Din oras

Hotelul Continental își caută în continuare cumpărător. Este scos la vânzare de Casa de Licitații Sotheby's

La aproape un an de când a fost scos la vânzare de Artmark Real Estate, Hotelul Continental, al controversatului om de afaceri Ioan Bene, își caută în continuare cumpărător. Acum, imobilul se află pe lista de clădiri istorice a Sotheby’s, după ce, în iulie 2019, Sotheby’s a intrat pe piața din România prin asocierea cu Artmark Real Estate.

Prețul Hotelului Continental este disponibil doar la cerere. Potrivit estimărilor de anul trecut, tranzacția pentru Hotelul Continental ar putea să ajungă la 10 milioane euro. În 2013, când a fost scos la licitație, Ioan Bene s-a prezentat cu o ofertă de 5 milioane euro.

Hotelul Continental a fost lăsat în paragină vreme de aproximativ 15 ani. În 2013 a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Bene, prin firma Napocamin. În 2016 au început lucrările de restaurare care au durat doi ani și au presupus refațadizarea completă plus păstrarea caracteristicilor inițiale ale imobilului. Bene spunea că a investit 3,4 milioane euro pentru restaurare.

Clădirea a fost construită în 1895, are o suprafață construită de 8.500 mp pe un teren de 1497 mp. Hotelul Continental dispune de 105 camere și 80 de băi.

Potrivit Sotheby’s International Realty, hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construcţia hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice. Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pákey (Pákei), a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea. Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universităţii Tehnice de pe strada Bariţiu, fostul Liceu Brassai – toate în acelaşi limbaj arhitectural eclectic. Este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894. Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu ce a inspirat denumirea hotelului din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *