima saptamana, hotii s-au simtit in largul lor in livezile Palocsay. „Sezonul cireselor” a fost declarat oficial deschis odata cu primele crengi rupte si ciresele ajunse pe tarabele Clujului. Livezile fara stapan au ajuns sa fie „autoservirea” preferata a comerciantilor estivali, care profita de oportunitate si fac bani frumosi in aceasta perioada.

„Incepand de acum cateva zile, am avut mai multi clienti care mergeau spre si plecau din Palocsay. Saptamana trecuta am avut o comanda la capatul livezii, erau vreo 10, cu sacii plini. Nu stiu unde le-au vandut si nici n-am intrebat”, spune un taximetrist, prea putin interesat de „munca” hotilor.

Ciresele se vand foarte bine in aceasta perioada, un kilogram de cirese se vinde cu aproximativ 6 lei, iar fructele crescute pe teritoriul Clujului au cea mai mare trecere. Vanzatorii nu se sfiesc sa se laude cu marfa frumoasa, ce provine chiar din oras, din livezile pe care clujenii le cunosc de o viata.

„Da, da, sunt de aici, din livada, de pe deal. Astea-s cele mai bune, domnisoara”, se lauda o femeie cu batic, straina de bonul fiscal.

Uite cireasa, nu e cireasa

Pe de alta parte, cei care ar trebui supravegheze asupra „migratiei cireselor” se apara si spun ca sunt pazite zi si noapte. Eugenia Harsan, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Cluj, sustine ca ciresele beneficiaza de paznic, iar de hoti nici nu poate fi vorba.

„Si la noi in statiune avem ciresi, dar noi am avem paznici si am apelat la o firma specializata care sa le recolteze. De aici incolo, ei au dreptul sa faca ce vor cu ele, inclusiv sa le vanda in pietele din oras, ceea ce cred ca si fac, dar este o practica perfect legala, asa se procedeaza si in alte tari. Cirese mai sunt la Steluta, probabil ca de acolo se aduc, nu stiu. Din Palocsay nu prea aveau cum sa vanda, pentru ca nu au fost prea frumoase anul acesta – sunt mici si amare”, spune aceasta.

Ungurii-s de vina 

Mai mult, Harsan ii suspecteaza pe comercianti ca vand cirese care nu au fost nici macar culese pe teritoriu romanesc.

„Cele mai multe cirese pe care le vedeti pe tarabele din oras vin din Ungaria, dar cumparatorul prefera sa stie ca achizitioneaza marfa locala, de calitate, fara prea multe chimicale. Ce fac acesti comercianti este „politica de marketing”, spus in cuvinte frumoase”, sustine aceasta.

Poate la anul 

In fiecare an, politistii prind in flagrant cativa hoti de cirese, care au, de obicei, asupra lor, sute de kilograme de cirese. Anul acesta – nimic.

„Nu am avut nicio plangere, nu s-a sesizat nimic”, spune purtatoarea de cuvant a Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj.

Politia Locala nici nu vrea sa auda de hotii de cirese. „Nu e de competenta noastra”, ne repede Minodora Fritrea, adjunct la directia Politia Locala.

Istoria unor livezi pe moarte 

Problemele în Palocsay au inceput in 1990, cand fostii proprietari si-au revendicat terenurile nationalizate. Pentru ca, pe parcursul proceselor, au aparut o serie de alte legi, proprietarii de drept nu au reusit sa isi obtina nici pana acum titlurile de proprietate. Unii dintre ei au murit asteptand sa se revada pusi in drepturi, altii asteapta in continuare si asa s-a ajuns ca livada sa fie in acest moment un pamant al nimanui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *