Din oras

“Hotelul Coșciug” de pe strada Avram Iancu se schimbă. Arhitecții din Primărie au discutat cu proiectanții clădirii

“Hotelul Coșciug” de pe strada Avram Iancu își va schimba înfățișarea, într-o anumită măsură, ca urmare a presiunii societății civile și a discuțiilor arhitecților din Primărie cu proiectanții hotelului. Rămâne de văzut cât de mult se va schimba proiectul și de cât de bine se va integra în zonă.

Primarul Emil Boc a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă online că forma finală a proiectului va fi integrată pentru a face cinste orașului.

“Am purtat discuții cu arhitecții care au discutat cu proiectanții hotelului, care și-au exprimat angajamentul să îi dea o formă care să facă cinste și hotelului și Clujului. Forma finală a hotelului va fi integrată și care să facă cinste Clujului”, a declarat Boc.

Planul Urbanistic Zonal pentru hotel a fost aprobat în 2010. Încă de atunci au apărut controverse din cauză că la nr. 19 se afla celebra Casa Călăului, iar la nr. 21-23 se afla clădirea familiei Bethlen. În 2015 s-a emis autorizația de construire. Doi ani mai târziu, când începeau pregătirile pentru șantier, cetățenii au arătat peste 30 de copaci seculari au fost tăiați. Arborii făceau parte din prima grădină botanică a orașului. Cu acea ocazie, conducerea Primăriei a arătat că s-a opus ani la rând construirii hotelului. Comisia de Monumente a dat aviz negativ, dar Dumitru Ghișe a mers la București și a primit aprobare de la Comisia Națională.

După episodul din 2017, moștenitorii familiei Bethlen au intentat proces și au cerut anulare autorizației de construire. Cum a fost pierdut procesul am arătat mai sus.

Hotelul a fost proiectat de Arhitect Service București, care a proiectat și Hotelul Golden Tulip Ana Dome Cluj-Napoca și Ramada Sibiu.

Pritax Invest, firma prin care se construiește hotelul de pe Avram Iancu, are profit constant în ultimii patru ani, mai exact 2 milioane euro/an.

Dumitru Ghișe este un personaj controversat. În 2014 el a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, alături de nume grele precum Sorin Blejnar, fost șef al ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *