Hotelul New-York (azi Continental), locul de întâlnire al boemiei clujene de altădată, este scos la vânzare de către Artmark Historical Estate, o cunoscută casă de licitații, unul dintre cei mai importanți promotori ai artei românești de patrimoniu și contemporane. Prețul este disponibil doar la cerere. Clădirea a fost construită în 1895, are o suprafață construită de 8.500 mp pe un teren de 1497 mp. Hotelul Continental dispune de 105 camere și 80 de băi.
Casa de licitație mai are scoase la vânzare și alte clădiri istorice, cu prețuri care în multe cazuri sar de 2 milioane euro. De exemplu, Casa Neuman din Arad care va fi transformată în hotel cu 30 de camere și are o suprafață construită de 3275 mp, este pusă la vânzare pentru 2,7 milioane euro. Vila Athanasovici din București, cu 32 de camere și o suprafață construită de 1700 mp, este scoasă la vânzare pentru 3,5 milioane euro.
Potrivit estimărilor specialiștilor în imobiliare și raportat la celelalte clădiri istorice scoase la vânzare de Artmark Historical Estate, tranzacția pentru Hotelul Continental ar putea să ajungă la 10 milioane euro. În 2013, când a fost scos la licitație, Ioan Bene s-a prezentat cu o ofertă de 5 milioane euro.
Hotelul Continental a fost lăsat în paragină vreme de aproximativ 15 ani. În 2013 a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Bene, prin firma Napocamin. În 2016 au început lucrările de restaurare care au durat doi ani și au presupus refațadizarea completă plus păstrarea caracteristicilor inițiale ale imobilului.
„Am investit până în prezent peste 3.4 milioane de euro. Nu s-au mai făcut lucrări de anvergură de acum 100 de ani. Am schimbat acoperișul de lemn, s-au făcut lucrări de consolidare a fundațiilor, care erau afectate de trecerea timpului, am întărit structura de rezistență și am montat alte grinzi de susținere. Au fost schimbate toate geamurile, care nu sunt din termpoan, așa cum ar crede lumea, ci din lemn. Acoperișul a fost refăcut integral cu materiale importate, de maximă calitate. Toate ornamentele exterioare, stucaturile, au fost refăcute de specialiști din Italia, pe modelele existente, astfel că totul arată ca în anul 1894, anul inaugurării clădirii”, declara Ioan Bene, proprietarul clădirii, anul trecut.
Ioan Bene este acum în Italia, unde a fugit pentru a doua oară. La sfârșitul lunii octombrie, omul de afaceri a fost condamnat definitiv în dosarul de evaziune fiscală din București. Bene se află în prezent în custodia italienilor unde își ispășește pedeapsa din dosarul Mită la Consiliul Județean Cluj, în regim de libertate. Bene a obținut de la italieni recunoașterea sentinței de la Cluj: din pedeapsa cu executare (pentru fapte de corupție), în pedeapsa cu suspendare sub supraveghere. Din noiembrie anul trecut, Ioan Bene s-a întors în Romania și periodic pleca în Italia la verificarea măsurilor.
Citește și: