Sanatate

Hormonii inseamna viata

O sa vi se spuna poate ca menopauza este ceva firesc, ca exista cu un scop. Menopauza pune capat procreatiei, ceea ce este considerat, in general, un lucru bun, din motive atat medicale, cat si sociologice.

 

 

Cum sa stii daca menopauza este chiar atat de normala, cum sustin unii, de vreme ce, pana nu demult, problema ei nici nu se punea? Nu este nevoie sa ajungem pana la Antichitate, pentru ca, la inceputul secolului nostru, speranta de viata era numai 50 de ani. Ce sa mai vorbim despre secolele trecute… Menopauza era un fenomen necunoscut, din motive evidente.

 

 

Acum, media longevitatii la femei este de peste 80 de ani. Este oare firesc si drept sa traiesti fara hormoni timp  de mai bine de 30 de ani, stiind la ce duce lipsa lor? Barbatii nu au astfel de griji. Sa ne amintim ca termenul de “hormon” vine din grecescul orman, care inseamna a excita, a activa, a pune in miscare. Hormonii inseamna viata. Lipsa lor nu este atunci mai degraba o gresala a naturii decat ceva firesc?

 

 

De vreme ce medicina si conditiile de trai ne prelungesc viata, ar fi anormal ca medicina sa nu ne ajute sa traim mai bine anii pe care ni i-a daruit. Desigur, daca asta vrem. Poti foarte bine sa nu doresti sa depinzi de medicina si de medicamente, din convingerea ca nu sunt firesti. Dar antibioticele le-am acceptat. Am fost de acord si cu procreatia prin metode medicale, si cu medicamentele impotriva durerii. Am spus da la vaccin, la depistarea bolilor, la cercetarile genetice. Am acceptat anestezia peridurala, am recunoscut ca nasterea trebuie mediatizata, desi este ceva cat se poate de firesc. Din fericire pentru ca, in 90 % din cazuri, nasterile merg bine. Dar restul de 10 %, se termina cu o tragedie daca lasam lucrurile in seama naturii. Da, eforturile medicale sunt indreptate, intr-adevar impotriva naturii.

 

 

Prejudecati cu privire la tratamentele hormonale:

–    Hormonii ingrasa. Se stie ca, intre 45 si 55 de ani, femeile cresc in greutate cu opt kilograme in medie, deci cu 800 g pe an. Fie ca au intrat sau nu in menopauza. Cu sau fara tratament. Oricat ar fi de neplacut, este un lucru la care trebuie sa ne asteptam. Hormonii utilizati la ora actuala nu mai ingrasa spre deosebire de unele tratamente prescrise in anii ’60 si ’70. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim cu bagare de seama.

 

 

–    Iti cresc mustati si barba. Asta se intampla mai demult, cand tratamentele erau pe baza de androgeni, adica de hormoni masculini. Unele progestative folosite acum cativa ani in doze mari au dus intr-adevar, si ele, la accentuarea pilozitatii, la acneee si la cresterea in greutate. Cu unele exceptii, nu se mai utilizeaza de cel putin zece ani. Hormonii feminini au, dimpotriva, o actiune antiandrogena, impiedicand pilozitatea pe obraz, care se poate, in schimb, obseva la femeile varstnice netratate.

 

 

–    O data inceput, tratamentul nu mai poate fi interupt. Nu este asa. Poti sa te opresti cand vrei. Poti sa-l intrerupi si sa-l reiei. Totusi, daca este bine adaptat, tratamentul va aduce usurarea si nicidecum suferinta. Exista femei care se simt bine fara nici un fel de tratament. Dar se lipsesc de masurile de prevenire a osteoporozei si a bolilor cardiovasculare. Este dreptul lor:  pentru a lua zilnic un medicament in perspectiva unei afectiuni ipotetice nu este pentru toata lumea o optiune rationala.

 

 

–    Toate luam acelasi lucru. Nici un tratament, oricare ar fi el, nu poate fi dat tuturor pentru totdeauna. In fiecare caz, trebuie studiate avantajele si invonvenientele, fie ca sunt de ordin medical, psihologic sau cultural. Asta inseamna ca fiecare persoana este unica. Nu se pot acorda pacientilor consulatii-tip si nici tratamente-tip. Fiecare cu reteta sa. Tratamentul sau lipsa tratamentului se stabilesc la fiecare consultatie, fara considerente subiective si judecati de valoare.

 

 

–    E prea tarziu, nu mai are nici un rost… Si dupa 60 de ani, chiar si dupa 65, o femeie poate incepe un tratament hormonal, care ii va face bine – mai ales pentru oase. Problema se pune mai cu seama la femeile cu tasari de vertebre sau care prezinta la un control al oaselor (osteodensiometrie) o zona cu risc de fractura. Apoi la femeile care fac fracturi asa-zis spontane, adica dupa un soc minor, care n-ar fi trebuit sa aiba astfel de urmari. De asemenea, tratamentul hormonal poate imbunatatii calitatea vietii celor mai putin norocoase, care au avut bufeuri vreme de cativa ani dupa menopauza, si poate reduce uscaciunea vaginului provocata de lipsa de hormoni.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *