Horia Ciorcilă, președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, Claudiu Silaghi, fost Membru al Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania și Dan Sergiu Dascăl, director de operațiuni al societății de servicii de investiții financiare BT Securities Cluj-Napoca au fost achitaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în procesul în care au fost învinuiţi de manipularea pieţei de capital.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins astăzi recursul procurorilor în acest caz, grupul de la Banca Transilvania putând să răsufle uşurat după ce procurorii au fost la un pas să răstoarne deciziile precedente prin introducerea în cazul de la Bucureşti a raportului consultantului american Alvarez&Marsal privind activitatea desfăşurată de Bank of Cyprus în Cipru.
Declaratia lui Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliuliui de Administraţie, Banca Transilvania, în legătură cu achitarea în cazul de manipulare a pieţei de capital, este relevanta:
“Am primit astăzi, cu bucurie, vestea că atât eu, cât şi celelalte persoane din acest dosar au fost achitate definitiv, de toate acuzaţiile formulate. A fost nevoie de peste 4 ani ca să demonstrăm că toate acuzaţiile au fost nefondate şi aberante. Acuzaţiile au fost total false şi, în ceea ce mă priveşte, am demonstrat în trei instanţe, pe bază de documente oficiale şi indubitabile, că nu am fost proprietarul firmei implicate în acele tranzacţii, că nu am dispus efectuarea lor şi că nu am încasat niciodată nimic din contravaloarea lor. În concluzie, a fost o enormă eroare de fapt din partea acuzatorilor.
Acest proces, intentat de procurorii DIICOT Cluj, a fost o încercare de a distruge nu doar companii clădite în 20 de ani de muncă, pasiune şi eforturi susţinute, ci şi de a afecta carierele şi familiile noastre. Rezultatul de azi este o mare victorie, dar, în acelaşi timp, un pios omagiu adus unuia dintre fondatorii băncii, dl. Claudiu Silaghi, care, din păcate, nu a rezistat acestei presiuni şi a decedat în cursul procesului.
Mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în tot acest timp. Îmi exprim întreaga gratitudine faţă de seriozitatea şi profesionalismul avocaţilor Florin Plopeanu şi Diana Ionescu, care ne-au asistat în acest caz”, a spus Horia Ciorcila.
Banca Transilvania a avut la randul sau o pozitie proprie fata de acest eveniment. Intr-un comunicat remis azi presei institutia financiara „salută hotărârea definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, pronunțată astăzi, 2 iulie, prin care s-a dispus achitarea dlui Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, privind presupuse acţiuni legate de manipularea pieţei de capital. Este a treia instanţă care susţine, prin achitare, nevinovăţia Preşedintelui CA.
Horia Ciorcilă a avut şi are un rol esenţial în succesul Băncii Transilvania. Este în banking de 20 de ani, fiind unul dintre fondatorii BT. Îndeplineşte funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie de 12 ani. Sub coordonarea sa, Banca Transilvania a devenit, de-a lungul timpului, cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc, o bancă de top 3 în sistemul bancar din România, cu o cotă de piaţă de aproape 9%, dar şi cu o reţea naţională, 1,78 milioane de clienţi şi peste 6.000 de angajaţi.
În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor 2014, dl Horia Ciorcilă a primit al patrulea mandat pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie, pentru perioada 2014 – 2018″ se arata in comunicatul bancii..